De belangrijkste bezienswaardigheden van Campeche

  • Menfacts
  • november 7, 2022
  • Comments Off
campeche

Campeche is een prachtige koloniale stad in zuidelijk Mexico. Je kunt de plaats wel iets vergelijken met koloniale steden zoals bijvoorbeeld Valladolid. Toch is Campeche en de bezienswaardigheden van Campeche anders dan de anderen. Dit komt voornamelijk door de gemoedelijke sfeer en door de prachtige ligging. De stad ligt namelijk direct aan zee.

De geschiedenis van Campeche Mexico

Op diverse plekken zie je dat de lokale bevolking het in vroeger tijden moeilijk heeft gehad. Ook in de musea vind je veel informatie over de stad. Vroeger diende Campeche als belangrijke handelspost. Het was natuurlijk ook ideaal dat het noorden van de stad direct aan de zee grenst. Campeche wordt niet voor niets de piratenstad genoemd. Ze is namelijk heel wat keren aangevallen door piraten.

Belangrijke bezienswaardigheden van Campeche

Als je Campeche bezoekt, waar ga je dan in ieder geval naar toe? Welke bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen? Wat kun je doen in Campeche?

De oude stadswallen

stadswallen campeche

In Campeche vind je nog echte oude stadswallen. Vroeger lagen de wallen in het noorden van de stad zelfs aan zee. Je kunt je dat nu bijna niet meer voorstellen als je daar loopt. De kust is wat opgeschoven. In een aantal stadswallen zijn interessante musea ondergebracht. De muren van de wallen zijn te beklimmen, zodat je een mooi uitzicht hebt op de omliggende straatjes. De muren zijn niet hoog genoeg om heel ver de stad en de omgeving in te kijken.

Het centrale plein

plein campeche

Het centrale plein is een bezoek waard, maar is tegelijk een handig startpunt als je de stad verder wilt verkennen. Campeche is gebouwd in een grid. Rondom het centrale plein vind je verschillende musea. Ook is hier een toeristisch treintje dat je langs allerlei bezienswaardigheden van Campeche brengt. Op dit plein speelt het openbare leven zich af. Vooral aan het einde van de dag. De kathedraal is dan prachtig verlicht. Als je jezelf dus afvraagt: wat kun je doen in Campeche? Bezoek dan zeker dit plein. Geniet van de gezelligheid.

De lokale markt

bezienswaardigheden van campeche

Het maakt niet uit op welke dag je de stad bezoekt, want de markt is er elke dag. Je vindt deze net buiten de ommuurde binnenstad. De markt is totaal niet toeristisch. Je ontmoet hier vooral de lokale bevolking. Reken erop dat ze je hartelijk welkom heten. Er is muziek en uiteraard wordt er van alles aangeboden. Denk aan kleding, groente, fruit, maar ook allerlei spullen voor in huis.

Onze ervaringen in Campeche

Accommodatie in Campeche

accomodatie campeche

Zoals we eigenlijk ook in Celestun al hadden gedaan, was het boeken van een accommodatie in Campeche erg last minute gegaan. We hadden tijd doorgebracht met familie in Merida en hebben de rest van onze trip vrij gelaten zodat we zelf konden bepalen hoelang we in Merida zouden blijven. Zo kwamen wij uit bij Yordi’s place, een Airbnb locatie ver buiten de stad. Toen de eigenaar ons via Airbnb doorgaf dat we het beste ergens in Campeche bij de parkeerplaats van een supermarkt konden afspreken kregen we een vreemd voorgevoel. Uiteindelijk was onze host super behulpzaam en kwamen we aan in onze accommodatie voor de komende 3 nachten. Het was een bijzondere plek in een afgesloten (bewaakte) wijk ‘Mar Azul’ op de weg richting Champoton. We hadden 3 ruime slaapkamers een groot dakterras en de woonkamer/ keuken was gedeeltelijk open, zodat we eigenlijk altijd buiten zaten en van het uitzicht naar de zee konden genieten. De wijk leek redelijk uitgestorven en door de staat van de huizen en de privé steigers naar elk huis kregen we het idee dat dit gedeelte een beetje ‘vergane glorie’ was. Uit de beschrijving van Airbnb hadden we begrepen dat we gebruik konden maken van een privé strand op een paar minuten afstand, dit was helaas echt een tegenvaller. Geen mooi strand zoals in El Cuyo, geen zand maar veel stenen en zeewier. Wat echter wel de moeite waard was, was om de volgende ochtend te gaan snorkelen toen het compleet windstil was en er geen golfje te bekennen was. Hier hebben we uren lang in het water gelegen en vissen in alle kleuren van de regenboog gezien. 

*Toen ik voorafgaande onze reis de accommodatie mogelijkheden in Campeche had bekeken had ik echt enkele pareltjes gezien. Het grote nadeel van onze last minute boekingen is dat deze pareltjes vaak volgeboekt zijn en zeker in het hoogseizoen. Voor de volgende keer wellicht toch beter alles vooraf boeken. 

zonsondergang campeche
zee campeche

Bezoek aan de stad Campeche

Het centrum van de stad lag voor ons niet om de hoek en kostte ongeveer een half uurtje rijden. Campeche is een prachtige koloniale stad, maar de extreme hitte zorgde ervoor dat we niet alles konden zien wat we wilden. Na wat gegeten en gedronken op een terrasje bij Menta in een gezellig straatje (calle 59, tussen calle 10 en 12) bezochten we het centrum, de stadswallen en een artisanale markt. Daarna besloten we al snel afkoeling te gaan zoeken in de airco van een shopping mall. (Galerías Campeche aan de boulevard) Eigenlijk wilden we bij het vallen van de schemering de stad weer ingaan, maar een heftige onweersbui overviel ons, waardoor we noodgedwongen  naar onze Airbnb terug moesten. Tijdens zo’n regenbui komt de regen echt letterlijk met bakken tegelijk uit de lucht, waardoor we zelfs de auto aan de kant moesten zetten en niet meer door konden rijden ivm slecht zicht. 

bezienswaardigheden campeche
campeche bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in de buurt van Campeche

Maya ruïnes van Edzna 

Op onze derde dag in Campeche was onze zoon ziek en wilde hij een dagje thuis blijven met oma. Daarom besloten wij met zn tweeën naar de Maya ruïnes van Edzna te gaan. De rit duurde ongeveer 1 uur en onderweg werden we eigenlijk verrast door de vele landbouw en bedrijvigheid die we in andere regio’s stukken minder gezien hadden. Aangekomen bij de Maya ruïnes van Edzna werden we meteen geconfronteerd met de grote hoeveelheid muggen. Het had de voorafgaande dagen veel geregend dus er was een erg hoge luchtvochtigheid, hoge temperatuur en daarmee waren de muggen in grote getalen aanwezig. Normaal gesproken ga ik naar dergelijke locaties in de jungle altijd gekleed met lange broek en lange mouwen ivm de muggen maar omdat het zo ontzettend warm was, was ik gekleed in hemdje en korte broek. Dat was deze keer geen wijze beslissing. De ruïnes zelf waren indrukwekkend en de grote hoeveelheden leguanen zijn een leuke extra. Normaal gesproken neem ik wel de tijd om iets te lezen op de bordjes e.d. Maar dat zagen we deze keer echt niet zitten. De stad heeft een groot plein en aan de linkerkant kun je via grote brede trappen een verhoogd gedeelte op. Hierop staan weer 3 tempels waarbij ook het ‘edificio de los cinco pisos’ het gebouw van de 5 verdiepingen. Hierbij heb je de mogelijkheid om 2 tempels te beklimmen, maar het ‘gebouw van 5 verdiepingen’ mag je niet op ivm werkzaamheden. Ergens anders in Edzna zijn ze ook bezig met het uitgraven van 2 grote maskers/ hoofden. Maar omdat we in korte tijd ondanks onze muggenspray helemaal lek worden gestoken, besluiten we uiteindelijk ons bezoek aan Edzna snel af te ronden en weer terug naar Campeche te rijden. 

maya ruines edzna
maskers edzna
Bezienswaardigheden in de buurt van Campeche

Champoton

Op onze laatste dag in Campeche rijden we van Campeche naar Xpujil. Onderweg hebben we een schitterende route langs de kust. Op een gegeven moment hebben we ergens in de buurt van Champoton de auto langs de (snel)weg gezet en zijn we naar de zee gelopen. Hier is het zo mooi en zo rustig in Nederland zou dit helemaal volgebouwd zijn met restaurants hotels en huizen. 

bezienswaardheden rondom campeche
strand champoton

Later rijden we Champoton in, waar we meteen goede vibes voelen. In deze stad hebben we in een restaurant aan de kust een goede grote garnalen cocktail, met empanadas en een biertje gepakt. Weer zo’n plaats tijdens onze reis door Yucatan waarvan je achteraf denkt dat je liever wat meer tijd had gehad….

champoton
Previous «
Next »