Materialen van pallets

  • Menfacts
  • september 8, 2020
  • Comments Off
pallets

De welbekende europallet hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen. Dat kan bij iemand thuis geweest zijn, in de vorm van een schoenenrek, tafel of stoel. Of natuurlijk in een grote loods voor opgeslagen goederen. Toch zijn er nog veel meer andere soorten pallets waarvan we het bestaan eigenlijk helemaal niet af weten. En dat is erg jammer, want ze kunnen veel handiger zijn dan de standaard houten pallets. 

Voor- en nadelen houten pallets

Het nadeel van houten pallets is dat ze relatief nogal zwaar zijn. Voor bepaalde industrieën is dit niet wenselijk, dus zijn er alternatieven ontwikkeld. Veel pallets zijn tegenwoordig gemaakt van kunststof. Dit materiaal is lichter, en kan erg hergebruikt worden. Dit komt doordat kunststof veel minder aangetast wordt door weersomstandigheden in vergelijking met hout. Dit is erg fijn voor ondernemingen die dagelijks met pallets werken om etenswaren en vloeistoffen op te slaan of te vervoeren. Zo kan er veel kostbare tijd en geld bespaard worden. Pallets van kunststof zijn vaak wel duurder, maar op langere termijn hoeven deze pallets veel minder vaak aangeschaft te worden in vergelijking met houten pallets. 

Soorten pallets

Tegenwoordig zijn er ook pallets van karton verkrijgbaar. Dit materiaal is erg milieuvriendelijk, je kunt deze pallet namelijk gewoon bij het oud papier gooien. Ook is het materiaal erg licht, dit is natuurlijk voor industrieën als luchtvracht erg gunstig. Een nadeel van dit materiaal is dat het over veel minder draagkracht beschikt in vergelijking met hout of kunststof. Een ander soort lichtgewicht pallet is gemaakt van piepschuim. Ook dit materiaal wordt veelal aangeschaft in de luchtvracht. En het materiaal heeft nog een voordeel, piepschuim absorbeert namelijk schokken, zo kunnen producten zonder schade over lange afstanden gevlogen worden. De draagkracht is ook niet te vergelijken met dat van hout of kunststof, toch zijn pallets van piepschuim bijna onmisbaar geworden. Een ander voordeel is dat deze variant recyclebaar is.

Previous «
Next »