De beste oprit voor je auto

  • Menfacts
  • mei 8, 2017
  • Comments Off

Heb jij veel geld gestoken in je auto, en wil je jouw pareltje het liefst zo goed mogelijk beschermen? Dan is een eigen oprit onmisbaar. Het belangrijkste element van de oprit is dat deze stevig genoeg is om je auto jarenlang te dragen, daar heb je een stevig legverband voor nodig. Er zijn twee soorten legverbanden die eruit springen op het gebied van stevigheid. Zie hier welke twee dat zijn + 3 extra tips.

  1. Elleboogverband

Het elleboogverband wordt het meeste toegepast voor het bestraten van een oprit. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de bestrating in de vorm van een elleboog gelegd met de voegen recht in de kijkrichting of dwars erop. Dit verband is het mooiste met klinkers en bakstenen. Zorg voor een strak en regelmatig patroon door te kiezen voor maatvaste stenen.

Elleboogverband

  1. Keperverband

Het keperverband lijkt erg op het elleboogverband, maar bij dit verband liggen de voegen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de kijkrichting. Dit is het sterkste verband dat er is, maar daardoor ook het lastigste om zelf te leggen. Je ziet dit verband dan ook vaak op openbare straten. Ook hier zijn maatvaste stenen aan te raden en dat de V-vorm haaks op de rijrichting gelegd wordt.

Keperverband

3 extra bestrating tips

  1. Schakel een stratenmaker in, onderschat dit project niet. Stratenmakers bestraten opritten dag in en dag uit, waardoor ze snel het beste resultaat opleveren. Zij weten precies de addertjes onder het gras, zodat verzakking wordt voorkomen en jij dus jaren geen omkijken hebt naar je oprit.  
  2. Kies voor je oprit voor stenen die minimaal 7 cm dik zijn. Deze stenen zijn geschikt om auto’s te dragen. Voor de twee bovenstaande legverbanden kan je bijvoorbeeld kiezen voor: gebakken waaltjes of betonklinkers.
  3. Plaats opsluitbanden aan de zijkanten van het bestratingswerk. De opsluitbanden zorgen ervoor dat de stenen geen ruimte hebben om te verschuiven wanneer de auto op de stenen drukt.

 

Previous «
Next »