Over het motormerk MV Agusta

  • Menfacts
  • oktober 24, 2022
  • Comments Off
mv agusta motoren

In Italië weten ze prachtige motors te fabriceren. Ook het bekende merk MV Agusta kent zijn oorsprong in Italië. Dit merk is in 1945 begonnen met het produceren van motorfietsen. In deze tekst gaan we dieper in op het motormerk MV Agusta.

De bijzondere geschiedenis van MV Agusta

Aanvankelijk lag de focus van het merk niet op het produceren van motorfietsen. Ze bouwden namelijk vliegtuigen en helikopers. Na verloop van tijd kwam er een nieuwe directeur en in 1945 zijn ze officieel begonnen met het produceren van motorfietsen. Dit was gelijk een groot succes, want ze wisten namelijk iets unieks te bieden. Ze wisten kwaliteit te combineren met een uniek design en daarmee trokken ze gelijk de aandacht van talloze motorliefhebbers.

mv agusta retro motor

Wat voor type motorfietsen produceerden ze?

MV Agusta heeft zich altijd op verschillende segmenten gefocust. In de eerste plaats produceerden ze verschillende straatmodellen voor particuliere motorliefhebbers. In 1948 besloten ze ook de focus te leggen op motorfietsen voor wegraces. Dit was in de tijd dat de motorsport populair begon te worden en wegraces veel publiek trokken. Ze speelden dus handig in op deze populariteit.

Verschillende wereldtitels

De mensen achter MV Agusta waren competitief ingesteld en ze wisten grote motorcoureurs aan te trekken. De legendarische Giacomo Agostini wist verscheidene titels op zijn naam zetten. In totaal wisten motorcoureurs die verbonden waren aan het merk meer dan 38 wereldtitels te behalen. Het merk was toen dus ook overal bekend en dit kwam voornamelijk vanwege Giacomo Agostini. Hij wist, niet geheel onverwachts, de meeste wereldtitels te behalen.

Een tragische periode

Na al dat succes zou je denken dat het bedrijf alleen maar zou blijven groeien. Helaas is dat niet het geval, want de technologische ontwikkelingen staan niet stil en daardoor kreeg het merk problemen. In de jaren zeventig werden tweetaktmotoren namelijk populairder in wegraces. Het merk liep toen wat achter en dit zag je ook terug in de omzetcijfers. In 1977 besloot het bedrijf de productie van motorfietsen helemaal te beëindigen. Dit kwam vanwege de dalende populariteit, maar ook omdat het merk zich voornamelijk op de productie van helikopters ging focussen.

Dynamische tijden breken aan

Na een succesvolle periode brak er een dynamische tijd voor het merk aan. Ze werden door verschillende bedrijven opgekocht. De naam werd eerst opgekocht door het Italiaanse motormerk Cagiva. Dit bedrijf produceerde vervolgens verschillende motorfietsen onder de naam MV Agusta. Het punt was echter dat de productieaantallen te laag waren en daardoor kwam het bedrijf al snel in de problemen.

In 2008 werd het motormerk overgenomen door Harley-Davidson. Ook dat was geen succes, want in 2009 wou Harley-Davidson het merk alweer verkopen en in oktober 2009 werd de volledige productie gestaakt.

Produceren ze nog motoren?

Het bedrijf is later weer verkocht aan de beroemde familie Castiglioni. De verkoop vond plaats in 2010 en sindsdien produceren ze nog steeds motoren. De verschillende modellen zijn te vinden op de officiële website.

Conclusie

In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de geschiedenis van het merk MV Agusta. Het merk heeft zijn pieken en dalen gekend, maar het is leuk dat ze nog steeds bestaan. Heb je interesse in de motoren van dit merk? Dan is het aan te raden om de website eens te bezoeken, want daar vind je alle modellen en ook aanvullende informatie.

Previous «
Next »