• Homepage
  • >
  • Games
  • >
  • Alles wat je moet weten over de nieuwe Xbox Series X

Alles wat je moet weten over de nieuwe Xbox Series X

  • Rogier
  • november 30, 2020
  • Comments Off
nieuwe xbox

Afgelopen week zijn de pre-orders van start gegaan voor de Xbox Series X, de nieuwe console van Microsoft. De pre-order zal dan worden gevolgd door een levering in de tweede week van december. De nieuwe Xbox werd al in 2019 aangekondigd en de nieuwe naam zorgde toen voor wat verwarring. ‘Series X’ lijkt te duiden op meerdere consoles. Een woordvoerder van Microsoft geeft aan dat de nieuwe console simpelweg Xbox heet en ‘Series X’ de modelnaam is. Daarnaast geeft Microsoft aan dat er ruimte overblijft voor een tweede console naast de Series X.

Twee verschillende typen op de markt

Er komen 2 verschillende typen op de markt: de Lockhart zou het goedkopere model worden, zoals de One S in vergelijking met de One X, en de Anaconda zou het duurdere en krachtigere model worden. Ook zou die Anaconda zich richten op kortere laadtijden, mogelijk dankzij een interne SSD. Lockhart is al gevonden in de code van Windows. Ook meldt Windows Central dat de console bij ontwikkelaars thuis getest wordt

alles over de nieuwe xbox

Opvallend ontwerp van de Xbox Series X

Het ontwerp van de Series X is zeer opvallend. De behuizing heeft veel weg van een kleine, verticale pc, hoewel de console ook horizontaal gebruikt kan worden. Volgens verschillende analyses en mock-ups is de Series X ongeveer 31 centimeter hoog en 16 centimeter lang en breed. Ter vergelijking: de Xbox One X is 30 centimeter breed, 24 centimeter lang en 6 centimeter hoog.

Het uiterlijk van de Xbox Series X

Daarnaast zijn er een aantal knoppen op de console te zien en bevindt zich aan de bovenzijde een rooster, die er vermoedelijk zit om te koelen, met daaronder een groene verlichting. Ook is een disk drive te zien voor het afspelen van fysieke games. Aan de achterzijde bevat de Series X een nieuwe aansluiting voor speciaal voor de console ontworpen SSD’s.

de xbox series x

De controller van de Xbox Series X

De controller van de Series X is ook al bekenden lijkt erg op die van de Xbox One. Volgens ontwerp hoofd Ryan Whitaker van Microsoft, moet de controller kleinere handen faciliteren, zoals die van kinderen vanaf acht jaar, onder andere door de bumpers en de triggers ronder te maken en de handgrepen aan te passen. Ook is de zogenaamde d-pad veranderd om deze dichterbij die van de Elite-controller voor Xbox One te brengen met vier extra richtingen.

De GPU

Op het gebied van GPU is de Series X tweemaal sneller dan de One X en acht maal sneller dan de Xbox One, wat neerkomt op zo’n 12 teraflop, de meeteenheid voor GPU-kracht. Dat zou onder andere moeten voor een resolutie van maximaal 8K, hoewel 4K (2160p) waarschijnlijk de standaard wordt. Ook de CPU wordt krachtiger dankzij de overstap naar 7nm-chips, die een hogere dichtheid hebben en energiezuiniger zijn. De CPU wordt hierdoor viermaal sneller dan die van de One. Dit zou moeten zorgen voor onder andere snellere framerates, met een maximum van 120fps. 

xbox series x

SSD

Het opslagmedium van de nieuwe Xbox moet ervoor zorgen dat games erg snel inladen en dat fast travel in games ook sneller wordt. De Series X bevat een 1TB SSD, maar kan worden uitgebreid met speciaal ontworpen kaarten die aan de achterzijde van de console bevestigd worden. De SSD maakt laadtijden vele malen korter, waardoor games als State of Decay 2 bijvoorbeeld binnen acht seconden inlaadt, in plaats van vijftig. Ook onthult Microsoft dat het met de SSD mogelijk is om drie games gelijktijdig te draaien.

Nieuwe features van de Xbox Series X

De Series X ondersteunt daarnaast een aantal nieuwe grafische features. Zo zorgt Variable Rate Shading (VRS) ervoor dat ontwikkelaars individuele effecten voor objecten of personages prioriteit kunnen geven, in plaats van alle pixels daarvan te voorzien. Het resultaat daarvan is dat de kracht van de console gerichter wordt gebruikt en er meer ruimte overblijft voor andere zaken. Zoals DirectX ray-tracing, dat zorgt voor extra realistisch licht door rekening te houden hoe lichtstralen interactie hebben met objecten in de wereld. Ook geeft Dynamic Latency Input de prioriteit aan input die direct op het scherm worden getoond, waardoor latency moet verminderen en ondersteunt de console hdmi 2.1.

nieuwe xbox series x

Specificaties van Xbox Series X:
De specificaties van de Xbox Series X zijn volledig onthuld:
CPU: 8x Zen 2 Cores met 3.8GHz (3.6GHz met SMT)
GPU: 12 TFLOP’s, 52 CU’s op 1.825GHz, Custom RDNA 2
Die Size: 360.45mm2
Process: TSMC 7nm Enhanced
Memory: 16GB GDDR6
Memory Bandwidth: 10GB bij 560GB/s, 6GB bij 336GB/s
Internal Storage: 1TB Custom NVMe SSD
IO Throughout: 2.4GB/s (Raw), 4.8GB/s (Compressed)
Expandable Storage: 1TB Expansion Card
External Storage: USB 3.2 HDD Support
Optical Drive: 4K UHD Blu-ray Drive
Performance Target: 4K at 60fps – up to 120fps

Previous «
Next »