Tussen 1949 en 1958 vervaardigde de Pontiac autofabrieken de prachtige
Pontiac Chieftain wagens en kwamen als eerste op de markt na de
oorlogsjaren als verbeterde versies van hun voorlopers uit 1942.
De Pontiac Chieftain 1958 werd, zoals al zijn voorgangers, genoemd naar
Chief Pontiac, een Canadese Indiaanse krijger die de Fransen hielp om
Britse kolonisten te verdrijven rond 1770 maar na 1958 liet men dat
gebruik achterwege. Ook de Indiaanse afbeeldingen die men in eerdere
versies kon aantreffen werden niet meer gebruikt uit respect voor de
slachtoffers van het bloedbad bij Wounded Knee in 1890.
Vanaf 1958, het jaar van de grote wereldtentoonstelling in Brussel, kregen de Chieftains een heel andere look. De Chieftain 1958 kreeg een indrukwekkend honingraat rooster, quad voor- en achterlichten en uitgeholde spatborden achteraan. De traditionele en opvallende sierlijke chromen stroken op de motorkap en kofferbak liet men achterwege en ook de transistor radio en luchtvering was niet meer standaard maar optioneel.
Daar waar het type Bonneville het vlaggenschip van de reeks was, was de Chieftain 1958 meer het instapmodel. Deze automatisch geschakelde wagens met als optie de snelle brandstofinjectie hebben een krachtige V8 motor en voor het eerst werd lijst met extra’s uitgebreid met een Safe-T-Tack gelimiteerd differentieel.
Op vlak van mechaniek werd in 1958 een grondige herziening doorgevoerd. De 1958 Chieftain had te midden van het nieuwe kruisvormige frame, met niet minder dan vijf dwarsliggers, de staartas lopen. De achter bladvering werd vervangen door spoelen en de nieuwe Quadra-Poise werd geïnstalleerd om het duiken, hurken en zwaaien te verminderen. Met een gewicht van 1792 kg en een krachtige 6063cc V8 motor was de 1958 Chieftain een zeer gegeerd model bij de middenklasse.
De Pontiac Chieftain 1958 kon ook worden uitgerust met een draagbare Hifi-radio waardoor de eigenaar van deze prachtige bolide geen noot moest missen van de grote sterren uit die periode zoals Buddy Holly, Elvis en Ritchie Valens en dat was voor die tijd een ware extra luxe.