De beste zware bieren van dit moment

  • Menfacts
  • mei 29, 2024
  • Comments Off
beste zwaar bier

Een biertje kennen we natuurlijk allemaal. Maar heb je wel eens zwaar bier geprobeerd? Zeker voor fijnproevers kan zwaar bier een echte belevenis zijn. Dit komt door de rijke en interessante smaken. Wat is zwaar bier precies en wat zijn de beste zware bieren van 2024?

Wat is zwaar bier?

Zwaar bier is verre van een simpel biertje. Het grootste verschil met ‘normaal’ bier is dat het alcoholpercentage vaak 10% of meer is. Ook wordt dit type bier ambachtelijk gebrouwen en dat proef je direct. Het is dus een ideale drank voor fijnproevers. Dit komt door de bijzondere smaak en aroma die aan dit type bier zit. Zo heb je zware bieren met een fruitige nasmaak of die juist kruidig en bitter zijn. Ga je voor zwaar bier, neem dan de tijd om je biertje slok voor slok te drinken. Zo geniet je meer van een bijzondere ervaring.

Het zwaarste bier ter wereld is een bier met een alcoholpercentage van maar liefst 67%. Dit bier heet zeer toepasselijk Snake Venom en is dus zeker geen pilsje wat je zo achterover klokt.

De beste zware bieren van 2024

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit type bier? Lees dan verder voor de top 8 beste zware bieren van dit moment.

Kasteel Tripel

Ben je nieuwsgierig naar een zwaar bier met een interessante smaak? Dan moet je Kasteel Tripel proberen. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 11%. Alleen al de geur is erg bijzonder. Het laat zich het best omschrijven door een mengeling van bitter, maar ook fris en zoet. Zodra je er een slokje van neemt, zul je ook de kruidige peper merken die bij het brouwen is gebruikt. Dit kasteelbier wordt sinds 1989 gebrouwen in de brouwerij in Ingelmunster in België. Kasteel Tripel is dus het beste zware bier als je houdt van zoet en fris met een bittere afdronk.

Schneider Weisse Aventinus Eisbock

Een ander bijzonder exemplaar hoog op de lijst van de beste zware bieren is de Schneider Weisse. Voor het brouwen van dit bier wordt een speciale ijsbehandeling gebruikt. Het alcoholpercentage wordt hierdoor hoger. De Schneider Weisse heeft een percentage van 12%. De smaak van dit bier is erg breed. Neem een slok en je zult smaken beleven van banaan, kruidnagel, pruimen, marsepein en amandel. Een bier wat je dit jaar dus zeker moet proberen.

Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark

Deze Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Imperial Dark is een donker diep roodbruin bier met een wat bruine schuimkraag. Het is een Quadrupel waarbij je uiteenlopende aroma’s van appels, kaneel, kruidnagel, vijgen, karamel en boter kunt herkennen. Met een alcoholpercentage van 11% behoort deze ook zeker tot een van de lekkerste zware bieren van het moment. 

Val Dieu Grand Cru

De Val Dieu Grand Cru van Bierbrouwerij Abbaye du Val-Dieu is het paradepaardje van de Belgische brouwerij. Deze grand cru heeft een zoete fruitige smaak en heeft een alcoholpercentage van 10,5%. 

Bush 12

De Bush 12 mag niet ontbreken in deze lijst met beste zware bieren van 2024. Dit is één van de oudste én zwaarste Belgische bieren. Het bestaat al sinds 1933 en heeft een alcoholpercentage van 12%. De amberkleur van dit bier is heel bijzonder. Verder is het bier zeer zacht en bitterzoet van smaak. Dit bier heeft een opslagtijd van 4 tot 6 weken en wordt gemaakt van simpele ingrediënten. Onderdeel daarvan is een type gist wat al sinds het bestaan van dit bier geheim is.

Frontaal Deer Hunter

Een ander exemplaar in deze lijst van het beste zware bier is de Frontaal Deer Hunter. Dit zware bier uit Breda heeft een erg donkere kleur die aan koffie of chocolade doet denken. Het heeft een sterk en bijzonder aroma en een smaak die lastig uit te leggen is. Er zit dus niets anders of dan dit bier te kopen en te proeven. Het alcoholpercentage van de Frontaal Deer Hunter is 13.4%

Gouden Carolus Whisky Infused

Nog een bier van brouwerij Het Anker die zeker niet op deze lijst mag ontbreken; de Gouden Carolus Whisky Infused. Bij het maken van dit bier wordt er whisky tijdens het brouwproces aan het bier toegevoegd, hierdoor krijgt het bier een bijzondere smaak. In het bier herken je ook duidelijk tonen van vanille, eikenhout en chocolade. Eerder schreven we op menfacts.nl ook al eens over de Gouden Carolus tripel, welke in 2012 een prijs won voor beste Belgische stijl Tripel. 

beste zware bieren

Rochefort 10

We sluiten de lijst van beste zware bieren af met de Rochefort 10, een bier dat voor het eerst in 1899 werd gebrouwen. Dit trappistenbier is donkerrood van kleur en heeft een aroma wat doet denken aan rozijnen en donker fruit. Ook kun je er chocolade en karamel in terugvinden. De schuimkraag houdt niet lang stand, maar de smaak is des te verrassender. Een aanrader voor elke bierliefhebber!

Previous «
Next »