Dit moet je zeker doen als je in Istanbul bent!

  • Rogier
  • oktober 27, 2023
  • Comments Off
Dit moet je zeker doen als je in Istanbul bent

Istanbul is de thuisbasis van enkele beroemde historische bezienswaardigheden: de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, de Grote Bazaar en de Kruidenmarkt. Het zijn verbluffende, belangrijke historische plekken om te zien en te ervaren. Maar de stad biedt ook veel leuke dingen om te doen die minder druk zijn en een beetje buiten de gebaande paden liggen.

Hoe belangrijk het ook is om cultureel belangrijke historische sites te bezoeken, er is zoveel meer te zien dan alleen de belangrijkste toeristische plekken. Natuurlijk mag je de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul niet missen. Maar als je dat eenmaal hebt gedaan, zijn er genoeg ongebruikelijke dingen om hier te zien en te doen. Hier zijn onze favorieten om je op weg te helpen en het meeste uit je reis te halen:

Daal af in de Basilica Cisterne

De meeste reizigers lopen dagenlang op deze oude grot zonder het te beseffen. Nadat je een bescheiden deur bent binnengegaan, klim je een sombere trap af en beland je in een ondergronds voormalig waterreservoir gebouwd in de zesde eeuw. Het staat vol met eeuwenoude zuilen en beelden en de ruimte is griezelig verlicht in oranje tinten. Koi vissen zwemmen in het stilstaande water en je moet over houten planken lopen om je te verplaatsen. Je kunt druppels horen echoën en er zijn twee mysterieuze beelden met het hoofd van Medusa. Het voelt een beetje alsof je in een spannende film zit.

Basilica Cisterne

Verken de Aziatische kant

Istanbul is de enige stad ter wereld die zich uitstrekt over twee continenten; het strekt zich uit van Europa tot Azië. De Aziatische kant (ook wel de Anatolische kant genoemd) wordt gescheiden van de Europese kant door de Bosporus. Je kunt een bus nemen over de beroemde Bosporus-brug, of je kunt er met een veerboot naartoe. De belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad liggen aan de Europese kant, maar als je nog nooit in Azië bent geweest, is het leuk om over te steken, zodat je kunt zeggen dat je er bent geweest. Als je geïnteresseerd bent in winkelen, ga dan naar de populaire markten in Kadiköy.

asian side istanbul

Andere waardevolle activiteiten zijn een rondleiding door het Beylerbeyi-paleis, een rit naar de top van de Camlica-heuvel voor een fantastisch uitzicht over de stad, en een wandeling langs Bagdat Caddesi om de vele restaurants, cafés en winkels te verkennen. De veerboot kost 3 TRY voor een enkele reis.

Bezoek een echte hamam

Veel van de chique hotels in Istanbul hebben hamams, ook wel Turkse baden genoemd, maar die zijn meestal niet echt. Ze zijn gemaakt voor westerlingen die op zoek zijn naar een comfortabele en bescheiden ervaring. Echte hamams zijn al duizenden jaren een Turkse traditie en ze hebben gediend als een plek om te reinigen en om te socializen. De meeste hamams zijn gescheiden op geslacht en vrouwen gaan over het algemeen topless. Je gaat door verschillende kamers met verschillende temperaturen, waarvan er één een hete stoomkamer is die lijkt op een sauna. Je kunt ervoor kiezen om iemand te betalen om je grondig te schrobben, het is ruw maar verkwikkend! Çemberlitai Hamami is een goede optie voor bezoekers die de ervaring eens willen proberen; een andere populaire is Cagaloglu. Beide zijn gelegen in de oude binnenstad.

hamam

Ga naar de Prinseneilanden

Deze keten van negen eilanden voor de kust van Istanbul biedt een unieke ontsnapping aan de drukte. Een gemakkelijke dagtocht tijdens de warme maanden, de eilanden liggen op slechts een korte tocht met de veerboot van de stad. De meeste reizigers bezoeken de vier grotere eilanden (Büyükada, de grootste en populairste, Burgazada, Heybeliada en Kinaliada). Je kunt historische gebouwen verkennen, eten in cafés en prachtige huizen zien terwijl je ronddwaalt.

Wat deze eilanden speciaal maakt, is dat er geen auto’s op de eilanden zijn toegestaan, waardoor ze vrij rustig en stil zijn en een leuke onderbreking van het lawaai van de stad. Je kunt je te voet, per fiets of met paard en wagen verplaatsen. Probeer overdag een van de vroege veerboten te nemen, zodat je de eilanden kunt verkennen voordat de meeste bezoekers arriveren. De reis met de veerboot duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten, afhankelijk van naar welk eiland je gaat. Tickets zijn 5 TRY per persoon voor een enkele reis.

prince island istanbul

Neem een ​​veerboot

Een geweldige manier om deze enorme stad te verkennen is per boot. Je zult veel boten zien die betaalde rondleidingen door de Bosporus aanbieden, maar als je geld wilt besparen en meer flexibiliteit wilt, neem dan een gewone veerboot. Het tarief is goedkoper en je concurreert niet om ruimte met andere toeristen die foto’s proberen te maken.

Dit moet je doen als je in Istanbul bent

Je passeert het Topkapi-paleis, de Bosporus-brug, prachtige herenhuizen, moskeeën met enorme minaretten, andere kastelen en paleizen en meer. Je kunt uitstappen, wat verse zeevruchten eten en dan teruggaan. Het is een budgetvriendelijke manier om te verkennen zonder andere toeristen tegen het lijf te lopen. Retourtickets voor de veerboot kosten 25 TRY per persoon.

Previous «
Next »