Waarom mannen anders met stress omgaan dan vrouwen?

  • Menfacts
  • november 14, 2022
  • Comments Off
gestresste man

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van onderliggende problemen. Veel hoofdpijn? Vaak moe? Geen motivatie om dingen te doen? Stress wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. De symptomen herkennen en hier wat mee doen is erg belangrijk. 

Mannen en vrouwen gaan heel anders met emoties om. Bij stress komen dezelfde hormonen vrij in mannen en vrouwen. Namelijk adrenaline en cortisol. Toch reageren beide heel anders op spannende, stressvolle of juist leuke situaties. Mannen die voetbal kijken, gokken online of bijvoorbeeld gaan racen op het circuit van Zandvoort, reageren compleet anders dan vrouwen. 

Hoewel we niet in een kort artikel het verschil kunnen uitleggen tussen mannen en vrouwen. Zijn we op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: ‘waarom mannen anders met stress omgaan dan vrouwen?’

Testosteron wordt sneller aangemaakt

Mannen komen sneller tot actie omdat het hormoon testosteron veel sneller wordt aangemaakt dan bij vrouwen. Mannen hebben daarnaast veel meer testosteron in hun lichaam. Hierdoor hebben ze de neiging om fysiek op dingen te reageren. In het geval van stress zouden mannen dus teruggrijpen op het oeroude ‘flight or fight’.

Dit is natuurlijk niet ideaal. Vluchten van een situatie die je stress bezorgd gaat niks oplossen. Vrouwen kiezen er juist voor om te praten of hulp te zoeken. Hierdoor wordt het probleem uiteindelijk veel beter opgelost, maar vrouwen hebben hierdoor wel meer last van stress. Mannen kunnen het heel lang opzij zetten en er helemaal geen last van hebben. 

De oorzaak van stress

Belangrijk is om te weten waar de stress vandaan komt. Vrouwen raken om hele andere dingen gestrest dan mannen. Bij vrouwen kan het gaan om problemen op school bij de kinderen of een ruzie met een vriendin. Mannen vinden het stressvoller als een computer niet werk. Het onderzoek van David Almeida laat zien dat voor beide het dan helpt om te gaan bewegen. 

Het maakt niet uit wat voor bewegen dit is voor mannen. Hardlopen, naar de sportschool of iets anders. Zolang het maar een fysieke inspanning is. Bij vrouwen zit dit iets anders. Fysieke afleiding is goed, maar het hoeft niet in de vorm van heel actief sporten te zijn. 

Omgaan met stress

Dit is voor iedereen anders. We hebben twee tips om stress te verminderen. Het is goed om te weten dat een beetje stress helemaal niet erg is. Het wordt een probleem als je snel geïrriteerd bent en niet meer kan ontspannen. 

–       Pak de stressveroorzaker aan. Je kan niet altijd alles controleren, maar de aspecten waar je wel invloed op hebt moet je aanpakken. Kan je iets niet veranderen? Dan kan je beter accepteren dat iets zoals het is. Je druk maken om dingen die je niet kan veranderen is niet handig. 

–       Ademhalingsoefenen helpen veel mensen met ontspannen. Dit is niet voor iedereen weggelegd. De kracht achter ademen is echter ongekend. Hetzelfde geldt voor koudetherapie. Het kan helpen met gezondheidsklachten, je mentale gezondheid en nog veel meer. 

–        

Previous «
Next »