• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • Beginnen met hardlopen? Zorg voor de juiste hardloopkleren

Beginnen met hardlopen? Zorg voor de juiste hardloopkleren

  • Menfacts
  • juni 21, 2019
  • Comments Off
beginnen met hardlopen

Sta jij op het punt om te beginnen met hardlopen? Of beter nog: ben je al begonnen en ben je opzoek naar manieren om je prestaties te optimaliseren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vinden het tijd om het onderdeel hardloopkleren eens onder de loep te nemen. Dit onderdeel wordt door sommige namelijk behoorlijk onderschat, terwijl de kleding waarin je loopt wel degelijk van groot belang is. Tuurlijk, het is ook nog eens fijn om er goed uit te zien wanneer je je kilometers aan het maken bent. Maar het is ook nog eens functioneel en prestatiebevorderend om de juiste hardloopkleding te hebben. Wij zetten hier een aantal tips op een rijtje die je mee moet nemen wanneer je je hardloopkleding aan gaat schaffen.

Het allerbelangrijkste: de hardloopschoen

Beste hardlopende mannen, het is NOT DONE om op een oud paar sneakers te gaan hardlopen. Tuurlijk, paar keer op die sneakers om te kijken of hardlopen het überhaupt voor je is kan gewoon. Maar als je uiteindelijk besluit om serieuzer te gaan hardlopen en er een gezonde en sportieve gewoonte van te gaan maken is een goed paar hardloopschoenen cruciaal en onmisbaar. Hardlopen is namelijk heel erg belastend voor je gewrichten. Met de juiste schoen kun je die ballast beter opvangen en bespaar je bijvoorbeeld je knieën aanzienlijk. Waar moet je vooral op letten bij de aanschaf van je hardloopschoenen:

Pasvorm: Als je hardloopschoenen gaat halen, doe dit dan na 16:00 uur ‘s middags. Waarom? Je voeten beginnen later op de dag iets uit te zetten. Dit doen je voeten ook tijdens het hardlopen. Hierdoor weet je dus zeker dat je de juiste pasvorm te pakken hebt. Met hardloopschoenen kijkt dit erg nauw.

Schokdemping: De demping speelt een cruciale rol bij het opvangen van de klappen tijdens het hardlopen. Een goede demping is dus erg belangrijk en kan een grote rol spelen bij het voorkomen van nare blessures.

Prijs/Merk: Laat je niet (mis)leiden door de prijs of het merk van de schoenen. Dit wil niet altijd iets betekenen. Ieder merk heeft zijn eigen pasvorm, en het is vooral belangrijk om ze goed te passen. Soms past een specifiek merk simpelweg niet goed bij jouw type voet. De pasvorm is dus belangrijker dan het merk of de prijs.

Echter zijn er wel een aantal merken die bekend staan om hun hardloopschoenen, zoals Nike en Asics. Wil je geld besparen op je sport/hardloop gear? Check dan de Nike en Asics kortingscodes.

De rest van je hardloopkleding

Een goed hardloopshirt mag niet ontbreken aan je hardloopoutfit. Wil je bebloede tepels voorkomen, ga dan niet voor katoen, maar voor dry-fit. Het klinkt logisch, maar er zijn er nog steeds veel die de fout maken. Daarnaast moet je rekening houden met de weersomstandigheden waarin je van plan bent te gaan lopen.

Wat hardloopbroeken betreft is er ook een groot aanbod. Kort, lang, halflang. In de zomermaanden kun je voor hardloopshorts gaan, die zitten lekker losjes en geven een prettig en vrij gevoel tijdens het lopen. Ook hier is het materiaal van groot belang.

En last but not least: de hardloopsokken. Deze zorgen voor voor een extra stukje stabiliteit en een juiste afvoer van zweet wanneer je aan het hardlopen bent. Naadloze hardloopsokken of hardloopsokken met platte teennaden zorgen ervoor dat ze niet irriteren tijdens het hardlopen. Het liefst een paar compressie sokken die goed aansluiten op je nieuwe hardloopschoenen.

Previous «
Next »