Van een verrekte rugspier tot een dwarslaesie
Gelukkig gebeurt het niet veel mensen en is de kans relatief klein dat het jou overkomt, maar absoluut gezien komt het wel veel voor in ons land: werknemers die rugletsel oplopen door een bedrijfsongeval. Dat kan gaan om weinig ernstig letsel, zoals een verrekte spier in de rug. Maar ook ernstiger rugletsel, denk aan een gebroken rug of zelf een dwarslaesie, komen in ons land regelmatig voor. Maar wat moet je precies doen als er rugletsel ontstaat terwijl je je werk uitvoert?
Wat houdt werkgerelateerde rugletsel in?
Rugletsel op het werk kun je oplopen door een bedrijfsongeval in een fabriek of bedrijf, maar ook als je onderweg bent voor je werk en een verkeersongeluk krijgt. Er zijn uiteenlopende soorten letsel die je kunt oplopen aan je rug. De ergste vormen zijn een dwarslaesie en gebroken ruggenwervels. Aangezien de rug bestaat uit liefst 33 wervels en botten die verbonden zijn via de ruggengraat, is dit een kwetsbaar onderdeel van het menselijk lichaam. Zo kan de wervelkolom beschadigd raken, maar ook het ruggenmerg en/of de zenuwbanen die door de ruggengraat heen lopen.
De gevolgen van letsel aan de rug
De gevolgen van rugletsel kunnen zeer ingrijpend zijn. Val je als bouwvakker bijvoorbeeld van een steiger, dan kun je een dwarslaesie oplopen en blijvend verlamd raken. Vrijwel iedereen die een dwarslaesie oploopt, raakt arbeidsongeschikt, wordt rolstoelafhankelijk en krijgt te maken met een flinke terugloop van de inkomsten. Een ander gevolg dat veel voorkomt, is blijvende pijn aan de rug. Hierdoor wordt vaak de nachtrust ingrijpend beïnvloed, kan het lopen pijn doen en wordt de levenskwaliteit ernstig aangetast. Vaak is er een revalidatieproces nodig om de staat van de rug te verbeteren en weer (enigszins) de oude te worden. Sporten, lekker los bewegen en leuke activiteiten zijn ineens niet meer mogelijk.
Wat te doen bij letselschade die je op het werk oploopt
Mocht je tijdens je werk rugletsel hebben opgelopen, dan is het aan te raden om een letselschade-expert in te schakelen om voor jou het onderste uit de kan te halen. Dit is zeker nodig, als jouw werkgever ontkent verantwoordelijk te zijn voor jouw letsel en weigert om over de brug te komen met een eerlijke regeling. Laat je in dit soort situaties door een professional adviseren en juridisch bijstaan, zodat je datgene krijgt waar je in jouw situatie wettelijk gezien gewoon recht op hebt. Natuurlijk wordt het rugletsel hiermee niet opgelost. Maar wel kan een goede regeling en eerlijke afhandeling van het bedrijfsongeval de pijn die je hebt verzachten.