• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Hoeveel kun jij lenen voor een grote investering zoals een huis?

Hoeveel kun jij lenen voor een grote investering zoals een huis?

  • Menfacts
  • november 24, 2020
  • Comments Off
hoeveel geld kun je lenen

De eerste vraag die je jezelf stelt als je een huis gaat kopen is natuurlijk, wat is mijn budget? Oftewel, hoeveel kan ik lenen? Als je niet weet hoeveel dat precies is, dan kun je ook niet op zoek naar het droomhuis voor jou. Dit maximaal te lenen bedrag wordt bepaald door verschillende factoren.

Inkomen check bij bepalen  hoogte hypotheek

Natuurlijk wordt er bij het kijken naar de hoogte van de hypotheek als eerste je inkomen gecheckt. En dat bepaalt hoeveel je mag lenen. Elk jaar wordt door het ministerie van Financiën bepaald hoe groot het percentage maximaal mag zijn dat je van je inkomen besteed aan wonen. 

Inkomen partner

Als je een partner hebt, dan telt zijn of haar inkomen voor 80% mee. Ook hierin wordt meegenomen hoeveel je kan uitgeven aan wonen, maar wordt dus rekening gehouden met het feit dat een twee, of meer, persoons huishouden meer geld kost. 

De marktwaarde van het huis bepaalt ook de maximale hoogte van je lening

Daarnaast wordt er gekeken naar de marktwaarde van het huis, dus je kunt niet enorm overbieden. De lening mag namelijk niet hoger zijn dan 100% van de marktwaarde. Ga je wel boven de marktwaarde bieden, dan zul je dus eigen vermogen moeten hebben. Ook andere bijkomende kosten, zoals diverse belastingen waaronder overdrachtsbelastingen, notaris, taxatiekosten en advieskosten moeten uit eigen vermogen betaald worden en mogen niet met het geld van de hypotheek worden betaald. Vooral voor starters kan dit een drempel zijn om een eigen huis te kunnen kopen.

Hogere lening bij verduurzamen

Als je echter gaat verduurzamen, dan kun je je lening verhogen. Je hoeft je dan niet meer te houden aan de ‘100% van de marktwaarde’ regel die we hierboven beschreven. In plaats van die 100% mag je dan namelijk 106% van de marktwaarde van de woning  lenen. Uiteraard moet je de totale hypotheek wel volgens de regels met je inkomen kunnen betalen.

Extra lening

Verdien je, of samen, meer dan 33.000 euro per jaar, dan kun je nog eens 9.000 euro meer lenen voor maatregelen om energie te besparen. Online is over deze regeling veel informatie te vinden of je kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met je adviseur hierover.

Nationale Hypotheek Garantie

Voor leningen tot 310.000 euro (328.600 euro met energiebesparende maatregelen) kun je een lening voor jouw huis afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hierbij betaal je eenmalig 0,7% over het totale geleende bedrag en beperk je de risico’s op financieel gebied bij het afsluiten van een hypotheek. Dit bedrag verdien je meestal weer terug door het gunstige rentetarief dat je ontvangt via NHG.

Previous «
Next »