• Homepage
  • >
  • Drank
  • >
  • Hertog Jan Grand Prestige, niet zomaar een biertje

Hertog Jan Grand Prestige, niet zomaar een biertje

  • Menfacts
  • maart 29, 2019
  • Comments Off
hertog jan grand prestige

Tussen een goed bier en pils zit een wereld van verschil. Een pilsje is een gemiddeld biertje dat je normaliter drinkt bij het uitgaan en waarvan je met gemak meerdere achter elkaar kunt drinken. Een echte goed gebrouwen bier, heeft vaak een wat hoger alcoholpercentage en drink je om echt van te genieten. In Nederland worden enkele soorten van deze soort bieren gebrouwen, waaronder Hertog Jan Grand Prestige.

Herkomst

Hertog Jan Grand Prestige wordt gebrouwen in de Hertog Jan Brouwerij te Arcen in Limburg. De brouwerij werd in 1915 opgericht onder de naam ‘Stoombierbrouwerij de Vriendenkring’. Het bijzondere aan deze brouwerij was dat het brouwproces werd aangedreven door een stoommachine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de brouwerij zwaar te lijden en dit leidt in de jaren na de oorlog diverse malen tot een overname door andere brouwerijen. Uiteindelijk wordt de brouwerij in 1995 overgenomen door Interbrew Nederland, tegenwoordig bekend onder de naam AB Inbev. De naam van de brouwerij werd in 1998 gewijzigd van Arcense Stoombierbrouwerij naar Hertog Jan Brouwerij, een verwijzing naar de 13e eeuwse Hertog Jan I, die veel van feesten en bier hield.

Achtergrond van Hertog Jan Grand Prestige

Er worden verschillende soorten Hertog Jan bieren gebrouwen in de Hertog Jan Brouwerij. Hertog Jan Grand Prestige wordt al gebrouwen sinds 1983 onder verschillende namen, zoals ‘Magnus Grand Prestige’ en ‘Arcener Grand Prestige’. Sinds de brouwerij van naam veranderde in 1998, kreeg ook het bier zijn huidige naam. Het bier valt onder de klasse gerstewijn. Dit zijn zwaardere bieren met een donkere tot zeer donkere kleur en met veelal een hoog alcoholpercentage. Hertog Jan Grand Prestige heeft een alcoholpercentage van 10% en een zeer donkere kleur. De brouwerij noemt dit bier haar kroonjuweel.

De ingrediënten in Hertog Jan Grand Prestige

Voor dit bier worden maar liefst vier verschillende soorten mout gebruikt, namelijk Pilsmout, Münchener mout, kleurmout en tarwemout. De hopsoort in het bier is Hallertauer hop uit pellets. De kleur van bier en mout wordt aangegeven met een internationaal erkende EBC waarde. De EBC van dit Hertog Jan bier is 90 en valt onder de klasse ‘zeer donkerbruin’.

Hoe smaakt een Hertog Jan Grand Prestige?

De smaak van Hertog Jan Grand Prestige wordt wereldwijd gewaardeerd en herkend. Het bier heeft een volle en rijpe smaak. Het bier is verder kruidig van smaak met een vleugje karamel en in de afdronk proef je duidelijk een lichte bitterheid, gecombineerd met zoet. De smaak van het bier zal zich verder ontwikkelen, naarmate het bier ouder wordt. Laat het bier daarom gerust enkele jaren liggen om tijdens een speciaal moment te openen.

Previous «
Next »