De energieprijzen zijn dit jaar enorm gestegen en dat gaat iedereen merken. Nu was het goed isoleren van je huis altijd al verstandig vanwege de duurzaamheid, maar in een tijd waarin de prijzen van gas en elektriciteit maar blijven stijgen is een goed geïsoleerd huis nog veel belangrijker! Gelukkig is isolatie van je huis tegenwoordig op allerlei manieren mogelijk. Veel mensen denken dat het isoleren van de muren de enige optie is, maar hieronder zul je zien dat dat helemaal niet zo is.
Isoleer de zolder
Warmte stijgt op, dus het is logisch dat er meer warmte via de zolder ontsnapt dan waar dan ook in je huis. Het isoleren van de zolder kan dat verminderen, meer dan bijna elke andere maatregel. Zolders zijn vaak on afgewerkt, dus het gebruik van isolatierollen zou eenvoudig moeten zijn. Een ander alternatief is het toevoegen van sproeischuim aan open ruimtes onder het dak waar geen andere isolatie is. Isolatie als stralings barrière kan ook zinvol zijn, maar dan in de zomer. Stralings barrières zijn gemaakt van materiaal dat warmte reflecteert in plaats van het huis te laten absorberen, waardoor de airconditioning kosten worden verlaagd. Bij een expert als Jan de isolatieman kun je al dit soort materialen vinden.
Thermische Gordijnen
Als je bereid bent om eenvoudige thermische gordijnen op te hangen, zullen ze helpen om kamers met ramen warmer te houden in de winter en koeler in de zomer. Zoek naar gordijnen die worden beschreven als ’thermisch’ of ‘isolerend’. Dit type gordijn kun je tegenwoordig in alle kleuren en patronen vinden!
Isoleer stopcontacten en schakelaars
Stopcontacten en schakelaars zijn misschien klein, maar ze laten veel warmte het huis uit… en koude lucht binnen. Als je alle stopcontacten en schakelaars in een huis bij elkaar optelt, is dat veel ongeïsoleerde ruimte! Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: installeer schuimrubberen pakkingen achter de uitlaat- en schakelaar afdekkingen om warmteverlies te voorkomen. Zorgvuldig aangebracht sproeischuim kan dit daarna tot bijna nul terugbrengen!
Isoleer leidingen
Isolerende waterleidingen verminderen het warmteverlies en kunnen de watertemperatuur twee tot vier graden Celsius verhogen. Dat helpt het het water uit de kraan of douche sneller te verwarmen, wat water bespaart. Waterleiding isolatie is goedkoop en op de meeste plaatsen eenvoudig aan te brengen. Schuif de isolatie eenvoudig om de bestaande leiding en klaar is Kees.
Deuren en ramen afdichten
Beschadigde raam- en deur afdichtingen behoren tot de belangrijkste oorzaken van warmteverlies. Een rook lekdetector laat precies zien waar de schade vandaan komt. Een eenvoudige doe-het-zelf-oplossing om het energieverlies van ramen en deuren te verminderen, is nieuwe tochtstrippen aan te brengen. Beide moeten eventuele openingen in raamopeningen en onder de deur afdichten.
Inbouwverlichting aanpakken
Verlichtings openingen zijn een vaak over het hoofd geziene bron van energieverlies. De meeste thermische detectoren kunnen aangeven of je door deze openingen warmte verliest. Dan zijn er manieren om ze veilig te isoleren.
Vochtbeheersing
Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het isoleren van een huis is vochtbeheersing. Vocht kan afdichtingen vernietigen en de isolatie dempen. Door een goede ventilatie kun je vocht beperken dat zowel de isolatie als de muren kan beschadigen. Zorg ervoor dat de badkamerventilatoren goed werken en dat de rest van het huis voldoende luchtstroom heeft.
Vloerisolatie
Een veelgehoorde klacht over kruipruimtes in de winter zijn koude vloeren. Het isoleren van de vloer is dus essentieel om de temperatuur in het huis op peil te houden. Als je toegang hebt tot de kruipruimte, isoleer die ruimte dan. Focus op de muren, niet op het plafond. Kies voor hardschuimplaat isolatie, aangebracht met bouwlijm.