De verschillende soorten leningen

  • Menfacts
  • september 9, 2020
  • Comments Off
verschillende soorten leningen

De meesten van ons hebben niet direct een grote som geld ter beschikking voor een grote aankoop zoals bijvoorbeeld een auto. In dat geval zul je geld moeten lenen, dat je daarna maandelijks gaat aflossen. Een lening noemen we ook wel een krediet en als daar geen onderpand voor nodig is noemen we het een consumptief krediet. Hieronder de meest voorkomende vormen van consumptief krediet.

Kredieten worden geregistreerd

Let op, alle onderstaande soorten krediet worden geregistreerd bij het Bureau voor Krediet Registratie. Bij de aanvraag van andere kredieten in de toekomst kan dat er voor zorgen dat de hoogte van die nieuwe leningen lager uitvalt. Bereken hoeveel je kan lenen en reken daarbij kritisch, zodat je in de toekomst niet in de problemen komt.

Een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet wordt eigenlijk de kredietlimiet van je bankrekening verhoogd. Hierdoor is het bedrag in één keer op te nemen, maar kan ook in delen worden besteed als je bijvoorbeeld een bepaalde periode maandelijks hogere lasten hebt. Zo gauw je geld van dit extra krediet hebt opgenomen begin je met terug betalen, elke maand 2% van het opgenomen bedrag. Dit bestaat voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing. De rente op doorlopend krediet is overwegend lager dan bij de meeste andere vormen van krediet.

Rood staan

Rood staan is in principe hetzelfde als een doorlopend krediet, alleen gaat het hierbij om kleinere bedragen, meestal tot maximaal 2500 euro. Ook hierbij begin je met betalen van aflossing en rente zo gauw je gebruik maakt van het rood staan, en dus krediet opneemt. Voordeel is dat dit een doorlopend krediet is en je er gebruik van kunt maken als dat even nodig is. Je hoeft er dus niet elke keer een lening voor aan te vragen. Rood staan is meestal in vergelijking met andere kredieten vrij duur.

Kopen op afbetaling 

Ook kopen afbetaling, zoals je tegenwoordig bij veel online winkels kunt doen, is een vorm van krediet. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om de rekening voor een product in termijnen te betalen, met rente. Het is ook mogelijk om een soort doorlopend krediet te hebben bij thuiswinkelorganisaties, waarbij je dan tot een bepaalde limiet aankopen kunt doen. Ook hier is de rente hoog.

Creditcards

Creditcards worden uitgegeven door bankinstellingen en creditcard organisaties, zoals MasterCard of Visa. Met een creditcard kun je in veel winkels, hotels en restaurants betalen, met als grote voordeel dat dit wereldwijd kan. Met die bankinstelling of creditcardorganisatie spreek je een limiet af, die enkele weken later van je gekoppelde bankrekening wordt afgeschreven. Je stelt dus de betaling in feite uit. 

Previous «
Next »