Een tweedehands vrachtwagen kopen, hier moet je op letten

  • Menfacts
  • mei 25, 2021
  • Comments Off
vrachtwagen

Heb jij een bedrijf waarvoor je geregeld een vrachtwagen moet huren? Dan kan het de moeite zijn om er zelf een aan te schaffen. Niet alleen heb je de truck dan altijd tot je beschikking, maar vooral fiscaal kann er veel worden afgeschreven en is het kopen al snel interessanter dan huren. Tegenwoordig zijn er veel betrouwbare merken op de markt, zoals Man Kippers vrachtwagens, die het zeker de moeite waard maken om een eigen vrachtwagen aan te schaffen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een tweedehands vrachtwagen gaat kopen.

Mag de wagen Lage Emissie Zones in?

Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een tweedehands vrachtauto gaat kopen is de leeftijd. Dit omdat oudere (diesel) vrachtwagens veel steden niet meer in mogen. Dit komt omdat oudere vrachtwagens een lage Euronorm hebben, waardoor ze zogenaamde Lage Emissie Zones niet meer in mogen. Steeds meer steden krijgen dit stempel en in de toekomst zullen deze oude dieselmotoren waarschijnlijk geen enkele stad meer in mogen.

Check de geschiedenis van de truck

Check de voorgeschiedenis altijd erg goed als je een truck gaat aanschaffen. Zie je daarin dat de vrachtwagen in het verleden vaak hetzelfde probleem heeft gehad is het misschien aan te raden om een andere te kopen. In die geschiedenis kun je ook precies zien hoe de vrachtwagen is onderhouden. Heeft hij bijvoorbeeld altijd zijn beurten op tijd gehad? Als dit is gebeurd, weet je dat het een behoorlijk betrouwbare truck zal zijn en dat er een grote kans is dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zeker bij een truck, waar over het algemeen veel mee gereden wordt, is het belangrijk dat deze goed onderhouden wordt.

Denk van tevoren na over je eisen

Bepaal voor je op zoek gaat precies wat je wil. Is de vrachtwagen bijvoorbeeld flexibel genoeg voor het laadvermogen dat je nodig zal hebben? Denk bovendien ook na of je een vrachtwagen met koffer of laadbak wil. De vrachtwagen met koffer is ideaal geschikt voor een variëteit van toepassingen, een laadbak zal je eerder in bijvoorbeeld de bouwsector aantreffen. Misschien heb je wel een koelwagen nodig? Meteen de juiste keuze maken bespaart je later veel tijd, omdat je doelbewust op zoek kunt.

Hoe ziet het interieur eruit?

In welke staat is het interieur? De sector waarin de truck gebruikt is bepaald vaak de toestand van het interieur. Vrachtwagens die dagelijks in de bouw gebruikt worden en ‚s avond weer worden geparkeerd zijn vaak slechter van binnen dan vrachtwagens die veel naar het buitenland zijn geweest en waar in is gewoond. Dit komt omdat mensen die er veel tijd in besteden vaak zuiniger op deze ‚woonplek’ zijn dan chauffeurs die de truck alleen gedurende de dag voor hun werk gebruiken. Ga ook na of de cabine voorzien is van alle gemakken die je vereist.

Hoe zit het met eventueel aan te schaffen onderdelen

Kijk ook of voor het merk van de te kopen vrachtwagen gemakkelijk aan onderdelen en wisselstukken te komen is. Er is namelijk altijd een kans dat een onderdeel het begeeft en als dan blijkt dat onderdelen moeilijk te vinden zijn, staat je vrachtwagen ook langer stil, of kan dit voor extra kosten zorgen.

Maak altijd een proefrit met de vrachtwagen. Wat voor geluid maakt de vrachtwagen? Maakt hij veel lawaai? Klinkt het alsof hij te weinig motorisch vermogen krijgt of rammelt hij te veel? Komt er veel rook uit de uitlaat? Ga af op je instinct en luister of hij gezond klinkt en neem het liefst iemand mee die verstand heeft van de technische kant in het geval je die kennis zelf niet hebt.

Previous «
Next »