Zelf je eigen bar openen? Een kort stappenplan!

  • Menfacts
  • April 1, 2019
  • Comments Off
eigen bar beginnen

Laat je droom uitkomen en open een eigen bar

Wat is er toffer dan een eigen bar runnen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Er is weinig dan meer bevredigend is dan een café openen waar jouw doelgroep lekkere muziek kan luisteren onder het genot van alcoholische of alcoholvrije dranken, fris en natuurlijk een hapje. Maar komt er allemaal bij kijken om een eigen bar te openen? Naast personeel, eten, drinken en muziek moet je ook aan andere zaken denken zoals marketing en naamsbekendheid. Een goed logo en de naam kan je laten drukken op placemats, notitieblokken, placemats, menukaarten en natuurlijk op biervieltjes. Met gepersonaliseerd horeca drukwerk geef je een professionale uitstraling. De belangrijkste zaken waar je op moet letten lees je in dit bondige stappenplan.

Opstartfase: rondmaken inschrijving, vergunningen en rechten

Eerst moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK), wat slechts zo’n 50 euro kost. Zorg voordat je overgaat tot het kopen of huren van een pand voor jouw café / bar, dat je ervan verzekerd bent dat jouw ideale locatie gebruikt mag worden voor een café gelegenheid. Informeer hiervoor bij de gemeente naar het bestemmingsplan. Als deze stap is genomen, moet je de benodigde vergunningen rond maken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vergunningen: een bouwvergunning, exploitatievergunning, een tapvergunning, terrasvergunning en/of een aanwezigheidsvergunning die nodig is voor als je speelautomaten of gokkasten wilt plaatsen. Regel ook de betaling van de muziekrechten: de vergoedingen en voorwaarden die gelden voor het draaien van muziek in jouw bar. Dit doe je via Buma/Stemra Rechten. De volgende stap is het opstellen van een zogeheten HACCP-plan. Hierin staat hoe je de hygiëne in jouw bar garandeert. Je moet hierbij voldoen aan de hygiëne-eisen die in de horeca gelden. Ten slotte is het van belang om de financiële administratie op poten te zetten. De financiën moeten goed geregistreerd kunnen worden en er moet een vlekkeloos betalingssysteem komen. Open hiervoor bij een bank een zakelijke rekening.

Het bouwen van de bar

De volgende fase bestaat uit het bouwen van de bar, of het aanpassen van een aangekochte bestaande bar. Hiervoor is veel nodig: een keuken met bijhorende apparatuur en meubilair, zoals koffiezetautomaten, biertaps, servies, glazen, horecamachines, bartafels en krukken. Sfeer is natuurlijk van groot belang, dus regel schilderijen, eventueel oude gitaren om aan de muur te hangen, leuke lampen en verlichting, en vergeet zeker ook niet om een vrije nooduitgang te creëren en brandblussers en rookmelders op te hangen. Regel ook voordelige contracten met betrouwbare horecagroothandels voor het aanleveren van drank, fris en/of hapjes.

Reclame maken voor jouw bar

De laatste stap is een cruciale: er moet natuurlijk publiek naar jouw bar komen. Besteedt daarom veel aandacht aan p.r., door fraaie relatiegeschenken te maken en die uit te delen, bouw een eigen website op, deel folders uit in de buurt, maak eventueel internetreclame en zorg dat jouw bar er ook aan de buitenkant aantrekkelijk uitziet. Hierna kan het grote avontuur beginnen: jouw eigen bar runnen!            

Previous «
Next »