Top 7 van het lekkerste weizenbier

  • Menfacts
  • juli 14, 2019
  • Comments Off
weizenbier lekker

Wat is weizenbier?

Weizenbier komt oorspronkelijk uit Beieren (in Duitsland). Maar wat is weizen eigenlijk? De term ‘weizen’ doet mensen al snel denken dat het staat voor licht, wit bier. Echter is het niet hetzelfde als wit bier. Weizenbier is wel licht van kleur, maar de term ‘weizen’ heeft eigenlijk te maken met de relatief grote hoeveelheid tarwe in het bier. ‘Weizen’ is dan ook het Duitse woord voor tarwe. Weizenbier bevat minimaal 50% aan tarwe. Enigszins verwarrend hieraan is dat in België ook tarwebier wordt gebrouwen en ze het daar wel witbier noemen. Buiten de lichte kleur (bleekgeel tot blond) kenmerkt het weizenbier zich door het relatief lage alcoholpercentage (2.8% tot 3.4%) en de frisse, licht zurige en fruitige smaak. Ten opzichte van andere soorten bier smaakt weizenbier veel minder bitter. Er bestaan verschillende categorieën weizenbier: kristallweizen, hefeweizen, weizenbock en dunkelweizen.

Top 7 lekkere weizenbieren

Hier volgt een opsomming van de top 7 van het lekkerste weizenbier. Het blijft natuurlijk ook vooral een kwestie van smaak, maar vele mensen zijn in ieder geval enthousiast over de onderstaande toppers. Laat je inspireren. Proost!

1: Erdinger weissbier (Erdinger Weisbrau Hefe) 50CL

Op nummer 1 staat een bier die, niet geheel verrassend, zijn oorsprong heeft in Beieren. Al vanaf 1886 wordt de erdinger weissbier daar gebrouwen. Het is dan ook een klassieker. Het bier bevat 5.3% alcohol. Het bier smaakt fris en fruitig en licht zurig naar limoen. Ook wordt het gekenmerkt door een romige smaak. Het gebruikte mout bij dit bier bestaat voor ongeveer 33% uit tarwemout. Dit bier wordt aangeraden voor op een terrasje of bij salades en vlees.

2: Weihenstephaner hefeweissbier 50 CL

De weihenstephaner hefeweissbier staat op nummer 2. Dit bier wordt ook wel ‘de moeder der weizenbieren’ genoemd. Het bier werd oorspronkelijk gebrouwen in de oudste brouwerij ter wereld, in de stad Freising in Duitsland. Later is dit bier ook naar Beieren gekomen, waar het brouwen ervan werd overgenomen. Het bier bevat 5.4% alcohol. Het bier smaakt fris en zuur met een kruidige afdronk en bevat aroma’s van banaan en tropisch fruit. Het bier smaakt vooral goed bij vis.

3: Gulpener ur-weizen 30 CL

De gulpener ur-weizen staat op nummer 3. Het is een biologisch bier dat, zoals de naam al aangeeft, wordt gebrouwen in Gulpen. Het bier bevat 5.3% alcohol. Het bier smaakt op het begin en beetje bitter maar is zoet en fruitig in de afdronk. Het bevat een accent van kruidnagel. Het bier smaakt lekker bij sushi, schaaldieren en salades.

4: Franziskaner hefe weisse 50CL

Op nummer 4 staat opnieuw een Duitse weissbier. Dit bier is troebel en gelig van kleur. Het bier bevat 5.0% alcohol. Het bier smaakt erg puur, omdat buiten 50% aan tarwemout er enkel gist, hop en water aan toegevoegd is (dit wordt in Duitsland ook wel het brouwen volgens het ‘reinheitsgebot’ genoemd). Ook is het licht sprankelend, vanwege een hoog gehalte aan kooldioxide. Dit bier smaakt lekker bij kaas, asperges en wit vlees.

5: Schneider weisse mein original (TAP7) 50CL

De schneider weisse mein original staat op nummer 5. Het bier heeft een oranje-gele kleur. Het bier bevat 5.4% alcohol. Het bier heeft de frisse smaak van citrus en een twist van koriander. Net als hierboven werd beschreven over de Franziskaner hefe weisse, is ook de schneider weisse mein original gebrouwen volgens het reinheitsgebot en het originele recept uit 1872 is onveranderd gebleven. Dit bier smaakt goed bij kip en gevogelte, kaas en vis.

6: Jopen witte rook 33CL

Op nummer 6 staat een weizenbock bier Jopen witte rook. De naam verwijst naar de jopenkerk in Haarlem waar het het eerste officiële brouwsel was en verwijst ook naar de witte rook die uit de schoorsteen komt bij het Vaticaan wanneer een nieuwe paus gekozen wordt. Het bier bevat 7.0% alcohol. Het bier smaakt fris en fruitig maar ook diep door de rokerige smaak afkomstig van rookmout in plaats van mout waarbij hete lucht wordt gebruikt (dit geldt bij veel andere bieren). De combinatie van fruitig en rooktonen doet denken aan fruit van de BBQ. Het bier smaakt vooral lekker bij mosselen.

7: Gebrouwen door vrouwen gin weizen 33CL

Op nummer 7 staat een bier uit Amsterdam. Zoals de naam al zegt, wordt het gebrouwen door vrouwen (twee zussen). Gedronken wordt het echter volop door zowel mannen als vrouwen. Dit bier wordt gebrouwen met tarwe, speltmout en gerst. Het bier bevat 6.0% alcohol. Het bier smaakt naar gin omdat er gin kruiden aan toegevoegd worden. Een ideale combinatie voor als je zowel van gin tonic houdt als van bier. Het bier smaakt vooral lekker bij zeevruchten en witvis.

Previous «
Next »