Het belang van uitgerust voor de dag komen

  • Menfacts
  • april 25, 2018
  • Comments Off

Als je niet goed slaapt, kan je niet goed functioneren. Onderzoek heeft aangetoond dat een slecht slaappatroon je waarneming verslechtert, gewichtstoename in de hand werkt en je immuunsysteem verzwakt. Daarnaast is je IQ zo’n 5 punten lager, heb je moeite met concentreren en voel je je prikkelbaar. Het moge duidelijk zijn dat goed slapen belangrijk is. Je levensstijl bepaalt vaak hoe goed je slaap, en daar zijn dus ook aanpassingen mogelijk die zorgen dat je van uitgerust voor de dag komt. Vandaar deze drie tips om voortaan beter te slapen:

1. Je ideale slaapritme

Mannen hebben minder slaap nodig dan vrouwen omdat hun hersenen zich sneller herstellen. Maar tussen mannen zitten ook grote verschillen qua slaapritme. Waar de een om 1.00 ’s nachts naar bed gaat en het liefst om 7.00 weer opstaat, kan het voor de ander noodzakelijk zijn om om 22.00 in slaap te vallen om de volgende dag fris en fruitig op te staan. Wanneer je je ideale bedtijd weet en de beste slaapduur, kan je deze het beste consistent volhouden. Want ‘bijslapen’ blijkt namelijk niet te werken en zorgt soms juist voor hoofdpijn.

2. Relax

Ontspanning is cruciaal om goed te slapen. Cafeïne werkt wel 6 uur door dus zorg dat je je laatste kopje koffie ’s middags drinkt. Probeer je avond te vullen met activiteiten die je leuk vindt: speel een computergame, ga een rondje fietsen, een biertje op het terras, kijk een serie op netflix, lees een boek, neem een douche, wat er ook maar bij jou past. En let op dat zo’n anderhalf uur voor bedtijd de beeldschermen uit gaan zodat je geen last hebt van het blauwe licht dat je nog wakker houdt.

3. Een kalme slaapomgeving

Hoe ziet jouw slaapkamer eruit? Leeg of vol, licht of donker, televisie of computer bij het bed? Mensen brengen makkelijk een derde van hun leven in bed door, dus prettige slaapplek is wel zo fijn. De beste slaapkamertemperatuur is aan de koele kant, zo tussen de 16 en 18 graden Celcius. Zorg dat het er donker genoeg is, dit helpt om een goed slaap-waak ritme te creëren. Ook een goede matras, een dekbed dat bij het seizoen en je voorkeur past en een prettig kussen zijn belangrijk. Bij een beddenwinkel zoals lusanna.nl is uitgebreide keuze te vinden.

Previous «
Next »