• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Waarom je als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet nemen

Waarom je als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet nemen

  • Menfacts
  • februari 22, 2021
  • Comments Off
arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat zelfstandig ondernemers een inkomen behouden in geval van langdurige ziekte of invaliditeit. Dit type verzekering biedt daarmee zekerheid en rust in geval van arbeidsongeschiktheid. Het is een geruststellende gedachte dat je een inkomen ontvangt bij ziekte of invaliditeit. Zo hoef je geen beroep te doen op andere mensen in je omgeving en ben je niet afhankelijk van een bijstandsuitkering. Wij zetten alle voordelen van zo’n arbeidsongeschiktheidsverzekering voor je op een rij.

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Ondanks dat je het als ondernemer waarschijnlijk erg druk hebt en je al moeite hebt je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen, komt vrijwel iedere ondernemer vroeg of laat voor het dilemma te staan of hij of zij wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moet afsluiten. Als ondernemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen financiële vangnet en krijg je geen uitkering bij een langdurige ziekte. Daarom is voor een vervangend inkomen bij ziekte de arbeidsongeschiktheidsverzekering een uitkomst. Toch zijn de kosten vaak hoog waardoor ondernemers liever zelf sparen om bepaalde risico’s af te kunnen dekken. 

Je hebt als ondernemer invloed op de premie

De AOV voorziet dus een inkomen in geval van ziekte of invaliditeit. Welke voordelen biedt een AOV eigenlijk nog meer? Afhankelijk van de dekking die je kiest, keert de verzekering in geval van ziekte uit tot je AOW ontvangt. Veel ondernemers denken nog steeds dat dit type verzekering erg duur is, wat tegenwoordig helemaal niet meer zo hoeft te zijn. Daarnaast is de premie die je afdraagt voor de AOV fiscaal aftrekbaar.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij een AOV verzekering bepaal jij zelf het deel van je inkomen dat je wilt verzekeren, dit is vaak tot een maximum van 80 procent van dat inkomen. Hoe lager het verzekerde bedrag, hoe lager ook je verzekeringspremie natuurlijk is. Het is dan ook belangrijk om hier goed over na te denken. Wil jij bij ziekte of invaliditeit niet veel van je inkomen opgeven, dan zul je een hoge premie betalen. Kies je er echter voor om jezelf voor een laag bedrag te verzekeren, en dus een lage premie te betalen, dan loop je het risico dat je bij ziekte niet meer alle rekeningen kan betalen. Er is geen ideale situatie en deze is voor iedereen anders. Zorg dan ook dat je goed in kaart hebt wat je wil en sluit daar een AOV naar af.

Premie bepaald aan de hand van uiteenlopende factoren

De premie van een AOV wordt bepaald aan de hand van een aantal uiteenlopende factoren. Een van de belangrijkste daarvan is het beroepsveld waar jij als ondernemer actief bent. Heb je een beroep waar je meer risico op een bedrijfsongeval loopt, zoals bijvoorbeeld een bouwvakker, dan zal de premie hoger zijn dan voor iemand die de hele dag achter een bureau zit en minder risico loopt. Daarnaast moet je bepalen voor hoeveel procent van je inkomen je verzekerd wil zijn. Zoals je begrijpt is de premie bij een 80% dekking van het inkomen hoger dan bij een dekking van 50%.

Eigenrisicoperiode

Ook kun je aangeven hoe lang je bij ziekte verzekerd wil zijn. Moet dit een lange periode zijn? Dan is de premie uiteraard hoger dan wanneer de verzekerde termijn korter mag zijn. Ook de eigenrisicoperiode kun je zelf bepalen en heeft invloed op de premie. Als laatste wordt gekeken naar jouw medische gezondheid: hoe groter het risico op bepaalde gezondheidsklachten, hoe groter de kans op eventuele uitsluitingen, premieverhogingen of zelfs een mogelijke afwijzing.

Previous «
Next »