Toen de Green Egg jaren geleden werd geïntroduceerd, zorgde deze voor een revolutie in de barbecue wereld. Mensen die dachten wat van grillen op kolen af te weten, bleken toch minder kennis te hebben. Met het koken op een Green Egg gaat er namelijk een wereld van ongekende buitenkook-mogelijkheden voor je open. Hieronder geven je wat meer informatie waarom dat is en de lekkerste gerechten voor een Green Egg. Lees dus snel verder!
De meeste mensen hebben een barbeque en velen van ons eten hier ook al hun hele leven van. Eigenlijk zijn we dus allemaal experts op dit gebied. Echter kun je al die kennis de deur uitgooien, omdat een Green Egg toch echt iets anders is. Hiermee kun je namelijk erg nauwkeurig de temperatuur bepalen en naast grillen kun je er ook op bakken, koken, stoven, roken en slow cooken.
De Green Egg wordt geleverd met een roestvrijstalen rooster, maar ook een van gietijzer en deze heeft het vermogen om veel heter te worden. Hierdoor krijg je perfect dichtgeschroeid vlees waardoor de sappen veel beter bewaard blijven. En wat denk je van die perfecte grillstrepen op je vlees, vis of groenten? Die krijg je daarmee op al je gerechten! Voor we je de lekkerste gerechten voor een Green Egg geven, willen we je er nog even op wijzen dat je voor het klaarmaken hiervan eigenlijk wel een digitale kerntemperatuurmeter en handschoenen moet aanschaffen. En natuurlijk tools als een knijptang, spatel en kwastje.
Dan nu de lekkerste gerechten voor op een Green Egg:
Heerlijk groentegerecht voor de Green Egg
De meesten van ons denken aan het grillen van vlees op een Green Egg, maar je kunt er ook heerlijke groente gerechten op klaar maken, zoals dit gerecht met gegrilde bloemkool, aubergine en knolselderij! Maak je klaar voor een van de lekkerste groente gerechten van de Green Egg!
Ingrediënten:
– 1 bloemkool
– 2 plakken knolselderij van 2 cm dik
– 1 aubergine
– 1 teentje knoflook
– ½ takje tijm
– ½ takje rozemarijn
– 3 el olijfolie
– 1 tl ras el hanout
Verwarm je Green Egg tot 220 graden en snijd de bloemkool, rauw, in plakken van twee centimeter dik. Halveer ook de aubergine in de lengte en schil de plakken knolselderij. Hak daarna de knoflook, tijm en rozemarijn. Wrijf de aubergine helften in met een eetlepel van de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak, net als de de knoflook, tijm en rozemarijn. Leg ze op het snijvlak op het rooster en sluit de deksel van de EGG. Gril de aubergines ca. 5 minuten en keer ze dan om zodat ze op de schil komen te liggen. Gril ze nog ongeveer 10 minuten hierna. Wrijf intussen de plakken bloemkool in met 1 eetlepel van de olijfolie en bestrooi ze met de ras el hanout. Wrijf de plakken knolselderij in met de rest van de olijfolie en bestrooi deze met peper en zout naar smaak. Leg de bloemkool en de knolselderij bij de aubergines op het rooster en gril de plakken ca. 3 minuten per kant.
Heerlijk kipgerecht voor de Green Egg
Ook de lekkerste kipgerecht voor de Green Egg vind je hier! Onderstaand simpel ‚rub-recept’ kun je eventueel ook gebruiken voor spare ribs, varkenshaas en zelfs vis. De rub hoeft niet in te trekken, maar doe je dit wel (zo’n 2 a 3 uur) dan smaakt het nog beter!
Ingrediënten:
– 4 kippen bouten of 8 drumsticks
– olijfolie
– barbecuesaus naar keuze
– ½ tl komijnzaad
– 1 el paprika poeder
– 1 el fijn zeezout
– 1 el knoflookpoeder
– 1 el bruine basterdsuiker
– ½ el uienpoeder
– ½ el gedroogde tijm
– ½ el limoenzest
– 1 tl chiliflakes
– ½ tl cayenne peper
Verwarm je Green Egg tot 200-210 °C. Wrijf intussen voor de rub het komijnzaad in een vijzel fijn en meng deze goed met de overige specerijen voor de rub. Wrijf de rub bij het gebruik van kippenbouten onder de huid van het dijbeen door het vel voorzichtig op te lichten. Hierdoor komt de rub in contact met het vlees en wordt het extra smaakvol. Dit kun je bij alle kipdelen met een groter stuk vel toepassen (bij drumsticks of bijvoorbeeld vleugels is dit niet van toepassing). Bestrijk de buitenkant van de kip licht met een beetje olijfolie, bestrooi de kip met de rub en druk zachtjes aan. Verdeel de kippenbouten en/of drumsticks over de grillplaat en sluit de deksel van de EGG. Rooster de kip circa 20 minuten. Keer de kip daarna om en rooster 15-25 minuten langer. Haal de krokante kip uit de EGG en serveer met de barbecuesaus.
Heerlijk vleesgerecht voor de Green Egg
De T-bone steak is de absolute bestseller van steak- en grill restaurants en is weer helemaal terug van weggeweest! Thuis maak je dit heerlijke stuk vlees heel makkelijk op je Big Green Egg. Oftewel nodig je vrienden uit en sla een paar mooie steaks en flessen wijn in. Voor een flinke T-bone moet je een behoorlijk grote eter zijn, zeker als je er extra gerechten van je EGG bij serveert. Het is dan ook een perfecte steak om te delen met vrienden. Gril niet alle steaks in één keer maar verdeel dit over de middag of avond. Snijd de steak(s) in plakjes en serveer ze als een soort snack. Tussendoor kun je eventueel gerechtjes voor erbij bereiden. Zo komt er steeds weer wat lekkers op tafel.
Ingrediënten:
4 T-bone steaks van ca. 750 g (ruim 2,5 cm dik)
Ja dat lees je goed, alles wat je hiervoor nodig hebt zijn de T-bone steaks. Met een goed stuk vlees is er niet meer nodig! Verwarm je Green Egg allereerst tot 250 graden. Bestrooi de T-bone steak met zout en leg deze op het rooster. Sluit de deksel van de EGG en gril het vlees ca. 2 minuten. Draai de steak een kwartslag en gril nogmaals 2 minuten zodat je een mooie grilruit krijgt. Keer de steak en herhaal de handeling zodat het vlees aan beide kanten een mooie grillruit krijgt en het vlees een kerntemperatuur van ongeveer 52 ˚C (medium-rare) heeft. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG. Laat de steak een paar minuten rusten. Snijd het vlees in mooie plakjes en bestrooi ze met peper en eventueel extra zout naar smaak.
Ben je een echte vleesliefhebber en ga je voor de pure smaak? Kies dan voor dry aged T-bone steaks. Deze steaks zijn tussen de 21 en 28 dagen gerijpt waardoor het vochtpercentage in het vlees is afgenomen en de smaak van het vlees intenser is. Als bonus is droog gerijpt vlees daarnaast malser.
Met een gezelschap kun je een rundersteak altijd het beste medium-rare garen. Grote kans dat de gaarheid van het vlees dan bij iedereen in de smaak valt. Wil je een andere kerntemperatuur aanhouden? Hier de juiste kerntemperaturen:
Rare 48-50 °C
Medium rare 51-53 °C
Medium 54-57 °C
Medium-well 58-62 °C
Well done > 63 °C