Als je regelmatig op het strand of op andere watersport plekken komt, heb je deze sport vast voorbij zien komen. Surfers die soepel op een surfboard met een lange vin voortbewegen en wel over het water lijken te zweven. Deze booming versie van surfen heet hydrofoil surf. Maar wat is hydrofoil surf nou precies?
In dit artikel lees je alles dat je moet weten over deze populaire watersport. Wat is foil surfing, hoe werkt het, is foil surf moeilijk om te leren en is het een beetje betaalbaar?
Wat is hydrofoil surf
Een hydrofoil surf lijkt enigszins op de klassieke surfboard, maar heeft een lange hydrodynamische vin onder het blad. Ook is het surfboard vaak iets kleiner dan een bord geschikt voor golfsurfen. Wanneer een hydrofoil surf in beweging is zorgt deze vin ervoor dat het surfboard uit het water gelift wordt. Bij hydrofoilen kun je soms wel een meter boven het water ‘zweven’.
Hoe werkt hydrofoil surfen
Wanneer het blad van een foil surf naar voren beweegt creƫert dit energie. Deze energie zorgt ervoor dat de de vin die zich onder het bord bevindt het bord uit het water trekt tijdens het hydrofoilen. De plank kan daarnaast op en neer bewegen om nog meer energie op te wekken. Het pompen van je benen tijdens het surfen zorgt hier bijvoorbeeld voor.
Is hydrofoil surfen moeilijk
Het beheersen van hydrofoil surfen is over het algemeen een stuk gemakkelijker dan wind- of golfsurfen. Dit is een van de redenen waarom deze vorm van surfen op dit moment steeds populairder wordt. Afhankelijk van je eigen ervaring en skills, het materiaal dat je gebruikt en de lessen die je krijgt kun je van enkele dagen tot binnen enkele weken surf foil onder te knie krijgen.
Hoe duur is een hydro board en waarom zijn hydrofoil boards zo duur
Denk je erover na om een hydro board aan te schaffen? Schrik dan niet van de prijs. De kosten van een goed surf foil bord beginnen vanaf zo’n 2000 euro, maar kunnen oplopen tot zo’n 20.000 euro.
Waarom deze prijs zo hoog ligt ligt aan verschillende factoren. Omdat hydrofoilen als sport nog relatief nieuw en jong is, is de techniek van het maken van surfboards volop in ontwikkeling. Dit draagt bij aan de hoge prijs. Ook worden de borden momenteel niet massaal gemaakt. Er zijn een aantal merken die borden ontwikkelen en fabriceren, maar deze merken produceren momenteel nog niet op grote schaal. De laatste factor die de prijs van de borden opdrijft is de populariteit van de sport. Er is momenteel veel vraag naar borden, waardoor producenten de prijs hoog kunnen houden.
Foil varianten
Wing surfen
Er zijn verschillende windsurfmerken die momenteel met de wingsurfer op de proppen zijn gekomen. Wingsurfen is een aanvulling op golfsurfen en kitesurfen. Je gebruikt het foilboard en een losse ‘vleugel’ hierdoor kun je beter carven en kun je het de wind gebruiken tijdens het foil surfen.
SUP foil
Iedereen is wel bekend met suppen. Deze sport heeft in korte tijd enorm aan populariteit gewonnen. Inmiddels zijn er ook mogelijkheden om te suppen op een speciaal sup foil board.
Kitefoiling
Ook kitesurfers kunnen hun lol op met een speciaal kitefoil board. Hierdoor gebruik je dus de gebruikelijke kite van kitesurfen in combinatie met een kitefoilboard. Het grote voordeel van kitesurfen met een foil board is dat het kitesurfers de mogelijkheid biedt om bij heel weinig wind toch het water op te kunnen.
Wind foil surfen
De benamingen zijn allemaal nog een beetje onduidelijk om dat de sport zo veel varianten kent en redelijk nieuw is maar je kunt dus ook windsurfen met een foilboard. Windfoil surfen of windsurf foil, of hoe deze sport dan ook mag heten.