Dat een echte man bier drinkt, is een cliché dat niet meer van deze tijd is. Wijn is een prachtig product waar zowel mannen als vrouwen van kunnen genieten. Velen van ons doen dat echter wel zonder zich bewust te zijn van alle wetenswaardigheden over hetgeen ze drinken en hoe ze het drinken. Daarom hebben we fijn interessante feitjes verzameld die van toepassing zijn op zowel frisse, fruitige witte wijn als heerlijk volle rode wijn.
Een draaidop is niet minder goed dan een kurk
Een beetje wijnsnob heeft een lichte antipathie richting wijn met een draaidop in plaats van een kurk. Maar dat hoeft helemaal niets te zeggen over de kwaliteit van de wijn in de fles, hoewel: omdat kurk zuurstof doorlaat, veroudert de wijn juist sneller, terwijl een draaidop helpt om te smaak langer te behouden. Maar vooral gaat het om de voorkeur van de producent zelf of er een dop of een kurk op zit.
Een half leeg glas is juist goed
Ben jij een doordrinker? Dan ergert het je misschien wel eens dat er standaard maar 150 milliliter wijn ingeschonken wordt in een wijnglas, terwijl er veel meer in past. Toch is hier een goede reden voor: de extra ruimte die hierdoor overblijft in het glas zorgt ervoor dat je de wijn door het glas kan laten ‘dansen’, wat er weer voor zorgt dat je optimaal van het aroma van de wijn kunt genieten. Iets voor fijnproevers dus. Zoals mensen die van mooie, volle Bernardus wijnen houden.
Wijn kan ingevroren worden
Je zou het wellicht niet verwachten, maar het is wel degelijk mogelijk om wijn in te vriezen en daarna nog te gebruiken. Niet per se om nog te drinken, maar je kunt het zeker nog gebruiken om bij het koken lekkere sauzen mee te maken. Dus heb je een fles die te lang open dreigt te staan, vries hem dan in.
De steel van het glas is er met een reden
We weten allemaal hoe een wijnglas eruit hoort te zien: hij hoort een steel en een voet te hebben. Niet alleen ziet dat er chique uit, maar is het met een reden zo bedacht. De bedoeling is namelijk dat je het glas dan niet bij de kelk hoeft vast te pakken, want dan warm je de wijn op met je hand en daardoor verandert de smaak.
125 druiven in één glas
Heb je wel eens 125 druiven achter elkaar opgegeten? Vast niet, maar opgedronken wél. Voor één glas wijn zijn namelijk 100 tot 125 nodig. Nu snap je ook waarom je het met mate moet drinken!
Het zijn slechts vijf voorbeelden van alle interessante dingen die je te weten kunt komen rondom wijn. En juist omdat er een hele wereld aan wetenswaardigheden in schuilgaat, is het zo’n mooi product waar je met je volle verstand van mag genieten!