Golf, whisky en cultuur in Schotland

  • Rogier
  • juni 14, 2023
  • Comments Off
Golf, whisky en cultuur in Schotland

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Schotland niet alleen het land van Braveheart, Haggis en whisky. Het is een ruig land vol schitterende kastelen, prachtige meren en bergen, prachtige parken en een ongelofelijke geschiedenis.

Schotland, gedeeltelijk veroverd door de Romeinen, is een land met een turbulent verleden. Het werd tijdens de middeleeuwen ontelbare keren binnengevallen door de Engelsen voordat het werd veroverd na de twee Schotse onafhankelijkheidsoorlogen in de 13e en 14e eeuw. Sindsdien maakt het deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel Schotland misschien een klein land is (slechts 5,4 miljoen inwoners), heeft het een enorme impact gehad op de richting van de wereld. Econoom Adam Smith, uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell, romanschrijver Robert Louis Stevenson (hij schreef Treasure Island), filosoof David Hume, ecoloog John Muir… de lijst met beroemde Schotten gaat maar door.

De mensen, de joviale geest, het landschap, de drank, Schotland stelt nooit teleur. Het is een ongelooflijke bestemming voor roadtrips, dus zorg ervoor dat je de steden verlaat en de hooglanden ingaat met hun rijke grillige landschappen. En ga zeker naar het westen naar de eilanden Islay, Jura en Mull.

Verken de Schotse Hooglanden

Bezoek de hooglanden van Schotland voor humeurige bergen, ruig terrein, gletsjers, meren en in kilt geklede Schotten. Hoewel het land misschien hard en meedogenloos is, heb je Schotland pas echt gezien als je hier bent geweest. Mis Glencoe, Cairngorms National Park, Inverness en het eiland Skye niet.

Bezoek Edinburgh

Edinburgh is een glorieuze stad vol middeleeuwse geplaveide straten, veel groen, gratis musea, een enorm kasteel en misschien zelfs enkele geesten. Er is hier veel te doen, dus trek er zeker een paar dagen voor uit. Het is een prachtige stad.

cultuur en whiskyin Schotland

Vier Hogmanay

Hogmanay is een van de grootste nieuwjaarsvieringen ter wereld en trekt meer dan 100.000 mensen voor het tweedaagse festival. De moderne uitvoering hiervan heeft muzikale acts, een fakkeloptocht, meerdere vuurwerkshows en een groot straatfeest.

Drink whisky op Islay

Whisky heeft een lange geschiedenis op Islay. Het wordt daar sinds de 16e eeuw gemaakt, eerst in achtertuinen en daarna, vanaf de 19e eeuw, in grote distilleerderijen. Door de jaren heen werd whisky van het eiland als een specialiteit beschouwd en is beroemd over de hele wereld.

whisky en cultuur in Schotland

Bezoek Inverness

Naast de historische gebouwen in de oude stad, is er een grote keuze aan eet- en drinkgelegenheden, Inverness Castle, het Inverness Museum and Art Gallery en een Victoriaanse markt. Bovendien ligt het dicht bij Loch Ness (het is minder dan 30 minuten rijden), een aantal distilleerderijen en een paar golfbanen.

Probeer Nessie te vinden

Loch Ness is een van de beroemdste lochs (meren) in Schotland. Het is de vermeende thuisbasis van Nessie, ook bekend als het monster van Loch Ness, een wezen dat naar verluidt in het meer leeft. De eerste “waarnemingen” dateren uit de jaren 1870, hoewel er geen definitief bewijs is dat het wezen bestaat. Desalniettemin blijft de mythe bestaan, waardoor Loch Ness een populaire bestemming is om te bezoeken. Terwijl je hier bent, kun je een cruise maken, wandelen in de nabijgelegen heuvels en genieten van enkele van de kleinere nabijgelegen steden en dorpen zoals Dores of de nabijgelegen ruïnes van Urquhart Castle. De beste manier om hier te komen is door naar Inverness te reizen, vanwaar Loch Ness dichtbij genoeg is om een ​​dagtocht naar te maken (het is slechts 25 minuten rijden van Inverness naar Lochend, de top van Loch Ness).

Golf en whisky in Schotland

Schotse kathedralen

De kathedralen in Schotland zijn prachtig met hun unieke gotische architectuur en imposante hoogten. Enkele van de beste kathedralen die je kunt bezoeken zijn Dunfermline Abbey and Palace in Fife, St. Magnus Cathedral op de Orkney-eilanden, St Giles in Edinburgh en Melrose Abbey in the Borders. Mis ook de kathedraal van Glasgow niet, die werd gebouwd in 1136 en het oudste gebouw in Glasgow is. De toegang is gratis, hoewel donaties worden aangemoedigd.

Rosslyn-kapel

Deze historische kapel in de buurt van Edinburgh staat vol met ingewikkelde kunstwerken en symboliek die tot veel complottheorieën heeft geleid (om nog maar te zwijgen van boeken). (Zoals waarom is er maïs afgebeeld als maïs pas eeuwen later werd ontdekt?). het kwam veel voor in The Da Vinci Code en ligt op slechts een uur buiten Edinburgh. Toegang kost 9,5 GBP.

Golf en cultuur in Schotland

Golfen

De Schotten vonden golf uit in de 15e eeuw. Als je niet het geluk hebt om een ​​rondje te spelen op St. Andrews (de beroemdste baan van het land), zijn er tal van andere onberispelijke en uitdagende banen om elke golfspeler tevreden te houden. Probeer tijdens het laagseizoen (tussen november en maart) te spelen als je de laagste prijzen wilt (St. Andrews kost bijvoorbeeld 220 GBP om in het hoogseizoen te spelen, versus 98 GBP in het laagseizoen). Castle Stuart (Inverness), Royal Dornoch (Dornoch) en Muirfield (Gullane) zijn enkele andere geweldige banen die het spelen waard zijn.

whisky en golf in Schotland
Previous «
Next »