Wat is een groendak en wat zijn de voordelen?

  • Menfacts
  • september 16, 2021
  • Comments Off
groendak

Groendaken, zoals een sedumdak, zijn de afgelopen erg populair geworden. Niet vreemd, want ze zijn dan ook een echte aanwinst voor je tuin en huis. Wil jij ook een mooier uitzicht, duurzamer wonen en bijdragen aan een beter milieu? Maak dan een groendak op je uitbouw, schuur, overkapping of veranda. Uiteraard kun je ook een specialist als Flowbo inschakelen.

Waarom kiezen voor en groendak

Een groendak van sedum heeft erg veel voordelen. Het grootste voordeel is dat een groendak milieuvriendelijk is en beschermt je dak tegen schadelijke weersinvloeden. Je dak gaat wel tot drie keer langer mee! Wil je je dak isoleren? Kies ook dan voor een groendak van sedum, want het is een uitstekende dakisolatie!

Een sedumdak biedt een optimale bescherming tegen alle weersomstandigheden zoals regen, kou en droogte. Sedum is daarnaast een duurzaam materiaal en gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een ‘klassieke’ dakbedekking. 

Een sedumdak is dus een bepaald type groendak. Er zijn echter ook nog andere typen groendaken, je kunt ze opsplitsen in 3 grote groepen:

Welke typen groendaken kennen we?

– Extensieve groendaken, die bestaan uit mossen, vetplanten en kruiden. Ze vragen doorgaans weinig onderhoud. Tot deze groep behoren sedumdaken.
– Semi-intensieve groendaken die  lage en hoge beplanting bevatten. Ze hebben dezelfde opbouw als extensieve groendaken, maar bevatten een dikkere substraat- of opbouwlaag.

– Intensieve groendaken bestaan uit grassen, kruiden, struiken en bomen. Ze vragen meer onderhoud en een dak met een sterke constructie. Ze worden ook wel daktuinen genoemd.

Een groendak heeft enorm veel voordelen, hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

– Een groendak draagt bij aan een schonere lucht, want de planten van een groendak filteren fijnstof uit de lucht en zetten de CO2 om in zuurstof.

– De Sedum, kruiden, grassen en andere planten die in een groendak verwerkt zitten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Vooral in de stad biedt dit de uitkomst om de natuur een handje te kunnen helpen.

– Isoleert en verlengt de levensduur van uw dakbedekking, omdat het bescherming  biedt tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen waardoor de dakbedekking minder krimpt en uitzet. Dit verlengt de levensduur van het dak.  Tegelijkertijd biedt een groendak verkoeling in de zomer. De temperatuur van een plat dak kan in warme periodes wel oplopen tot 70 graden Celsius. Een groendak kan een temperatuurdaling leveren van wel 25 graden Celsius.

– Met Sedummatten creëer je een groendak met direct resultaat. De matten zijn zorgvuldig begroeid en bij aanschaf al voor 90% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruid en is het benodigde onderhoud minimaal.

– Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de substraatlaag en de drainagemat. Het vertraagt de afvoer van regenwater naar het riool en zorgt voor verdamping door de planten. Zo wordt onder andere de belasting op het riool verminderd.

-Een groendak verhoogt het rendement van zonnepanelen, omdat het de temperatuur op het dak verlaagt. Hierdoor kan het rendement van zonnepanelen toenemen en verlaag je je energiekosten. Na het aanleggen heeft het groendak weinig onderhoud nodig! 2x per jaar bemesten en eventueel wat onkruid verwijderen is meer dan voldoende om jaren te genieten van een mooi groendak dat het gehele jaar door met de seizoenen mee verandert. Zo kleurt het dak van groen naar rood en staat het dak in de zomer periode vol in bloei.

Previous «
Next »