Loop je tegenwoordig een slijterij binnen, dan vind je daar een uitgebreid wodka assortiment. Waar we vroeger dit drankje vooral geproduceerd zagen worden in Rusland en de Baltische landen, wordt het tegenwoordig overal op de wereld gemaakt. Vaak met een eigen smaak en stijl. Daarnaast is er ondertussen een behoorlijk aanbod aan mixdrankjes met wodka, die de drank ook populairder hebben gemaakt. Maar wat is wodka nu eigenlijk en waar komt het vandaan?
Waar komt Wodka vandaan?
We weten eigenlijk niet precies waar wodka vandaan komt en welk land de eer heeft om het te hebben uitgevonden. Duidelijk is, dat het of in Rusland of in Polen moet zijn geweest. Eigenlijk stelt het maken van wodka niet zo heel veel voor. Het is een combinatie van water met alcohol, dit laatste wordt gemaakt op basis van aardappelen, maïs of rogge. Origineel heeft wodka dan ook bijna geen smaak, alhoewel er tegenwoordig een hoop soorten met smaakjes op de markt zijn. Daarnaast proef je wel verschil tussen wodka die van aardappel is gemaakt (proeft wat meer romig) en wodka die bijvoorbeeld van rogge is gemaakt (proeft dan weer vaak iets zoeter).
We weten dus niet precies waar wodka vandaan komt, wel weten we dat het zo’n 1000 jaar geleden is uitgevonden. In den beginne was wodka een medicinaal drankje dat werd gebruikt om lust op te wekken en de vruchtbaarheid te versterken. Het is echter nooit bewezen dat dit laatste ook werkelijk het geval is… en dat het meer lust opwekt, zou je misschien wel van de meeste zware alcoholische drankjes kunnen zeggen. Leuk detail is dat wodka vroeger alleen in emmers van 12 liter te koop was.
De opkomst van wodka
In de 20e eeuw verspreidde wodka zich over de wereld en tegenwoordig wordt het op de meest uiteenlopende plekken gemaakt, niet in de laatste plaats door de opkomst van de mixdrankjes met daarin wodka, zoals een Cosmopolitan (kan dit linken naar het artikel op womenstuff.nl?). Op al die plekken wordt wodka echter wel op dezelfde manier gemaakt: door middel van distilleren en filteren. Het drankje wordt gedestilleerd uit suikerhoudende- of zetmeel ingrediënten. Dit kan van alles zijn, zoals rijst, druiven, graan, aardappelen en zelf houtpulp.
Door dit te filteren kun je een zo puur mogelijke drank krijgen. Het filteren gebeurt in de pot still tijdens de distillatie of door bijvoorbeeld zeezout, kristallen of houtskool te gebruiken. Het distilleren wordt verschillende keren gedaan om de wodka zo zuiver mogelijk te krijgen. Dit houdt ook in dat de drank een hoog alcoholpromillage heeft, soms wel tot 96%. Om ervoor te zorgen dat je het wel kunt drinken, wordt er naderhand water aan toegevoegd.
Verschillende typen wodka
Tegenwoordig kennen we 2 typen wodka: met een smaakje en neutraal. Zoals gezegd proef je wel verschillen tussen de neutrale soorten onderling, afhankelijk van hoe de wodka is gemaakt. Zo gebruikt men in Scandinavië en Rusland vooral tarwe voor de productie, wat de wodka een zachtere en soepelere smaak geeft.
Tegenwoordig vind je ook veel wodka soorten met een smaakje, maar eigenlijk is dit niets nieuws. Zo voegt men in Rusland al decennia honing en peper aan sommige soorten wodka toe en is er de Poolse traditie van wodka met bizongras. Elk levert zijn geheel eigen smaak op. Tegenwoordig is echter niets meer te gek wat betreft smaken. Zo is er wodka met chocolade smaak, of verschillende fruit tinten, zoals framboos of aardbei. Met andere woorden: iedereen kan tegenwoordig zijn eigen favoriet vinden.