Het verschil tussen een elektrische fiets en een speedbike

  • Menfacts
  • augustus 30, 2017
  • Comments Off

Speedbike: de ‘nieuwe auto’

Sta je elke dag in de file als je van je huis naar je werk moet rijden? Heb je wel een fiets maar voel je er weinig voor om elke dag bezweet op kantoor te verschijnen én vind je een elektrische fiets eigenlijk niet snel genoeg gaan? Overweeg dan de aanschaf van een speedbike. Optimisten noemen het ondertussen al de ‘nieuwe auto’. Maar wat is een speedbike nou eigenlijk?

Iedereen kent intussen wel de elektrische fiets. Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld. Mooi hoor, en een logische opvolger van de gewone fiets. Bovendien word je niet zo moe als op de ‘ouderwetse’ fiets, dankzij uiteraard de elektrische trapondersteuning. Met de e-bike kun je snelheden tot wel 25 kilometer per uur bereiken. Voor mensen die dat niet snel genoeg vinden, is er nu dus een alternatief: de speedbike. Maar wat is een speedbike nou eigenlijk precies en waarin verschilt het met de elektrische fiets?

Het verschil tussen een elektrische fiets en een speedbike zit met name in de snelheid. Waar de e-bike met 25 kilometer per uur de topsnelheid heeft bereikt, tikt de speedbike de 45 kilometer per uur aan en met name dat aspect wordt gezien als het verschil tussen een elektrische fiets en een speedbike. En dat is nogal een verschil. Een speedbike is simpel gesteld een versnelde elektrische fiets en in sommige gevallen wordt het al gezien als prima alternatief voor de auto, zeker als het gaat om woon- werkverkeer.

De elektrische ondersteuning heeft meer voordelen. Kwam je vroeger op de fiets naar je werk en stonk je vervolgens de hele dag naar zweet? Dat is met de elektrische trapondersteuning dus voorgoed verleden tijd. Ander bijkomend voordeel is het feit dat je met de speedbike niet in de file staat. Overigens mag niet iedereen zomaar op een speedbike rijden. Vanaf dit jaar gelden voor de speedbike dezelfde regels als voor bromfietsen. Een speedbike heeft dus een geel kentekenplaatje en de maximaal toegestane snelheid is 45 kilometer per uur. Voor het rijden op een sportieve speedbike is vooralsnog een sportieve helm voldoende. Een brommerhelm is dus niet noodzakelijk. En ook dat wordt door gebruikers als een groot voordeel gezien.

Afbeelding: Fietsenstevens.com

Previous «
Next »