• Homepage
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Kan een medicijnadvies straks op maat worden gegeven dankzij een dna-test.nl?

Kan een medicijnadvies straks op maat worden gegeven dankzij een dna-test.nl?

  • Menfacts
  • maart 1, 2020
  • Comments Off

Al jaren spreekt men in de medische wereld de zorg uit over het toenemende medicijn gebruik. Dit kan namelijk resistentie tot gevolg hebben. Vooral bij het gebruik van penicilline kan dit gevaarlijk worden. Omdat mensen hiervoor resistent kunnen worden. Ook blijken doceringen van medicatie niet te kloppen wat bijvoorbeeld ongewenste bijwerkingen kan geven.

Apothekers gebruiken DNA-test voor betere dosering medicijnen

Om het gebruik van medicijnen beter te reguleren heeft een landelijke apothekers keten nu een oplossing bedacht. Ze bieden nu een DNA-test aan. Met behulp van de test kunnen ze de dosering beter afstemmen. Dit voorkomt bijwerkingen of onwerkzaamheid. Dit komt door de kennis die wordt opgedaan door een dna onderzoek. Hierdoor worden de persoonlijk erfelijke eigenschappen bekend, wat enorm kan helpen bij het leveren van de juiste medicijnen. Neem bijvoorbeeld de bloedverdunner Clopidogrel. Deze bloedverdunner werkt bij sommige patiënten niet omdat een leverenzym trager kan werken dan normaal. Dit vergroot de kans op een beroerte of een hartinfarct. Hierdoor moet deze patiënt dan overstappen naar een ander soort bloedverdunner. Hierdoor komt een patiënt in een medische molen terecht. Daarnaast loopt de patiënt ook nog eens onnodig gevaar door de in eerste instantie verkeerde medicijnen.

Afwijkingen leverenzymen door dna test te achterhalen

Zoals we in het vorige voorbeeld al demonstreerde, kunnen de leverenzymen erg bepalend zijn voor de manier waarop een medicijn werkt. Ze kunnen namelijk ook medicijnen afbreken of ze kunnen er juist voor zorgen dat een medicijn wordt geactiveerd tot een werkzame stof.

Antidepressiva en antipsychotica 

Als iemand dus te trage enzymen heeft kan het er voor zorgen dat de werking van medicijn verloren gaat, zoals bij Clopidogrel. Ook andere medicijnen als antidepressiva en antipsychotica. Ook voor deze veelgebruikte medicijnen is het volgende de apothekers heel raadzaam om een DNA test af te nemen.

Eerste 200 personen worden nu getest

De apothekersketen doet nu een proefproject project met 200 personen. Bij elkaar doen er nu zo’n kleine honderd apotheken mee. De DNA-laboratoriums die voor de testen gebruikt worden zijn over het algemeen Amerikaans. Maar ook in Nederland zijn er zeer gerenommeerde laboratoria waarde goede test zijn uit te voeren zoals DNA-test.nl. 

Hier kunnen consumenten terecht voor een eigen onderzoek om te kijken wat hun eigen persoonlijke eigenschappen zijn. Dat de apothekers zelf nog voor de Amerikaanse laboratoria kiezen heeft alles te maken met de kosten. De DNA onderzoeken zijn in Amerika een stuk goedkoper. Dat brengt ons gelijk wel bij een probleem, de verschillende adviezen.

Verschillende laboratoria verschillende adviezen

Bijkomend probleem is dan wel dat de Amerikaanse doseringsadviezen kunnen afwijken van de Nederlandse. Het advies die de Nederlandse apothekers keten is dan wel gericht op die uit Nederland. Dit levert wel verschillende adviezen op, omdat in Nederland dertien van de 27 genen in de richtlijn opgenomen, terwijl internationaal ook van de overige veertien genen het effect op de medicatie met bewijs is opgenomen.

De uitkomsten van de testen duren door de afstand dan ook wel even wat langer, na het insturen van de monsters duurt het zo’n anderhalve week voordat de uitslagen binnen zijn.

Vooronderzoeken kunnen het verschil tussen leven en dood beteken

Terwijl deze DNA onderzoeken voor medicijn gebruik nu pas bij de apothekers, huisartsen en consumenten doordringen worden ze wel al langer gebruikt in Ziekenhuizen. Dit doen ze om ernstige bijwerkingen te voorkomen. Een test van tevoren kan dan zelfs levens redden. De vormen van medicatie zijn daar dan ook een stuk heftiger. Maar juist door dit gegeven kunnen testen een verschil maken. Neem het antikankermedicijn Capecitabine, als de enzymen dit medicijn te langzaam afbreken kan dit leiden tot de heftige bijwerking als Mucositis. Dit is een ernstige vorm van slijmvliesontsteking die bijzonder pijnlijk is. Het hele darmkanaal kan dan ontstoken raken waardoor een patiënt niet meer kan eten en uiteindelijk overlijd. 

Voordelen en nadelen van de testen

Een groot voordeel van een DNA-test uitgevoerd door een medisch arts is dat alle genetische gegevens van de patiënten op dezelfde manier worden verwerkt als normale medische gegevens. De privacy kan dus worden gewaarborgd. Een nadeel is er trouwens ook. Een nadeel is er ook, als de test niet wordt uitgevoerd door een huisarts of andere arts dan worden ze nog niet vergoed door zorgverzekeraars Wanneer een apotheker of consument ze dus zelf afnemen dan moeten ze hier dus zelf voor opdraaien. Gelukkig zijn er wel kleinere testen in Nederland te verkrijgen die goed te betalen zijn. De apothekers gaan ervan uit dat dit met vijf anders zal zijn als de waarde van de testen uit de praktijk blijkt.

Previous «
Next »