De geschiedenis van de Audi TT

  • Rogier
  • april 7, 2022
  • Comments Off
De geschiedenis van de Audi TT

De lijst van moderne roadsters met een productiegeschiedenis van 20 jaar is kort. Wat we wel hebben is een Heilige Drie-eenheid die nog in productie is. De Mazda’s MX-5 is het betaalbare genot van het trio, terwijl de Porsche Boxster de duurste is. De middenweg is de Audi TT. Dit roadster model van Audi loopt over van stijl en heeft een heerlijke rijdynamiek. In tegenstelling tot de andere twee is hij echter gedurende zijn drie generaties ook verkrijgbaar geweest als vier zits coupé en cabriolet.

De Audi TT begon zijn leven in 1994 in Californië. Het exterieur design van de concept-car die in 1995 in Frankfurt debuteerde, wordt toegeschreven aan de Amerikaanse ontwerpers J. Mays en F. Thomas. Voorheen werkte J. Mays voor BMW en bij Audi was hij onder andere betrokken bij het ontwerpen van de Audi 100 C4, de Volkswagen Golf Mk3 en de Volkswagen Polo. Thomas kwam van Porsche naar Audi, en de twee werkten later samen aan de moderne interpretatie van de Volkswagen Kever.

Boeien en nieuwsgierig maken

Audi had destijds een gat in zijn line-up van sportauto’s. Audi wilde een echte sportwagen creëren die zowel mensen zou boeien, als nieuwsgierig zou maken. Toen Audi het ontwerp in Frankfurt toonde, deed het dat niet alleen, het overtrof de verwachtingen. In die tijd was het auto-ontwerp overgeleverd aan het vroege computer ontwerp en werd het saai. De Audi TT kwam uit niets met zijn vloeiende lijnen en energieke looks, beïnvloed door de vooroorlogse racewagens en naoorlogse sedans van Auto Union.

Audi TT en zijn geschiedenis

De ontwerpers van de Audi TT haalden hun invloeden uit alle hoeken, waaronder muziek, architectuur en mode. Het interieurteam bestond uit Romulus Rost, Martin Smith, Hartmut Warkuss en Peter Schreyer. Rost hield van het idee van de manier waarop een bal wordt vastgehouden en stevig op zijn plaats wordt gehouden door een honkbalhandschoen. Hij gebruikte dat als concept voor de stoelen van de TT. Hij wilde dat mensen in de Audi TT één werden met de auto, en daarom hebben de stoelen de vorm van honkbalhandschoenen. Bovenop de comfortabele stoelen was het interieur gericht op de bestuurder en erg ingenieus ingedeeld. Het schuwde ook de gewoonte van autofabrikanten in de jaren negentig om het dashboard te overladen met schakelaars en opzichtige technologie, ten gunste van minimalisme. Het resultaat was dat het interieur prijzen won.

De conceptauto ging met weinig veranderingen in productie

Een conceptauto die met weinig veranderingen in productie gaat, is nog steeds een zeldzaamheid, maar de TT is erin geslaagd om dat te doen. Het duurde echter nog drie jaar na de onthulling in Frankfurt om in productie te gaan. Nieuwe productietechnieken zoals laserlassen werden gebruikt om naadloze ontwerpkenmerken te creëren. Het proces zorgde echter voor tegenslagen en vertragingen. De TT kwam uiteindelijk in september 1998 op de markt als coupé; de roadster versie volgde in augustus 1999.

De sportwagen dankt zijn naam aan de jaarlijkse British Isle of Man TT (Tourist Trophy) motorrace, wat vreemd lijkt totdat je de geschiedenis van Audi bekijkt. Een van de oorspronkelijke bedrijven die deel uitmaakte van de vorming van Audi was NSU. Dat bedrijf maakte auto’s en motorfietsen en begon in 1911 mee te doen aan de Isle of Man TT. Het ging met succes door tot ver in de jaren zestig, voordat het in 1969 door Volkswagen werd gekocht en later fuseerde met Auto Union om het moderne Audi te vormen.

Kinderziektes van de Audi TT

De Audi TT had meer kinderziektes dan zijn nieuwe productietechnologie. Een reeks crashes op hoge snelheid haalden de krantenkoppen en zetten de stabiliteit van de auto negatief in de schijnwerpers. De problemen kwamen tijdens abrupte rijstrookwisselingen of scherpe bochten en leidden eerst tot het terugroepen van de TT en vervolgens tot aanpassingen voor de productiemodellen. Die omvatten een achterspoiler en Audi’s zogenaamde Electronic Stability Program.

geschiedenis van de Audi TT

Toen de problemen waren opgelost, kreeg de Audi TT lovende recensies en onderscheidingen. Onder de motorkap van de Audi TT lag een turbocharged viercilinder 1.8-liter motor als basis, dezelfde motor met een grotere turbo, of een atmosferische zescilinder Volkswagen VR6. Dat leverde de Audi TT ofwel 178 pk, 222 pk of 247 pk met de V6 op. Een handgeschakelde transmissie was aanvankelijk beschikbaar en een quattro-merk Haldex vierwielaandrijving systeem was optioneel. De V6 werd standaard geleverd met een quattro-systeem en in 2006 werd een zestraps transmissie met dubbele koppeling geïntroduceerd, samen met een stijvere ophanging. 

Limited edition

In 2005 kreeg de TT zijn eerste limited edition. De Audi TT quattro Sport (Audi TT Club Sport in Europa). Deze had een 1,8-liter turbomotor met een upgrade naar 237 pk en een gewichtsvermindering van iets meer dan 80 kilo. Het gewicht is gedaald door het verwijderen van het reservewiel, de harmonische demper en de achterbank. Er werden ook lichtere Recaro-voorstoelen gemonteerd. De batterij werd verplaatst om het evenwicht te bewaren.

De tweede generatie Audi TT werd aangekondigd in 2004 en zorgde voor opschudding toen Audi zei dat hij van aluminium zou worden gemaakt. In 2006 kwam de nieuwe TT met een extra vijf centimeter in lengte en drie centimeter in de breedte. De carrosserie was niet volledig van aluminium, maar Audi gebruikte een mix van aluminium en stalen panelen om een ​​bijna exacte 50-50 gewichtsverdeling tussen voor en achter te krijgen. Het kwam ook met een actieve achterspoiler om de strakke lijnen van de TT niet permanent te verpesten. De basismotor was een nieuwe 1.8-liter viercilinder met turbocompressor. Er was ook een nieuwe 2,0-liter turbomotor beschikbaar. De VR6-motor was overgenomen van de eerste generatie en Europa kreeg een diesel optie.

In 2012 werd de TT RS Plus gelanceerd met een vermogensupgrade naar 355 pk. Het verlaagde ook de tijd van 0-100 km/u tot 4,3 seconden voor de handmatige versie, terwijl de DSG, nu omgedoopt tot S-tronic, een tijd van 4,1 seconden klokte.

audi tt

De derde generatie Audi TT zal de laatste zijn – in ieder geval totdat men in de toekomst besluit om hem terug te brengen als een elektrische of waterstofauto. De laatste Audi TT landde in 2014 als een logische evolutie van de nu legendarische sportwagen. Hij is lager, breder en wordt geleverd met een 2,0-liter viercilindermotor met turbocompressor die 228 pk en 258 lb-ft koppel levert in de VS, terwijl Europa een TTS-versie heeft die iets meer dan 300 pk levert, evenals een diesel optie. Samen met het chassis en de aandrijflijn is het interieur een sterke evolutie en is het voorzien van de HVAC-bedieningselementen in het midden van de ventilatieopeningen.

Dan is er nog de zogenaamde ‘Final Edition’, de compilatie van de grootste hits van all TT’s. Deze heeft subtiele versieringen aan de buitenkant en een schitterende set 19-inch gesmede Gloss Metal Grey wielen. Het interieur is erg mooi, inclusief stoelen in nappaleer met contrasterende baseball-stiksels die sterk verwijzen naar het stoelconcept van de eerste generatie. Het is een fantastisch afscheid van een auto die al meer dan een kwart eeuw bij ons is.

Previous «
Next »