Welke soorten scootmobielen bestaan er?

  • Menfacts
  • september 26, 2024
  • Comments Off
verschillende soorten scootmobielen

Een scootmobiel koop je niet zomaar: je doet eerst een beetje onderzoek naar de verschillende mogelijkheden en maakt op basis van je voorkeur en behoefte een selectie.

Belangrijk om te weten bij die zoektocht is dat er verschillende soorten scootmobielen bestaan, allemaal met hun eigen unieke kenmerken, voordelen en natuurlijk ook nadelen. In deze blog helpen we je graag met een overzicht.

Opvouwbaar of niet?

Er zijn scootmobielen die je opvouwt en dus gemakkelijk opbergt, maar ook standaardmodellen die je alleen in je garage kunt plaatsen. Opvouwbare scootmobielen zijn trouwens verkrijgbaar als drie-, vier- of zelfs vijfwieler, dus het betekent helemaal niet per se dat ze minder stabiel of stevig zijn!

Een opvouwbare scootmobiel is handig om op te bergen, maar ook gemakkelijk mee te nemen op reis, bijvoorbeeld op de trein. Er bestaan opties met volledige wielen, maar ook veringen of luchtbanden. Een mogelijk nadeel is dat een opvouwbare scootmobiel door zijn minder robuuste design over het algemeen minder snel kan rijden, hoewel er zeker uitzonderingen zijn.

Compacte en ruime scootmobielen

Op de meeste scootmobielen is slechts plaats voor één persoon, maar bij sommige modellen kan je er een tweepersoonsbankje op zetten. Andere beschikken dan weer over een extra stoel achteraan, zodat je toch probleemloos een passagier meeneemt. De ideale oplossing als je regelmatig met twee op pad gaat.

Houd er rekening mee dat bij dergelijke scootmobielen de actieradius en maximale snelheid een stukje lager liggen. Dit komt gewoon doordat zo’n scooter een stuk meer weegt. Wil je vooral alleen rijden en leg je grotere afstanden af? Dan is een compacte scootmobiel voor één persoon de beste oplossing.

Scootmobielen met drie, vier of vijf wielen

De meeste scootmobielen beschikken over drie wielen, sommige hebben er vier en er bestaan zelfs modellen met vijf wielen. Dit zijn de voordelen van elk van deze types:

  • Een scootmobiel met drie wielen is wendbaarder en dus ideaal voor gebruik binnenshuis.
  • Als je gaat voor een scootmobiel met vier wielen rijd je veel stabieler.
  • Een vijfde wiel zorgt voor nog meer rijveiligheid, vooral als je van een stoep rijdt of bochten neemt.

Een overdekte of open scootmobiel

Ten slotte maken we een onderscheid tussen overdekte en open of niet-overdekte scootmobielen. Een overdekt model is natuurlijk interessant als je hem vaak buitenshuis gebruikt bij koud, nat en winderig weer. Voor binnengebruik is dat overbodig, dus ga in dat geval gerust voor een open scootmobiel.

De ideale scootmobiel voor jouw situatie

Een scootmobiel geeft je meer flexibiliteit, maakt het gemakkelijker om zelfstandig op pad te gaan en is ook nog eens veilig, zolang je investeer in kwaliteit. Hopelijk helpt bovenstaand overzicht met verschillende soorten scootmobielen je bij het maken van een keuze!

Previous «