De voor- en nadelen van vuurwerk kopen in Duitsland

  • gast auteur
  • oktober 25, 2023
  • Comments Off

Vuurwerk en Oud en Nieuw zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. De lucht vullen met kleurrijke explosies en het geluid van knallend vuurwerk is voor velen een traditie. Maar waar haal je het beste vuurwerk voor de beste prijs? Veel Nederlanders kijken over de grens naar onze oosterburen, voor dat ene speciale stuk vuurwerk. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Mijn eigen verleiding

Ik geef toe, ook ik heb de verleiding gevoeld om net over de grens in Duitsland dat speciale stuk vuurwerk te halen. Bij de laatste jaarwisseling zag ik mijn buurman een adembenemende vuurwerkshow geven met compound vuurwerk en indrukwekkende vuurpijlen. De lucht was gevuld met kleuren en patronen die ik nog nooit eerder had gezien. Toen ik hem vroeg waar hij dat vandaan had, wees hij richting Duitsland. Dit jaar voel ik de drang om ook zo’n prachtige show te geven.

Een onverwachte stop in Emmerich

Tijdens een terugreis van een wintersportvakantie, stopten we in het Duitse plaatsje Emmerich. Daar kwamen we een vuurwerkhandel tegen met een assortiment dat mijn ogen deed schitteren. Rijen en rijen met vuurwerkdozen, van kleine sterretjes tot gigantische vuurpijlen. En de prijzen? Veel redelijker dan ik gewend was in Nederland. Ook toen was het bijna onmogelijk om de verleiding te weerstaan. Helaas hadden we de dakkoffer al vol met ski’s en kleding.

De risico’s van grensoverschrijdend vuurwerk

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het kopen van vuurwerk in een ander land brengt zijn eigen uitdagingen en vooral risico’s met zich mee. Stel je voor dat je thuiskomt met een kofferbak vol vuurwerk, om er vervolgens achter te komen dat een deel ervan niet legaal is in Nederland. Het idee alleen al dat je de regels overtreedt en dat er een ongeluk kan gebeuren, is angstaanjagend. Je zou jezelf dat nooit vergeven. Bovendien kunnen er boetes en juridische problemen ontstaan als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk.

Let dus op wat je koopt

Vuurwerk kopen in Duitsland kan verleidelijk zijn, zowel qua prijs als assortiment. De keuze en prijzen kunnen moeilijk te weerstaan zijn, vooral als je droomt van een spectaculaire vuurwerkshow. Maar het is essentieel om je bewust te zijn van de risico’s en de regelgeving. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je de beslissing neemt om vuurwerk over de grens te halen. Veiligheid en kennis moeten altijd voorop staan.

Previous «
Next »