• Homepage
  • >
  • Travel
  • >
  • Beleef de bijzondere Mayastad “Uxmal” in Mexico

Beleef de bijzondere Mayastad “Uxmal” in Mexico

  • Menfacts
  • november 11, 2022
  • Comments Off
uxmal

Uxmal Mexico

Uxmal ligt op een afstand van 83 km van Merida. Het is een bijzondere oude Mayastad, met oude tempels en ruïnes. Het omliggende tropische regenwoud, zorgt voor een mystieke sfeer. De stad werd vermoedelijk tot de 10e eeuw bewoond. Een bezoekje aan deze bijzondere tempelstad, absoluut de moeite waard. Uxmal is een stuk minder toeristisch dan Chichén-itza, maar de bezienswaardigheden van Uxmal zijn net zo indrukwekkend. De tempels liggen in een ongerept natuurgebied. Er zijn, in tegenstelling tot Chichén-itza, zijn ook geen lokale verkopers aanwezig. Bovendien kunnen de meeste tempels beklommen worden. De oude bouwwerken zijn nog steeds in zeer goede staat. Het kan er midden op de dag wel aardig druk worden. Bezoek de tempels daarom het beste in de ochtend.

bezienswaardigheden uxmal
uxmal bezienswaardigheden
uxmal in mexico
uxmal mexico
maya ruines uxmal

Bezienswaardigheden van Uxmal

Piramide van de tovenaar (Pirámide del Adivino)

piramide van de tovenaar uxmal

De meest bijzondere bezienswaardigheden van Uxmal zijn de piramides en tempels waarbij de belangrijkste de tempel “Piramide van de tovenaar” ook wel bekend als de Piramide van de dwerg is.  Dit is dan ook een ware blikvanger van 35 meter hoog. De tempel beschikt over een legendarisch achtergrondverhaal. Er zou namelijk een dwerg tovenaar zijn, die deze tempel ooit bouwde. De piramide zou in slechts één nacht gebouwd zijn, door de zoon van de heks. Als de dwerg de piramide niet in één nacht zou bouwen, zou hij tot de doodstraf veroordeeld worden. Een wonder zorgde ervoor dat de piramide in één nacht werd gebouwd, waarop de koning de dwerg nog eenmaal uitdaagde. De dwerg overwon de uitdaging en de koning stierf, waarop de dwerg koning werd. Het officiële verhaal is natuurlijk een stuk uitgebreider, maar dit is in grote lijnen waar het op neer komt. 

Het oude bouwwerk beschikt over vijf lagen. De hele tempel is ovaalvormig. Dit is anders dan bij andere Mayatempels, die vooral uit rechthoekige vormen bestaan. Verder heeft de tempel afbeeldingen van goden, symbolen en sculpturen van de regengod “Chaac”. In tegenstelling tot veel andere Mayatempels, mag de piramide van de tovenaar niet beklommen worden.

The ball court

balspel uxmal
the ball court uxmal

De Maya’s hielden van speciale balsporten. Ze organiseerden daarom sportieve evenementen in hun steden. In Uxmal Mexico kun je ook “The ball court” vinden. Hier speelde de bevolking een Meso-Amerikaans balspel, waarbij strijdende Maya’s en goden afgebeeld werden. Er waren wel bepaalde regels bij het spel van toepassing. De 5 kg zware lederen bal, mocht alleen met het bovenlichaam en met de heupen aangeraakt worden. Dit komt doordat de bal heilig was. Het spel was echter ook gevaarlijk. Regelmatig brak er iemand zijn botten of stierf er iemand, tijdens het spel. Er wordt gezegd dat het winnen van dit spel een eer was en dat je na het winnen aan de goden geofferd zou worden. 

Natuur in Uxmal

Uxmal ligt midden in de jungle er zijn dan ook allerlei dieren te bewonderen in Uxmal. De natuur vormt zeker ook een van de belangrijkere bezienswaardigheden van Uxmal. Net zoals op veel plekken in Yucatan kom je Uxmal vele leguanen tegen, deze zitten en liggen overal op de ruïnes wat een mooi beeld oplevert. Daarnaast zijn er allerlei soorten vogels die je kunt spotten. In de jungle zitten ook andere dieren zoals jaguars, brul apen, spin apen, herten, tapirs etc, maar de kans dat je deze bij de ruïnes tegenkomt is wat minder groot. 

leguaan uxmal
uxmal natuur
natuur uxmal

Chocolade Museum Uxmal

Naast de Maya ruines zijn er ook andere bezienswaardigheden van Uxmal. Uxmal heeft namelijk ook een bijzonder chocolademuseum, waarbij de Maya-beschaving tot leven komt. Dit museum heet de “Choco-Story”. De geschiedenis van cacao in Mexico staat centraal in dit museum. Voor de Maya’s was cacao heilig. Het was daarom een echte cacaocultuur. Ze gebruikten de cacaobonen voor het maken van chocola en om in hun voedsel te verwerken. Het museum ligt in een mooie tropisch omgeving, met diverse tropische planten en dieren. Ook worden er toneelstukken opgevoerd, waarbij Maya-acteurs hun oude cacao tradities uitbeelden. Deze traditionele Cacao Ceremonie pakte bij ons helaas wat anders uit. Midden in de ceremonie begon het ontzettend hard te regen, waardoor de ceremonie helaas halverwege werd afgekapt.

Ook kun je er praktijklessen volgen, om zelf chocolade te maken. Je vindt er bovendien traditionele apparatuur, die de Maya’s gebruikten, om cacao mee te verwerken. Koop verder souvenirs van Maya chocolade in de cadeauwinkel. Iedereen met een passie voor chocolade, zou een bezoekje aan het Chocolade Museum Uxmal moeten brengen. Ervaar dus zelf, hoe sterk cacao met Mexico verbonden is.

chocolade museum uxmal

In het Chocolade Museum zijn ook verschillende lokale dieren te bewonderen. Bij binnenkomst kom je eigenlijk al vrij snel bij 2 kooien met spin apen. Deze apen kun je van dichtbij bewonderen en voor 1 peso kun je uit een soort kauwgomballen automaat voor kopen. Wat je letterlijk in de hand van deze beestjes kunt leggen. Een erg leuke ervaring voor kids, omdat je zo dichtbij zit, zie je ook hun kundig deze aapjes manoeuvreren met hun handen, voeten en staart. De dieren die hier zitten zijn trouwens allemaal ooit ‘mishandeld’ en worden hier opgevangen omdat zij (nog) niet fit/ geschikt zijn terug in het wild uitgezet te worden. 

chocolat story uxmal

Ook zit er een jaguar, een vogelkooi waar je doorheen kunt lopen, een krokodil en verschillende hertjes. 

Wat ook nog een leuke ervaring voor kids is in het Chocolate Story museum is dat je hier zelf kunt ervaren hoe het is om een archeoloog te zijn. Bij binnenkomst is een stukje overdekt, waar je schepjes en borsteltjes vind. Hier kun je in het zand gaan graven en zul je zien dat er verschillende mooie artefacten kunnen worden vrijgemaakt van zand. Een super leuke ervaring!

Accomodatie in Uxmal / overnachten in Uxmal

In Uxmal heb je de volgende mogelijkheden:

– la casa del mago

– uxmal resort Maya

– hacienda Uxmal & plantation museum

Daarnaast zijn er verschillende hotels en Airbnb accomodaties in Ticul, Santa Elena en Muna. 

Hoe kom je in Uxmal?

Als je het schiereiland “Yucatán” gaat bezoeken, kun je overwegen om naar Uxmal te gaan. Er worden soms meerdaagse excursies naar Uxmal georganiseerd, vanuit Cancun en Playa del Carmen. Je overnacht dan in Merida of een andere plaats in de omgeving. Uxmal ligt relatief ver van Cancun af. Het is vijf uur heen en vijf uur terug, als je met de bus of auto reist.

Wij zelf zijn vanuit Celestún met de auto naar Uxmal gereden en hebben daar in een hotel overnacht. Vanuit Uxmal resort Maya kun je in de verte de piramides van Uxmal boven de jungle zien uitsteken. Vanaf het dak was er ook een bijzonder mooie zonsondergang in Uxmal. Het hotel zelf ligt op een schitterende locatie, heeft een zwembad, een temazcal, een grote goed onderhouden tuin en een restaurant. We hadden een overnachting inclusief ontbijt genomen, waarbij we werden verrast door een goed compleet ontbijt met lokale ingredienten. 

hotel uxmal
accomodatie uxmal

Met de auto naar Uxmal

Je kunt Uxmal vanaf verschillende steden bereiken hieronder een aantal mogelijkheden:

Merida – Uxmal = 83 km ongeveer 1 uur en 10 minuten

Celestun – Uxmal = 121 km ongeveer 2 uur 

Campeche – Uxmal = 159 km ongeveer 2 uur en 5 minuten

Valladolid – Uxmal = 239 km ongeveer 2 uur en 50 minuten

Cancun – Uxmal = 382 km ongeveer 4 uur en 39 minuten

Met de bus 

De meest recente info die ik hierover kon vinden is dat er 4 keer per dag bussen vertrekken vanuit het ADO bus station in Merida. Desbetreffende bussen zijn van het bedrijf Autobuses Sur. De bussen vertrekken om 6.00 uur, 9.00 uur, 12.00 uur en 15.30 uur.  De rit duurt ongeveer 1,5 uur tot 2 uur en stopt vlakbij de ruïnes. Let goed op wanneer je dezelfde dag terug wilt naar Merida er rijdt namelijk maar 1 bus terug. Deze vertrekt rond 15.00 uur. Let op dat mensen hier niet heel punctueel zijn, dus hou er rekening mee dat de bus ergens tussen 14.45 en 15.30 vertrekt. Mocht je na je bezoek aan de ruïnes van Uxmal nog tijd over hebben, dan kun je naar naar de overkant van de straat lopen om daar een bezoekje te brengen aan het bovenstaande Choco Story museum. 

Previous «
Next »