Echte mannen klussen zelf

  • Menfacts
  • juni 9, 2017
  • Comments Off
echte mannen klussen zelf

Voor een man liggen de verwachtingen over klusjes in huis hoger dan voor vrouwen. Naar het klassieke voorbeeld komt het huishouden meestal op de vrouw aan. Mannen krijgen eerder de oproep om hun gereedschapskoffer uit de schuur te halen voor een opdracht. Het idee overheerst toch dat het repareren van een kapot kastje of plankje zelfs anno 2017 mannenwerk blijft. Hogescholen bewegen hemel en aarde om meer meisjes enthousiast te krijgen voor technische opleidingen. De voorstellingen over de klussende man gaan verder dan alleen wat onderhoudstaken. Kerels steken ook de handen uit de mouwen om zelf een nieuwe tafel of tuinbankje in elkaar te timmeren.

Een beroep als timmerman lijkt nu minder voor te komen dan een aantal tientallen jaren geleden. Nog verder terug in de tijd gingen beroepen automatisch over van vader op zoon. Als kind voerde je levenslang het werk uit dat je ouders ook hadden. Jongeren van dezelfde leeftijd mogen nu kiezen uit een enorme rij van allerlei studies. Als ze tenminste geen tussenjaar pakken om een verre reis te maken. Het regent dus al vroeg kansen in hun leven. De gereedschapskoffer verdwijnt bijna uit zicht. Jonge jongens schrijven zich net zo lief in voor een studie in de richting van ICT.

Niet vreemd dus als je vader, een oom of de buurman een handje helpt met het onder de knie krijgen van gereedschap. Misschien steekt vrouwlief er ook wat van op zodat ze straks eigenhandig klussen weet te klaren. Ideaal als je wat assistentie zoekt van dichtbij of vindt dat jullie de taken anders moeten verdelen. Op haar beurt vraagt zij je mogelijk om de was te draaien, boodschappen te halen of te stofzuigen door het huis. Zo wisselen jullie het op een andere manier met elkaar uit. Als je het probeert, dan weet je of het bevalt.

Huismannen lijken zich op het eerste gezicht op voor de hand liggende huishoudopdrachten te storten. Onthoud alleen dat ze sneller de gereedschapskoffer uitpakken voor een mankementje in de badkamer of een pot verf kopen om de keuken onder handen te nemen. Huisvrouwen vragen dat toch sneller aan een man. Na dit verhaal zou je over je eigen situatie na kunnen denken. Ben je nog tevreden over wat je doet en hoe vaak het moet of gooi je liever het roer om? Zodra je bent verleidt tot een nieuw experiment zal de toekomst uitwijzen welke kant het op gaat.

Previous «
Next »