De mooiste mountainbike routes van Nederland

  • Rogier
  • mei 6, 2021
  • Comments Off
De mooiste mountainbike routes van Nederland

Ook al hebben we in Nederland geen bergen met lange afdalingen, of flinke klimmen, dat wil niet zeggen dat je in Nederland niet goed kunt mountainbiken. In plaats van bergen, hebben wij namelijk wel duinen, strand, bossen, heuvels en zo veel meer waar je heerlijk kunt fietsen en die de mooiste mountainbike routes van Nederland maken. Er zijn genoeg uitdagende routes te vinden met steile klimmetjes, mooie afdalingen en smalle bospaadjes. In Nederland liggen ontelbare mountainbikeroutes waar je uit kunt kiezen, of je nu op zoek bent naar een rustig ritje als beginner of juist het onderste uit de kan wil halen als doorgewinterde adrenaline junkie op de fiets. Natuurlijk kun je ook gemakkelijk routes combineren of je eigen mountainbike tocht uitstippelen, daar zijn tegenwoordig tal van apps voor te downloaden. En als je niet weet wat je nodig hebt als je gaat mountainbiken, helpen wij je hier.

De mooiste mountainbike routes van Nederland, liggen her en der door het land. Dit maakt het ideaal om in een lang weekend er een paar te rijden. Wil je gaan mountainbiken in een natuurgebied? Check dan vooraf wel even wat de regels zijn. Meestal moet je op de speciale mountainbikepaden blijven, maar dat hoeft niet altijd. Bekijk ook even of je een toegangskaartje nodig hebt voor het gebied. Al dat soort informatie is online makkelijk te vinden.

De leukste mountainbike routes van Nederland

De mooiste mountainbike routes van Nederland

Nijmegen/Groesbeek

In Nijmegen vind je twee routes die zeker behoren tot de mooiste mtb parcoursen van Nederland. De ene is 15 km lang en heeft 359 hoogtemeters en de andere is 18 km lang met 463 hoogtemeters. Je kunt ze eventueel combineren met twee mooie routes in Groesbeek. Een combinatie van de routes in Nijmegen en in Groesbeek werden al in 2018 uitgeroepen tot mooiste mountainbike routes van Nederland. Je vindt er Singletracks, korte pittige klimmetjes, toffe afdalingen en hier en daar wat technische stukken.

De Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug bestaat uit verschillende heuvels die zo’n 130.000 jaar geleden zijn ontstaan in de ijstijd. en waar volop gefietst kan worden. De route zit vol singletracks, kombochten, klimmetjes en technische afdalingen. Bij mensen die er al gefietst hebben is het zogenaamde ‘Harry Slinger’ segment populair. De naam zegt eigenlijk al wat je kunt verwachten. Daarnaast kun je de routes aan elkaar koppelen, samen goed voor 95 kilometer MTB plezier!

leukste mountainbike routes van Nederland

Zeddam: een van de mooiste mountainbike routes van Nederland

In Zeddam vind je een zeer mooi en goed uitgezet mountainbike parcours. De route is goed bewegwijzerd, kent veel onverharde paden, heeft pittige klimmetjes en de fijnste afdalingen. Opvallend detail is dat de route er relatief droog bij ligt, ook in de herfst en winter. De 25 kilometer lange route kent een paar fikse klimmen en lekkere snelle afdalingen. Direct na vertrek kom je de zogenaamde “Hettenheuvel” tegen. Een onverharde klim waar een lichte versnelling noodzakelijk is. De route gaat dwars over de heuvel heen en brengt je in het gebied “Groot Beekermark”. Hier voert de route je langs de bosrand door het “Kleefse Hout”. Vervolgens blijft het traject aan de buitenrand van het bos en kom je uit bij “Klein Beekermark”. Over de mooie paden van het “Zeddammerbos” gaat het terug in de richting van het begin van de route. Via een verkorte route is het ook mogelijk de helft van de route te rijden.

mooiste mountainbike routes van Nederland

Lochem

Een van de mooiste mountainbike routes van Nederland vind je in Lochem, gelegen in Nationaal Landschap De Graafschap. Dit natuurrijke gebied vind je in de Gelderse Achterhoek tussen Zutphen en de grens met Overijssel met in totaal een oppervlakte van 42.000 hectare. De omgeving heeft een rijke afwisseling in het landschap. De dichte bossen, grillige houtwallen en rijke slootkanten vormen een ideaal decor voor een mooie mountainbikeroute.  Zo zijn er een aantal mooie en uitdagende singletracks. Voor Nederlandse begrippen is de route behoorlijk pittig door de relatief steile hoogteverschillen en is dit niet echt een route voor beginnende mountainbikers. Tussen Barchem en Lochem is de route nagenoeg vlak, zodat je je goed kunt warm rijden. De route maakt onderdeel uit van het MTB netwerk Achterhoek. De routes Lochem en Borculo raken elkaar en Lochem en Vorden zijn door een verbindingsroute van ongeveer 1,7 kilometer met elkaar verbonden. 

beste mountainbike routes van Nederland

De mooiste mountainbikeroutes van Nederland: Hellendoorn en Holten

Een uniek natuurgebied dat gelegen is tussen Hellendoorn en Holten en de naam draagt: De Sallandse Heuvelrug. Het is een groot aaneengesloten heide- en bosgebied met flinke hoogteverschillen en fraaie uitzichten. Hoogtepunten als de Holterberg, de Noetselerberg en de Koningsbelt zullen je je kuiten doen laten voelen. Je treft er diverse naald- en loofbossen, landbouwgronden en kleine zandverstuivingen aan.

De Sallandse Heuvelrug is voor een aanzienlijk deel een stiltegebied, en dus niet toegankelijk voor mountainbikers. Omdat Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten als eigenaren van het grootste aaneengesloten centrale gebied, inzien dat mountainbikers ook natuurliefhebbers zijn hebben zij enkele delen van het gebied opgesteld voor het MTB-en.  Op de Sallandse Heuvelrug zijn meerdere mountainbikeroutes uitgezet: onverharde paden, voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen en een gevarieerd landschap. Je fietst door bossen, over heidevelden en mooie klimmen en dalingen.

Previous «
Next »