• Homepage
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Nek- en schouderklachten na het hardlopen? Zo doe je er iets aan!

Nek- en schouderklachten na het hardlopen? Zo doe je er iets aan!

  • Rogier
  • april 30, 2022
  • Comments Off
Nek- en schouderklachten na hardlopen

Door alle strenge corona maatregelen zijn meer mensen in het afgelopen jaar gaan hardlopen. Sportscholen moesten dicht, maar ook kunnen we ’s avonds niet zo veel meer doen omdat de horeca dicht is. Wil je dan toch er nog even uit, dan is hardlopen een goede optie. Het houdt je fit, en in deze tijd nog veel belangrijker, het houdt je mentale gezondheid op peil. Hardlopen dus als wapen tegen het isolement. Maar dan moet je dat natuurlijk wel goed doen. Doe je dat niet, dan kun je nek- en schouderklachten krijgen door het hardlopen. Vastzittende nek- en schouderspieren worden tijdens het lopen veroorzaakt door een slechte houding en inspanning. Dat is erg vervelend natuurlijk en daarom kijken we hieronder hoe je dat kunt voorkomen.

De houding is erg belangrijk bij het hardlopen: houd je rug zo recht mogelijk. Voor je gaat joggen is het ook belangrijk om je spieren los te maken. Draai je hoofd langzaam van links naar rechts en herhaal dit tien keer. Roteer je nek en schouders voorzichtig en ga hierbij grenzen opzoeken, maar ga niet te ver.

Heb je door het lopen last van nek en schouders? Masseer die dan geregeld. Gebruik je duimen en vingertoppen en begin hoog in je nek, net onder je schedel en werkt naar beneden tot je schouders. Maak roterende bewegingen met je vingers en knijp voorzichtig in de spier waar het zeer doet. De massage stimuleert de doorbloeding en ontspant de spieren.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en dus hieronder enkele tips om te zorgen dat je geen klachten krijgt van het hardlopen. Schud je armen goed los voor je gaat rennen en laat je schouders lekker hangen. Denk tijdens het hardlopen aan je ademhaling en adem bij twee stappen in, de volgende twee stappen uit. Adem in vanuit je buik en adem uit door je neus. 

Nek- en schouderklachten na het hardlopen

Let te allen tijde op je houding als je aan het hardlopen bent. Houd je rug dan gestrekt, armen in een hoek van 90 graden, laat je schouders lekker ontspannen en leun met je lichaam iets meer naar voren. Zo simpel kan het zijn. Pijnloos hardlopen is een kwestie van discipline en doorzettingsvermogen. Rek tussen het rennen door als je voelt dat je last krijgt van je nek- of schouderspier. Het is erg belangrijk om op zo’n moment niet door te gaan met rennen maar hierop te anticiperen.

Ook is een cooling down dus erg belangrijk na het hardlopen. Probeer de volgende oefeningen maar eens en zie dat dit je lijf een stuk soepeler maakt na het sporten:

– Kijk naar beneden, boven, links en rechts met een gestrekte rug

– Maak grote cirkelbewegingen met je hoofd

– Maak tien voorwaartse en tien achterwaartse cirkelbewegingen met je schouders.

Lees ook: Beginnen met hardlopen? Zorg voor de juiste hardloopkleren

Previous «
Next »