Zelf een 3D-printer bouwen? Zo doe je dat!

  • Menfacts
  • februari 25, 2020
  • Comments Off

3D-printen: je hebt er vast weleens van gehoord, maar weet je ook precies wat het inhoudt? En dat ook jij kunt 3D-printen? Gewoon thuis in de schuur, op zolder of in die extra kamer, die je kan transformeren tot je persoonlijke hobbykamer. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Je kunt natuurlijk een complete 3D-printer kopen, dat is een goed begin en de logische keuze. Maar het is ook de makkelijke keuze. 

Je kunt namelijk ook voor een uitdaging gaan en je eigen 3D-printer bouwen. Het kost wat meer tijd en moeite, maar het is ook een stuk leuker en bij elke 3D-print kun je trots bedenken dat je zelf de printer hebt gebouwd! Hoe pak je dit project aan? Lees verder voor het antwoord.

Plug and Print 3D-printers

Wil je gemakkelijk en snel een werkende 3D-printer in huis hebben staan? Dan is een Plug and Print model de perfecte keuze voor jou. Dit type printer wordt bijna kant-en-klaar geleverd. Je hoeft zelf nog maar een paar handelingen uit te voeren, waardoor je na ongeveer 30 minuten al klaar bent.

3D-printer kits

Er zijn allerlei verschillende zelfbouw-3D-printerkits verkrijgbaar. Als je zo’n set aanschaft, krijg je een pakket met losse onderdelen, zoals materialen voor de behuizing, het printbed, de motor en de bedrading. Je kunt kiezen uit kits met verschillende niveaus. Heb je al ervaring met (hobby)bouwen? Dan kun je een pakket voor gevorderden met veel losse onderdelen aan. Zo niet, dan is een kit voor beginners een goed startpunt. 

Stap voor stap een 3D-printer bouwen

Aan de hand van een handleiding en/of video krijg je instructies om de printer stap voor stap in elkaar te zetten. (Let op: deze instructies kunnen in het Engels zijn. Als je dit lastig vindt, is het belangrijk om van tevoren te checken of er een Nederlandstalige handleiding voor de 3D-printerkit beschikbaar is.) Bij elke stap die je volgt, zie je de 3D-printer groeien en groeien, totdat je een compleet en werkend apparaat voor je hebt staan. 

3D-printer bouwen met losse onderdelen

Ga jij voor de ultieme uitdaging en wil je niet vastzitten aan instructies? Het is ook mogelijk om naar eigen keuze onderdelen te selecteren en in elkaar te zetten. Hierbij bestel je los alle onderdelen, van de elektronica tot aan de schroefjes. Op deze manier kun je een unieke 3D-printer creëren die precies naar je zin is en aan al je eisen voldoet. Bovendien kun je ook na voltooiing van je printer, steeds toevoegingen en aanpassingen blijven doen om de 3D-printer nóg beter te maken. Zo kun je dankzij talloze 3D-printer upgrades heerlijk aan het apparaat blijven sleutelen.

3D-printen met je zelfgebouwde printer

Zodra je 3D-printer compleet is, kun je aan de slag met je eerste print. Wat ga jij maken? De mogelijkheden zijn eindeloos. Van een bieropener tot tafeltennisbatjes: online kun je allerlei ontwerpen vinden voor handige voorwerpen. Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan en uiteindelijk zelf ontwerpen maken voor 3D-projecten. 

Printen met 3D-filament

3D-objecten print je met filament, thermoplastic draad. Er zijn verschillende soorten 3D-filament om uit te kiezen. Deze soorten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar een aanrader om mee te beginnen is PLA filament. Dit type is het meest populaire filament en het is makkelijk om mee te printen. Kies een van de vele beschikbare kleuren en ga aan de slag!

Previous «
Next »