Waar moet je op letten bij het kopen van een kajuitsloep?

  • Menfacts
  • november 23, 2020
  • Comments Off
kajuitsloep kopen

Loop je al even met het idee om een kajuitsloep te kopen? Dan is nu de tijd om er wat dieper in te duiken. Je voelt namelijk niet de druk van het mooie weer, waardoor je er misschien te snel één aanschaft en de prijzen liggen nu iets lager dan in het voorjaar. Waar een sloep (algemene term voor een kleine boot) vroeger slechts een bootje was dat aan boord hing van een grotere boot voor als er iets mis ging, kopen mensen al jaren dit soort boten voor recreatief gebruik. Vandaar dat er tegenwoordig relatief veel tweedehands worden aangeboden. Waar moet je echter op letten als je zo’n tweedehands kajuitsloep koopt?

Kans op verborgen gebreken bij tweedehands aanschaf

Tweedehands een voertuig aanschaffen blijft spannend. Je weet niet of er verborgen gebreken zijn en hoe het gebruik is geweest. Uiteraard is dit wel een stuk goedkoper dan een sloep nieuw te kopen en je hebt tegenwoordig ook nog eens heel veel keuze op de tweedehands markt. Koop je echter een sloep nieuw, dan kan die helemaal naar wens gemaakt worden en weet je zeker dat eventuele defecten onder de garantie vallen.

Wat moet je doen voor je een tweedehands boot koopt?

Vooral door het feit dat een nieuwe kajuitsloep zoveel duurder is, kiezen veel mensen voor een tweedehands boot. Dat hoeft ook totaal geen probleem te zijn, zolang je bepaalde zaken in achting neemt. Zo moet je proberen om zoveel mogelijk informatie te achterhalen. Controleer het paspoort of rijbewijs en noteer het BSN van de verkoper. Stel ook het eigendom vast door een eerder koopcontract, registratie of verzekeringsbewijs. Praat bijvoorbeeld even met de havenmeester als getuige. Vraag naar de eigenaarshandleiding, onderhoudsfacturen en garantiebewijzen. Het is geen verplichting dat dit bij de koop van een gebruikte boot aanwezig moet zijn, maar het is wel aan te raden. Vaak krijg je tijdens dit soort gesprekken ook wel een idee hoe de eigenaar hier tegenover staat.

Laat een aankoopkeuring doen

Als je optimale zekerheid wil, dan kun je een aankoopkeuring laten doen. Hierbij wordt de technische staat van de boot vastgesteld door een HISWA Expert. Hij kan zo’n uitgebreide aankoopkeuring doen, waardoor je na de aankoop niet voor verrassingen kan komen te staan, in ieder geval niet over het technische gedeelte van de boot. Komen tijdens deze keuring eventuele gebreken naar voren, dan heb je een beeld van wat het kost om die op te lossen.

Leg de koop schriftelijk vast in een koopcontract

Als je eenmaal tot aankoop overgaat, leg die koop dan schriftelijk vast. Doe dit in tweevoud, één voor jezelf en een voor de verkoper. Dit is echt noodzakelijk. Vaak worden er ook ontbindende voorwaarden opgenomen in zo’n koopcontract. Online zijn voldoende voorbeeldcontract voorhanden.
 

Previous «
Next »