Het kweken van bonsai bomen wordt al meer dan duizend jaar gedaan. Waarbij iedereen eigenlijk meteen de connectie maakt met Japan en velen onder ons wellicht ook met Mister Miyagi van The Karate Kid films, vind de oorsprong van Bonsai bomen eigenlijk plaats in China. Wanneer je zelf een bonsai boom wilt kweken, zijn er verschillende mogelijkheden om dat te doen. Zo kun je bijvoorbeeld de boom zelf uit een zaadje kweken, maar je kunt ook al een bestaande boom pakken en deze preparen om hier een bonsai van te maken.
Kiezen van de juiste boomsoort
Om te beginnen met Bonsai, is het allereerst belangrijk om de juiste boomsoort te kiezen. Het belangrijkste aspect hierbij is om te kiezen voor een boom die past bij jouw klimaat. Bonsai bomen kunnen van veel verschillende soorten planten worden gemaakt, zelfs tropische planten, maar dit zal niet altijd aansluiten bij de locatie waarop jij hem gaat kweken. Waar sommige bomen dood gaan bij vrieskou, is het voor andere bomen juist essentieel zodat ze ter voorbereiding van de lente in winterslaap kunnen gaan.
Wanneer je net begint met Bonsai bomen kweken is bijvoorbeeld een jeneverbes een goede optie. Deze bomen zijn winterhard en verliezen nooit hun bladeren. Deze bomen zijn makkelijk te kweken omdat ze goed op snoeien en andere handelingen reageren.
Verer worden ook dennen, sparren en verschillende cers vaak gebruikt voor het kweken van bonsai bomen. Op het gebied van loofbomen zijn Japanse esdoorns erg mooi, ook magnolia’s iepen en eiken lenen zich goed voor het kweken van bonsai bomen.
Buiten of binnen kweken?
Zoals we al eerder aangaven is het klimaat van jouw bonsai erg belangrijk, maak daarom voordat je de boom aanschaft de beslissing of je de boom binnen of buiten wilt hebben. Binnen is het vaak droger en zal er minder licht zijn dan buiten. Buiten ben je weer meer seizoensgebonden en kun je in Nederland geen tropische planten houden. Hieronder enkele boomsoorten die geschikt zijn voor buiten of binnen kweek.
Bonsai binnen kweken:
Buxus, Camellia, Ficus, Schefflera, Serissa,
Bonsai buiten kweken:
Berk, Beuk, Ceder, Cipres, Esdoorn, Ginkgo, Iep, Jeneverbes en Lariks
Grootte van de Bonsai
Bij het kweken van Bonsai is het belangrijk om na te denken over de ruimte die je beschikbaar hebt voor de bonsai boom. Sommige bonsai bomen kunnen volgroeid slechts 15 cm hoog zijn, waar andere tot wel een meter groot kunnen worden. Een grote plant heeft een grote pot, meer water, grond en zonlicht nodig. Bedenk ook hoeveel tijd je aan de boom kunt besteden, een grotere bonsai boom heeft over het algemeen meer snoeiwerk nodig dan een kleinere variant.
De boom kopen
Wanneer je goed over bovenstaande aspecten hebt nagedacht, kun je de boom gaan aanschaffen waarvan jij een bonsai boom wilt maken. Let er goed op dat je een gezonde boom kiest, met heldere groene bladeren of naalden. Wanneer je een goede gezonde boom hebt gevonden, probeer je vervolgens te visualiseren hoe jij wilt dat je boom er uit gaat zien en hoe de desbetreffende boom er na snoeien uit zal zien. Als jij de gewenste vorm hiermee kunt creëren, dan heb je jouw boom gevonden!
Je kunt een bonsai boom dus ook kweken vanuit het zaadje, let hierbij wel op dat dit proces erg lang kan duren. Voordat de boom volgroeid is naar een volledige bonsai boom, ben je al snel 5 jaar verder. Veel mensen kiezen daarom voor het kopen van een bestaande plant of een stekje, zodat je direct of minstens wat sneller met het vormen en snoeien van de bonsai kunt beginnen.
De pot kiezen
Last but not least; het uitkiezen van een geschikte pot. Bonsai bomen worden geplant in potten die de groei beperken. Een pot moet groot genoeg zijn om de wortels van de plant te kunnen bedekken met aarde, zodat de wortels goed vocht kunnen opnemen. De pot moet ook afvoergaten hebben, zodat de wortels bij teveel water niet kunnen gaan rotten. Probeer een pot te kopen die in verhouding klopt met de boom. Een te grote pot zorgt ervoor dat de boom klein lijkt, bij een te kleine pot zal de boom waarschijnlijk afsterven omdat er onvoldoende water kan worden opgenomen.