• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Tips voor het maken van een professioneel uitziend fotoboek

Tips voor het maken van een professioneel uitziend fotoboek

  • Menfacts
  • mei 2, 2019
  • Comments Off
fotoboek

We maken tientallen foto’s, maar doen er uiteindelijk niets meer mee. Dat is eigenlijk zonde van de foto’s. In de praktijk blijkt dat het maken van een fotoboek lastiger is dan je denkt. Daarom volgen hier handige tips waarbij je een professioneel uitziend fotoboek tevoorschijn kunt toveren.

1. Formaat
Als eerste moet je goed nadenken over je formaat. Heb je de foto’s staand of liggend gemaakt? Wanneer je veel landschappen hebt gefotografeerd, is een liggend formaat aan te raden. Portretfoto’s komen beter tot zijn recht in een staand formaat.

2. Rode draad
Het is belangrijk om een rode draad toe te voegen aan je fotoboek. Dit kun je doen door de foto’s op chronologische volgorde in je fotoboek te plaatsen, maar ook door een datum toe te voegen aan je pagina. Als extra informatie kun je nog een kaart toevoegen, zodat je precies kunt terug zien waar je op dat moment was.

3. Neem de ruimte
Foto’s verdienen de ruimte. Wees niet bang om een spread te vullen met een bepaalde foto. Let wel op de kwaliteit van de foto. Wanneer je een foto hebt gemaakt met een niet al te goede camera of telefoon, is het mogelijk dat die op te groot spread wazig wordt. Houd ook rekening met het formaat van je fotoboek. Wanneer je een groot formaat hebt gebruikt, is het minder vaak nodig om twee bladzijden te vullen met een foto. Bij een klein fotoboek kun je alles minder goed zien, waardoor een foto op een spread beter tot zijn recht komt. Wellicht ben je bang dat je fotoboek te dik wordt, maar er zijn genoeg sites waarop het afdrukken van fotoboeken niet zoveel geld kost. Denk aan de fotoboeken van drukland.be, een goede kwaliteit voor een lage prijs.

4. Match kleuren
Wanneer je kiest voor meerdere foto’s op een spread of pagina, kun je ze het beste selecteren en samenvoegen op basis van kleur. Kies kleuren die bij elkaar passen, of juist contrasterende kleuren.

5. Simpel
In de designwereld geldt: Less is more. Wanneer je teveel foto’s op een pagina plaatst of oneindig veel tierelantijntjes gebruikt, oogt het fotoboek rommelig. Je foto’s komen dan niet goed uit de verf.

6. Kill your darlings
Kies voor de allermooiste en beste foto’s die je hebt gemaakt. Vaak zijn we geneigd om alle foto’s in ons fotoboek te plaatsen, maar dat is helemaal niet nodig. Voor het beste resultaat kies je de foto’s die jouw vakantie het beste omschrijven.

Previous «
Next »