• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • Boulderen is enorm populair, tijd voor wat uitleg en de beste boulderhallen in Nederland

Boulderen is enorm populair, tijd voor wat uitleg en de beste boulderhallen in Nederland

  • Menfacts
  • juni 9, 2020
  • Comments Off
beste boulderhallen in Nederland

Twintig jaar geleden was boulderen totaal onbekend in Nederland. Ondertussen kun je in elke stad wel een hal vinden waar je op wanden van maximaal 4 meter kunt klimmen en is boulderen geen synoniem meer voor uitstapjes om te ‘team builden.’ Klimmen in het algemeen is een volwassen sport geworden in Nederland en met name boulderen is erg populair.

Wat is Boulderen?

Boulderen is ontstaan uit oefenen van wand beklimmers. De vorm van klimmen komt voort uit de wand klimsport. In eerste instantie gebruikten klimmers het boulder gedeelte  in de klimhal om te oefenen op bijvoorbeeld moeilijke grepen en routes. Hierom was deze wand nooit echt hoog, en kon je van relatief lage hoogte meer risico nemen… en als je viel, ligt daar bij boulderen altijd de mat.

boulderen

Dit maakt de sport aantrekkelijk voor jong en oud. Daardoor is het boulderen tegenwoordig een echte, positieve, afsplitsing geworden van de klimsport en heeft elke klimhal boulderroutes. Hierbij wordt met kleuren het niveau van desbetreffende routes aangegeven.  

Boulderen is zowel fysiek als mentaal

Uiteraard is boulderen erg fysiek, maar je bent ook constant aan het nadenken. Je moet verschillende dingen uitproberen en eigenlijk moet je altijd proberen 2 stappen vooruit te denken. Om de hele wand te beklimmen ben je eigenlijk bezig met het oplossen van een grote puzzel. Een boulder route klimmen gaat een stuk sneller dan elke andere klimwand sport, en dit maakt het ook een stuk socialer. Ook als je niet uit de door jou uitgestippelde route komt, is er altijd wel iemand die vertelt hoe hij of zij die heeft afgelegd.

Verschillende niveaus

Door deze laagdrempeligheid kan iedereen eigenlijk leren boulderen, want er zijn routes – ook wel problemen genoemd – voor elk niveau. Van beginners tot topsporters, jong tot oud. Problemen worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Die moeilijkheid wordt bepaald door de grootte van de grepen en de afstand ertussen, Maar ook door de mate van overhang van de wand en hoe flexibel, sterk of moedig je moet zijn om de boulder uit te klimmen. 

Ontzettend veel klimhallen in Nederland

In bijna alle klimhallen in Nederland kun je tegenwoordig leren boulderen en eventueel speciale trainingen volgen. Zo leer je dan de verschillende klimtechnieken die je op de wand kunt toepassen, maar ook alles wat te maken heeft met de veiligheid, zoals spotten en vallen. Alle twee belangrijk, zodat jij en je mede klimmers niet gewond raken. Er zijn tientallen boulderhallen in Nederland en daar komen nog steeds in rap tempo nieuwe bij. Het hoeft dan ook niet moeilijk te zijn om een klimhal bij jou in de buurt te vinden. Hier een paar tips voor echt toffe boulder plekken in Nederland.

Beste boulderhallen in Nederland

Klimwand Bjoeks in Groningen

Bjoeks beschikt over Excalibur, de hoogst vrijstaande klimmuur ter wereld, 36,88 meter. Bij klimmers is deze wand bekend vanwege zijn unieke overhanging, een die je normaal alleen op een echte bergpiek kunt vinden. Je kunt bij Bjoeks ook prima buiten boulderen. De boulders zijn behoorlijk uitdagend en er zijn er een stuk minder van bevestigd dan op veel andere plekken. Wat buiten boulderen bij Bjoeks verder leuk maakt is dat de boulders rondom de wand zijn geplaatst en als je dus wilt, kun je ook oefenen met het beklimmen van rotsen.

Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden

Noardwand claimt de modernste klimhal van nederland te hebben. Zij hebben een zogenaamde ‘Clip and Climb’ waarbij met 11 verschillende challenges de beginnende klimmer wordt uitgedaagd en eens kan proeven van deze sport. Daarnaast hebben zij ook een ‘Flightline Free Fall,’ waarbij  je een vrije val maakt vanaf het hoogste punt in de klimhal. Liever buiten trainen? Er is ook een buitenwand aanwezig. Klimmen op de buitenklimwand van Noardwand kan alleen als je in bezit bent van een Klimvaardigheidsbewijs én als je bij Mountain Network geregistreerd staat.

Rock Steady in Bussum

Als je graag een keer buit will boulderen, moet je zeker naar Rock Steady in Bussum gaan. Rond deze klimhal is namelijk een park van boulders gebouwd, wat de bergen een beetje naar Nederland brengt. In Rock Steady vind je 5 verschillende blokken variërend van liggend, tot zwaar overhangend. De routes zijn volgens een kleurcode gerangschikt.

Boulderen in Amsterdam

De hoofdstad heeft verschillende klimhallen. Klimmuur Centraal ligt vlakbij het centraal station en is erg uitgebreid, niet alleen qua boulderroutes, maar ook qua andere klimmogelijkheden. Daarnaast hebben ze een open dak, wat ook aan de ervaring kan toevoegen.

Bij Klimhal Amsterdam in Sloterdijk kun je zowel binnen als buiten klimmen. Naast 300 klimroutes beschikt de hal ook over 300 boulders. Mountain Network Amsterdam beschikt als tweede locatie van het wereldwijde Mountain Network over het zelfontworpen ‚driehoek klimwand systeem.’ Dit systeem zorgt voor veel variatie en maakt alle wanden tot één geheel. De klimwanden zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde klimmers en variëren van liggend tot zwaar overhangend, met een maximale overhang van maar liefst 10 meter.

Previous «
Next »