De energieprijzen schieten alle kanten op, het ene moment rijzen de prijzen de pan uit en het volgende moment liggen de prijzen weer wat lager. Hoe kan het dat deze tarieven zo fluctueren en dat het per energieleverancier verschilt? En kun je ook zelf een bepaald contract aangaan waardoor je geen last hebt van deze schommelingen? Je kunt het in dit artikel lezen.
Gas en stroom wordt ingekocht op de groothandelsmarkt
Energieleveranciers kopen het gas en stroom in op de beurs of groothandelsmarkt. Wat een kuub gas kost wordt bepaald op deze groothandelsmarkt voor energie. De leveranciers kopen dit in voor de inkoopprijs, ook wel kale prijs genoemd. Wanneer de consument de energie afneemt van de leverancier, komen er allerlei belastingen en andere kosten bovenop. Als er meer aanbod is dan vraag, gaan de prijzen omlaag. Is er meer vraag dan aanbod? Dan gaan de prijzen weer omhoog.
Hoe komt het dat de prijzen zo zijn gestegen de laatste tijd?
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de gasprijzen enorm gestegen. Dit komt omdat zo’n 40% van het Europese gas uit Rusland komt. Daarnaast betaal je over de kale gasprijzen ook nog eens energiebelasting en overheidsvergoedingen. Van deze extra toeslagen wordt er geïnvesteerd in duurzame, groene energie. Naast deze belastingen en extra toeslag betaal je ook BTW over al deze extra kosten. Daardoor kan het uiteindelijk behoorlijk oplopen. In januari 2023 is het energieplafond ingegaan, zodat consumenten niet meer betalen dan een bepaald tarief (huishoudens en kleine bedrijven).
Wat als jij vaste tarieven wilt betalen?
Als jij niets wilt meekrijgen van de fluctuerende energietarieven, dan kun je het beste kiezen voor een vast energiecontract. Ongeacht of de tarieven dan hoog of laag zijn, betaal jij iedere maand hetzelfde tarief voor jouw energieverbruik. Dit kan natuurlijk zowel voordelig als nadelig uitvallen. Liggen de tarieven lager dan jou vaste bedrag, dan heb je pech en de leverancier heeft dan geluk. Maar als de tarieven hoger liggen, zoals de laatste tijd, dan heb je geluk. Jij betaalt dan gewoon jouw vaste bedrag en niets meer. Dit geeft veel zekerheid en daardoor heb je minder stress om de rekening. Daarnaast weet je iedere maand waar je aan toe bent, omdat de rekening altijd op hetzelfde bedrag uitkomt.
Wil jij de daadwerkelijke tarieven betalen?
Het kan ook zijn dat jij juist geen vast contract wilt. Je kunt dan kiezen voor een dynamisch energiecontract. Dit houdt in dat je een flexibel contract hebt dat je iedere maand kunt opzeggen. Je betaalt de daadwerkelijke tarieven van dat moment, voor de inkoopprijs. Door deze constructie kun je dus de tarieven volgen in een speciale app en op voordelige tijden je wasmachine of vaatwasser aanzetten. Dit zorgt uiteindelijk voor een lagere energierekening, want je kunt de gunstige tijden zelf uitzoeken.