• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Wat kun je het beste met je tuinmeubelen doen in de winter?

Wat kun je het beste met je tuinmeubelen doen in de winter?

  • Menfacts
  • december 1, 2020
  • Comments Off
tuinmeubelen onderhouden winter

De verkoop van tuinsets is afgelopen voorjaar en zomer enorm toegenomen. Niet zo gek, want door Corona zitten we allemaal meer thuis en brengen we meer tijd door in bijvoorbeeld de tuin. Als je nieuwe tuinmeubelen hebt aangeschaft, wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk mee gaan. Dan moet je er dus voor zorgen dat die in de herfst en winter goed beschermd worden tegen vocht en neerslag. Een aangezien we al weer even geleden de herfst in zijn gegaan, geven we je hieronder tips hoe je je tuinmeubelen zoals een tuinbank hout het beste kunt opbergen tot en met de lente.

Steigerhouten tuinmeubelen zijn de afgelopen jaren enorm trendy geworden. Ze zijn vaak gemaakt van zachthout (vuren of grenen), waardoor ze een stuk onderhoudsvriendelijker zijn dan bijvoorbeeld tuinmeubelen van teak hout. Daar komt bij dat steigerhout van nature al een verweerde look heeft en het dus niet uitmaakt als ze licht beschadigen of verkleuren. Je kunt deze meubelen daarom gerust het hele jaar door buiten laten staan. De voordelen van steigerhouten tuinmeubelen zijn de onderhoudsvriendelijkheid, de moderne designs en het ruime aanbod. Het nadeel van dit type tuinmeubelen is dat ze net als teak hout vaak zwaar, groot  en robuust zijn. 

Meubelen van teak houten

Teakhout is erg duurzaam en niet erg gevoelig voor rotting of andere vormen van slijtage. Deze tuinmeubelen kun je dan ook met een gerust hart het hele jaar buiten in de tuin laten staan. Wel kan teak snel gaan verkleuren. Sommige mensen vinden dat juist mooi, maar wanneer je je teakhouten meubelen in de originele staat wil behouden moet je ze tijdens de koude en regenachtige maanden toch bedekken of binnen zetten.

Ook is het dan verstandig om een paar keer per jaar het teakhout te behandelen met een goed en gespecialiseerd onderhoudsproduct. Teakhout heeft voordelen als een hoge duurzaamheid, het is een sterk materiaal en er is veel aanbod aan teakhouten meubelen op de markt. Het nadeel is dat je je teakhouten tuinmeubelen regelmatig moet onderhouden en dat veel van dit soort meubelen erg zwaar zijn.

RVS en aluminium tuinmeubelen

RVS en aluminium tuinmeubelen zijn vaak strak en modern ontworpen. Ze zijn erg duurzaam en gaan meestal jarenlang mee. Het voordeel van dit soort tuinmeubelen is dat ze in vergelijking met de houten tuinmeubelen veel lichter en dus makkelijker te verplaatsen zijn. Door het strakke design zijn RVS of aluminium tuinmeubelen niet altijd even geschikt voor in iedere tuin. Dit komt door de ‘onnatuurlijke’ uitstraling.

RVS roest, zoals de naam al zegt, niet maar als je je tuinmeubelen toch liever wilt opbergen dan kun je ervoor kiezen om ze plaatsen in de schuur, een tuinhuis of speciale beschermende hoezen hiervoor aan te schaffen. Let er wel op dat de ruimte waarin je ze opbergt voldoende geïsoleerd is. Vocht is namelijk een van de grootste vijanden voor tuinmeubelen.

Wicker meubelen: weinig onderhoud nodig

Wicker tuinmeubelen zijn gemaakt van een kunststof vezel dat veel weg heeft van rotan. Veel van deze meubelen lijken dan ook op hout, maar doordat wicker een kunststof product is heb je geen problemen met weersinvloeden, zoals je dat bij hout wel hebt. Wicker tuinmeubelen zijn enorm duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Dit type tuinmeubelen mogen ook het hele jaar buiten blijven staan. Het voordeel van wicker tuinmeubelen is het duurzame materiaal, de onderhoudsvriendelijkheid en wederom het ruime aanbod. Je ziet vooral veel lounge en dinersets in wicker uitvoering. Nadelen zijn er niet veel, behalve dat het behandelen of reinigen soms lastig kan zijn door het gevlochten werk.

Opbergen van je tuinkussens

Ook je tuinkussens moeten natuurlijk opgeborgen worden en daar heb je tegenwoordig handige opbergboxen voor, die vooral zijn bedoeld voor mensen die die kussens nergens binnen kunnen opbergen. Daarnaast werkt het ook erg praktisch. De box staat al buiten, dus de kussens pakken en opbergen gaat nog makkelijker. Ook berg je er gemakkelijk andere spullen in op, zoals speelgoed en gereedschap. Op deze manier ziet je tuin er altijd netjes uit.

Previous «
Next »