Op reis door Chetumal, Mexico

  • Menfacts
  • maart 29, 2023
  • Comments Off
op reis door chetumal

Op reis in Yucatan

Het schiereiland Yucatan in het noordoosten van Mexico is een ideaal vakantie-paradijs. De zon straalt er overvloedig en het is er nooit koud. De prijzen zijn laag, het eten is lekker, veilig en betaalbaar en de bewoners zijn er vriendelijk en behulpzaam.

De meeste strand-zee- en zon aanbiddende toeristen blijven in de buurt van de populaire badplaatsen Cancun en Playa del Carmen. Maar de echte ontdekkingsreiziger tijdens een reis door Yucatan trekt verder door om het schiereiland Yucatan te verkennen en komt ook met zijn reis door Chetumal. Want naast prachtig weer en witte palmstranden heeft Yucatan nog veel meer te bieden: een rijke cultuur en geschiedenis, waar nog veel van bewaard is gebleven. Eerder schreven we al over onze reis door Yucatan over El Cuyo, Celestun, Uxmal en Campeche. Vanuit Campeche reden we door naar Xpujil en vanuit daar naar Chetumal. 

Hoe kom je in Chetumal

Chetumal is in het bezit van een luchthaven. Maar de voordeligste en meeste (buitenlandse) vluchten naar Mexico gaan over Cancun airport. Vanaf daar kun je een bus naar andere plaatsen nemen, zoals de stad Chetumal. Deze bezienswaardige plaats ligt minder dan 400 km rijden ten zuiden van Cancun. Dat is rond de zes uur rijden met de auto of de prima busverbinding. Chetumal is een kustplaats die ligt aan de grens met Belize, precies aan het zuidelijke randje van de staat Quintana Roo in het schiereiland Yucatan.

-vanuit Guatemala

-vanuit Belize

-vanuit Merida

-vanuit Campeche/ Escarcega

Geschiedenis van Chetumal

Chetumal was vroeger een Maya vesting. Na een lange strijd met de Spanjaarden is het eind 16e eeuw uiteindelijk overgenomen en gekoloniseerd. Van oorsprong heette de vesting Chactemal. Tegenwoordig geloven veel historici dat het oorspronkelijke Chactemal elders lag, namelijk aan de overkant van de rivier de Hondo. Dus in buurland Belize. In 1936 kreeg Chetumal zijn huidige naam.

Chetumal is in het verleden veel geteisterd geweest door orkanen. 1955 was een van de beruchtste jaren, tijdens welke meerdere orkanen de stad verwoestten. Sindsdien worden de meeste gebouwen van beton vervaardigd en niet meer van hout.

Bezienswaardigheden in Chetumal en omgeving

Mexico kent tal van interessante historische sites, waaronder vele indrukwekkende, honderden jaren oude tempelruïnes die nog stammen uit de tijd van de maya’s en azteken. Sommige zijn erg bekend en druk bezocht, zoals Chitzen Itza in het midden van Yucatan of Teotihuacan bij Mexico City. Maar ook telt Mexico talrijke kleinere en minder bezochte ruïnes, waar je rond oude steden en tempels kunt rondstruinen om ze te bekijken en vaak zelfs beklimmen. Rond Chetumal vind je bijvoorbeeld de oude mayasteden Dzibanche, Kinichna, Kohunlich en Oxtankah, historische bezienswaardigheden van Chetumal.

Dzibanche and Kinichna

Kinichna
Dzibanche

De ruïnes van Dzibanche and Kinichna zijn dan ook je ‘toeristen plicht’ bij een bezoek aan Chetumal. Ze liggen zo’n dertig kilometer van de stad. Soms worden via hostels, hotels en toeristenbureaus tours georganiseerd naar historische tempels of andere interessante trekpleisters. Je bezoekt de site dan vaak in een klein groepje met enkele andere toeristen. Vervoer, rondleidingen van een plaatselijke gids en een of meerdere maaltijden zijn vaak inbegrepen. Wij zelf gingen met de auto naar Dzibanche en Kinichna. Afgelopen zomer was het niet per se de beste keus om deze ruines te bezoeken. Op ongeveer 3 km voor de toegang van de ruines was de weg afgezet door een paar locals. We konden alleen doorrijden als we 200 pesos ‘belasting’ betaalden. We kregen zelfs nog een bonnetje. We dachten in eerste instantie dat we hier de toegang voor de ruines betaalden. Na de opzichters bij de ruines te hebben gesproken bleken dit toch niet zo vriendelijke lokale mensen te zijn die hier wegversperringen neerzetten om bezoekers aan de regio te lichten. 

Kohunlich

De ruines van Kohunlich zijn ook te bereiken vanaf Chetumal. Als je vroeg vertrekt kun je op 1 dag de sites Dzibanche, Kinichna en Kohunlich bezoeken. Bij aankomst van de ruines zullen de grote palmbomen je aandacht meteen trekken. De site dankt ook zijn naam aan deze ‘Cohune palm trees’. Als je rond loopt in Kohunlich voel je je meteen een ontdekkingsreiziger. Grote delen van de Maya stad zijn opgegraven en opgeknapt, maar je zult ook genoeg heuvels en onregelmatigheden in het terrein zien, waarvan je je meteen afvraagt wat voor Maya bouwwerken daaronder zullen schuilen. 

Het meest bijzondere bouwwerk is de tempel van de maskers. Dit is een pyramide uit 500 voor Christus, waarbij de centrale toegang trappen zijn versierd met grote indrukwekkende maya maskers. Van de ooit 8 maskers zijn er nog 5 in bijzonder goede staat. 

Omdat Kohunlich over het algemeen niet druk is, kun je hier heerlijk en rustig rondlopen zonder veel gestoord te worden. Als je geluk hebt kun je brulapen en spinapen spotten. Je zult het geschreeuw van de brulapen waarschijnlijk altijd wel horen bij een bezoek aan de ruines. 

Bacalar

Het meer van Bacalar ook wel bekend als het meer van de 7 kleuren is een enorm populaire attractie in de buurt van Chetumal. Hierover zullen we dan ook later een apart artikel publiceren

Laguna Milagros

Als je interesse hebt in een meer lokale bestemming, zonder al te veel internationale toeristen, dan ben je bij Laguna Milagros aan het juiste adres. Wanneer je hier in het weekend komt, zul je zien dat vele locals hier met een koelbox bier en allerlei lekkernijen onder een palapa aan het meer komen relaxen. Het water heeft een prachtige kleur, is heerlijk van temperatuur en de ‘cocktail de camerones’ smaken hier prima. Er zitten meerdere restaurantjes aan meer, maar bij wat momenteel ‘Nayo’s & Princess’ / Cabañas Laguna Milagros heet kun je terecht voor een schaduwrijk plekje onder een palapa aan het meer. Ze bieden ook mogelijkheden voor het huren van kayaks. Op het midden van het meer ligt een klein eilandje. Super leuk om naar toe te  varen en als je het eilandje betreed zie je overal wilde dieren (hagedissen, vogels etc) wegschieten. Durf je het aan om naar het eiland te varen, vergeet dan zeker niet om je in te smeren met een muggenspray, want wij werden er helemaal lek gestoken. 

Laguna Guerero

Laguna Guerero is een redelijk off grid locatie in de buurt van Chetumal. Je doet er met de auto ongeveer 40 minuten over om vanaf Chetumal Bij Laguna Guerrero te komen. Wij waren eigenlijk op zoek naar een manati (zeekoe) sanctuary waar we jaren geleden al eens waren geweest, maar daar zijn we voorbij gereden. (toen we later terugkwamen bleek het net te laat, want het sloot om 16.00. Uiteindelijk hebben we de auto geparkeerd in Raudales, waar we bij een soort van restaurantje tussen de locals plaats namen en onze zwembroeken aantrokken om het water in te gaan en ons stroomopwaarts steeds verder tussen de natuur te begeven. Wel een slechte service bij het restaurant, want uiteindelijk hebben we in de 2 uur dat we er waren niks kunnen bestellen. 

Tax free zone chetumal / belize; Zona libre

De tax free zone tussen Mexico en Belize is een bijzondere bestemming. Op een of andere manier lijkt het hier wel 5 graden warmer te zijn dan in andere delen van Chetumal waar het al vaak enorm warm is. Tussen verschillende casino’s vind je allerlei winkels met de meest uiteenlopende spullen. Maar over het algemeen vind je er veel nepkleding, tassen, zonnebrillen, parfums etc. 

Calderitas

Aan Chetumal vastgegroeid ligt Calderitas, thuisbasis van de historische ruïnes van Oxtankah. Hier kom je op een rustige dag amper iemand tegen. Toch zijn deze ruïnes zeer de moeite: uniek, gevarieerd en verrassend groot.

Wat is er te doen in Chetumal zelf?

Maya Museum; El museo de la cultura Maya

Een van de interessantste bezienswaardigheden van Chetumal is el museo de la cultura maya, oftewel het museum van de mayacultuur. In dit gebouw beleef je de drie werelden waarin volgens de maya’s de kosmos verdeeld was. Hierbij staat de kelder voor de onderwereld, de bovenverdieping voor de hemel en de begane grond voor het aardse leven. Replica’s van authentieke beelden en pilaren worden tentoongesteld en er zijn geregeld exposities over de maya cultuur. Midden in de tuin bevindt zich een , een typische maya hut met een rieten dak. Vanaf de binnenplaats bezoek je een kunsthal waarin regelmatig hedendaagse kunstwerken tentoongesteld worden.

De dierentuin van Chetumal 

Om van de natuur te genieten hoef je de stad niet uit: midden in het centrum van Chetumal staat het Zoologico Payo Obispo, oftewel een dierentuin waarin je je tussen de bonte papegaaien en de rondslingerende apen voor een paar euro per persoon in de jungle waant. Ook vind je er Afrikaanse dieren, zoals nijlpaarden en panters. Een felgekleurd treintje rijdt je rond het tropische paradijsje.

Uit eten in Chetumal

Mexico is bekend om zijn goede en goedkope keuken en in een stad als Chetumal vind je overal goedkope restaurantjes en eettentjes waar je kunt genieten van taco’s en burrito’s met de heerlijkste salsa’s en nog veel meer. Kustplaatsen staan erom bekend dat vismenu’s er goedkoop en goed van kwaliteit zijn. Dat geldt zeker voor Chetumal.

-ambar del mar

-sergio’s pizza

-restaurante riveros calderitas

-loncheria la costa chetumal

De boulevard in Chetumal

De boulevard in Chetumal heeft de afgelopen jaren een mooie upgrade gehad. Zo kun je vooral ’s avonds en vroeg in de ochtend genieten van een heerlijke wandeling over de boulevard langs de baai van Chetumal. Bij de haven waar de boten naar Belize varen, zie je verschillende beelden/ ornamenten. Over een flinke afstand langs de boulevard vind je verschillende plaatsen waar je mooie foto’s kunt maken. Ik heb me jaren lang afgevraagd waarom nooit iemand zwemt in het water bij Chetumal, deze keer werd mijn vraag beantwoord. Zie de foto hieronder, we hebben op 1 avond meerdere keren krokodillen gespot in het water aan de baai van Chetumal. Verder staan er langs de boulevard verschillende kraampjes die een vette hap verkopen. Vooral de ‘marquesitas’ zijn een aanrader. Dit is een soort opgerolde harde pannenkoek, waar je (Nederlandse) kaas tussen krijgt, en zelf kunt kiezen met wat je het wilt aftoppen. Denk aan karamel, jam, chocolade pasta etc.

Wat is er te doen in Chetumal voor waterliefhebbers?

Voor liefhebbers van het onderwaterleven worden er boottochten georganiseerd waarmee je vanaf de kust van Chetumal de zee op gaat. Ook zijn er mogelijkheden om te snorkelen of te duiken. En met reden, want aan de oostkust van dit stukje Mexico vind je de mooiste koraalriffen.

Previous «
Next »