• Homepage
  • >
  • BBQ
  • >
  • Het schoonmaken van je barbecue, do’s and don’ts!

Het schoonmaken van je barbecue, do’s and don’ts!

  • Menfacts
  • september 7, 2017
  • Comments Off

De zomer is het perfecte seizoen voor een barbecue, maar zelfs daar komt heel wat bij kijken. Als je je barbecue na gebruik later opnieuw wil kunnen gebruiken, dan is het natuurlijk belangrijk om deze zo goed mogelijk schoon te maken.

Wat je wel of niet mag doen om de duurzaamheid en kwaliteit van je barbecue te garanderen, is een vraag die een duidelijk antwoord behoeft. De volgende do’s en don’t geven je in elk geval een duidelijk beeld!

De beste tips bij de barbecue schoonmaken

1. Aangebrand voedsel voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij je barbecue rooster schoonmaken. Smeer het rooster van het toestel op voorhand altijd in met olijf- of zonnebloemolie om te vermijden dat de voeding eraan blijft plakken. Ook kan je de grill met citroensap insmeren om aangekoekte vetrestjes te vermijden!

2. Wacht niet met het schoonmaken van je barbecue

Het slechtste wat je kan doen is je barbecue laten staan tot de volgende dag. Vet, vuil en etensresten zullen tegen dan immers al lang uitgehard zijn en de opdracht zo veel moeilijker maken. Maak dus meteen gebruik van een sterk reinigingsmiddel om zo veel mogelijk vet en etensresten meteen te verwijderen, eventueel door middel van een staalborstel.

3. Een gietijzeren barbecue schoonmaken

Een gietijzeren barbecue schoonmaken vraagt om een voorlichtte aanpak. Gebruik hierbij enkel een borstel en heet water. Eerst droog je het rooster goed af, waarna je het op zo’n 150 graden twee minuutjes in de oven zet. Smeer daarna het rooster in met plantaardige olie en je kan hem de volgende keer meteen weer gebruiken!

4. De barbecue schoonmaken

Als je nog lang gebruik wil kunnen maken van je barbecue, maak deze dan na elke beurt goed schoon. Het is aangeraden om het gebruik van bijtende of schurende middelen te vermijden en te kiezen voor producten die erg goed ontvetten en toch het materiaal niet gaan aantasten. Gebruik geen schuursponsjes maar een zacht doek om schade aan de barbecue zelf te voorkomen. Ook kan je je barbecue beschermen met een speciale hoes!

5. Pak je houtskoolbarbecue anders aan

Een houtskoolbarbecue vereist een iets andere aanpak bij schoonmaken. Zo verwijder je na gebruik best het as en de etensresten meteen uit de kuip, om overmatige rookontwikkeling bij de volgende barbecue te vermijden. Het barbecue rooster schoonmaken doe je gewoon met een doekje, wat eenvoudig afwasmiddel en warm water; en klaar is kees!

Previous «
Next »