De beste ijsbaden van 2023 

 • Rogier
 • juni 14, 2023
 • Comments Off
de beste ijsbaden van 2023

Een dagelijkse koude duik werkt enorm goed voor herstel na lichaamsoefeningen. Een ijsbad biedt een effectieve manier om blootstelling aan koud water te creëren in een gecontroleerde omgeving voor herstel na inspanning. Daarnaast is koudwater therapie erg goed om de stressniveaus in het lijf omlaag te krijgen… en dit is iets dat steeds meer mensen ontdekken. Jij ook en ben je daarom op zoek naar de beste ijsbaden van 2023? Lees dan snel verder!

De laatste tijd heb je waarschijnlijk wel een koud dompelbad op je Instagram- of Tik Tok-feed zien voorbij komen met een met ijs gevuld vat of een koud dompelbad. Waar dit vroeger een uitzonderlijke activiteit was, zien we nu steeds meer mensen in koud water stappen voor de gezondheidsvoordelen die dat heeft. 

Een van de redenen is natuurlijk de bekendheid van Wim Hof, maar waar hier vroeger vooral met een schuin oog naar gekeken werd, zien we nu dat de wetenschap met bewijzen komt dat deze koud water therapie echt iets oplevert. De beste atleten gebruiken al tientallen jaren blootstelling aan koud water, ijsbaden, koude duik, koudetherapie, onderdompeling in koud water (of hoe je het ook wilt noemen) om de voordelen te krijgen van sneller herstel, verbetering van slaap, geestelijke gezondheid, vermindering van spierpijn en zwelling, afgifte van noradrenaline en dopamine, gewichtsverlies en tal van andere voordelen. 

‚Cold plunge’ is ideaal om te herstellen van hardlopen, fietsen, de sportschool of zelfs van een zware dag op het werk. De waarheid is dat een ijsbad een investering is in een ritueel dat elke dag kan worden gedaan en dramatische veranderingen in de gezondheid kan veroorzaken en zelfs kan worden gebruikt om chronische pijn en auto-immuniteit te helpen beheersen. Afhankelijk van jouw budget zijn er verschillende speciaal gebouwde ijsbadkuipen en ijsbaden.

Wat is een koude duik en wat zijn de voordelen van ijsbaden en koude therapie voor herstel?

Het is bewezen dat het nemen van een ijsbad na een zware training je helpt sneller te herstellen, naast de andere voordelen die het heeft. Wim Hof ​​is een pionier geweest in het gebruik van ademen gemengd met onderdompeling in koud water als middel om het lichaam onder controle te houden, ziekten te bestrijden en ontstekingen te verminderen. 

beste ijsbaden van 2023

Dankzij Wim Hof ​​zijn het onderzoek en de bewijzen rond de voordelen van ijsbaden en de algemene voordelen van onderdompeling in koud water onder de aandacht van het publiek gebracht en hebben ze veel meer aandacht gekregen. Fysiologisch veroorzaakt een koude duik een vernauwing van de bloedvaten en vermindert de metabole activiteit, wat op zijn beurt zwelling en weefselafbraak vermindert. Bij het verlaten van het koude water worden de weefsels warm en keert de bloedstroom terug, wat de lymfedrainage bevordert en bijproducten verwijdert, met name die gepaard gaan met verhoogde inspanning.

De voordelen van de beste ijsbaden van 2023

Het is ook aangetoond dat het nemen van een ijsbad gedurende slechts twee minuten noradrenaline vrijmaakt uit het sympathische zenuwstelsel en hormonen zoals dopamine die bijdragen aan een positieve stemming en kunnen helpen bij angst en depressie, niet voor niets dus dat mensen op zoek gaan naar de beste ijsbaden van 2023. De belangrijkste bewezen voordelen van ijsbaden zijn: 

 • Verminderde spierpijn
 • Verhoogd waargenomen herstel
 • Stimuleert de stofwisseling
 • Verhoogde veerkracht
 • Verminderde pijnniveaus
 • Stemmingsverbeteringen
 • Ontspanning en verlaagde hartslag
 • Sneller herstel van intense cardio
 • Verminderde ontstekingen
 • Sterkere immuunfunctie
 • Betere slaapkwaliteit

Waarom ijsbaden gebruiken voor herstel? 

Ontsteking treedt op op specifieke plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld een verwonding, of kan systemisch zijn. Koudetherapie vermindert plaatselijke ontstekingen door inspanning en verwondingen door oedeem te verminderen. Systemische ontsteking wordt meestal geïdentificeerd door middel van bloedmonsters en identificatie van specifieke hormonen. Koudetherapie vermindert systemische ontsteking door veranderingen in hormonen als gevolg van stimulatie van het nervus vagus complex.

De beste ijsbaden van 2023 helpen tegen depressie en angst

Koude therapie kan helpen bij het verlichten van depressie en angst. Onderzoek wijst uit dat mensen met depressieve symptomen doorgaans ontstekingsmarkers hebben en koudetherapie verbetert zowel de systemische ontsteking als de symptomen van depressie en angst aanzienlijk. Koudetherapie is een niet-farmaceutische ondersteunende therapie. De afgifte van noradrenaline na een koude plons sessie van slechts 2 minuten bij 10 graden Celsius, bleek met ongeveer 350% toe te nemen in een onderzoek onder gezonde volwassen mannen. Dit betekent dat het dompelen in een ijsbad een verbazingwekkende invloed heeft op het zenuwstelsel en jouw lichamelijke toestand aanzienlijk kan veranderen van stress naar kalmte en ontspanning na een ijsbad. 

ice bath

Stemming en hersenfunctie

Koudetherapie activeert hormonale reacties bij gezonde mensen en bij mensen die lijden aan chronische ziekten zoals depressie, fibromyalgie en reumatoïde artritis. Dit vermindert ontstekingen in het hele lichaam en heeft antioxiderende effecten. Blootstelling aan kou, zoals dat wordt bereikt door ijsbaden, maakt enorme hoeveelheden noradrenaline, dopamine en adrenaline vrij, wat zeer positieve voordelen kan hebben voor de geestelijke gezondheid, waaronder het verminderen van symptomen van angst en depressie. 

Hartslagvariabiliteit tegen gaan met een ijsbad

Hartslagvariabiliteit is een indicator van fysieke en psychologische stress. Koudetherapie vermindert stress en verbetert de hersteltijden na inspanning, zoals blijkt uit verbeterde hartslagvariabiliteit. Koude therapie initieert vasoconstrictie van bloedvaten in de huid en ledematen, wat helpt bij het verminderen van spierpijn, vermoeidheid en zwelling. Door koudetherapie geïnitieerde vasoconstrictie kan een preventieve maatregel zijn tegen dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Het idee van ijsbaden, of onderdompeling, in koud water is om redelijk korte periodes van volledige blootstelling aan het koude water te hebben. De sportgemeenschap is enigszins verdeeld of besluiteloos over ijsbaden na het sporten. De effecten van ijsbaden op de training prestaties en het herstel hangen af ​​van wat voor soort oefening het is. Een onderzoeker ontdekte dat “grote verminderingen en/of afstomping van de gewenste resultaten van krachttraining, zoals het vergroten van kracht en spiermassa, en cellulaire verbeteringen in de spier. Dit was hoogstwaarschijnlijk een gevolg van het feit dat het koude water de natuurlijke eiwit- en cellulaire reacties die na elke krachtsessie in de spier optreden, negatief verstoord. Ijsbaden mogen dan ook niet worden gebruikt na krachttraining, maar ze zijn effectief voor herstel na duurtrainingen.

Dan hier onze tips voor de beste ijsbaden van 2023:

Lagoon IJsbad
Lagoon IJsbad
AYOO Zitbad
AYOO Zitbad
Zapply Ijsbad XXL
Zapply Ijsbad XXL
IJsbad 80CM Opvouwbaar XXL
IJsbad 80CM Opvouwbaar XXL
LifeSupply Zitbad
LifeSupply Zitbad
Previous «
Next »