Zo voer jij het beste sollicitatiegesprek van je carrière

  • Menfacts
  • juli 21, 2022
  • Comments Off
beste sollicitatiegesprek

Solliciteren: voor iedereen altijd weer een spannend proces. Je hebt nu het grote voordeel dat er veel personeel gezocht wordt waardoor veel werkgevers een vacature plaatsen. Je zult denken dat jouw droombaan die je voorbij ziet komen automatisch in de pocket is. Ga hier echter toch niet automatisch vanuit! Blijf je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Hoe? Laat ons je helpen. 

  1. Kies een paar kwaliteiten

Je eigen kwaliteiten kunnen aangeven en uitleggen is een echte must tijdens een sollicitatiegesprek. Begin hier dan ook mee bij de voorbereiding: wat zijn nu echt jouw pluspunten waarom jouw potentiële werkgever alle andere kandidaten gelijk moet vergeten? Met een korte rij kwaliteiten leert het bedrijf jou gelijk kennen. Het is echter wel belangrijk dat je kwaliteiten goed aansluiten op de functie waarop je solliciteert. Pas daarbij alleen wel op: overdrijf niet! Dit kan namelijk arrogant overkomen, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt bereiken.

Neem daarnaast deze punten mee tijdens je gesprek:

  • Geef aan waarom je graag bij dat bedrijf wilt komen werken
  • Leg uit waarom jij geschikt bent voor die specifieke functie
  • Laat weten waarom juist jij een toevoeging kan bieden aan het bedrijf
  1.  Lees jezelf goed in

Je eigen kwaliteiten op een rij? Check! Voordat het gesprek plaatsvindt, is het echter ook belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert. Neem een diepe duik in de website en de socials. Staan ze achter de punten waar jij achter staat. Het is altijd goed om te onthouden dat jij een baan bij hun wilt, maar ook zij een goede kandidaat zoeken. Vergeet dat niet dus, want jij bent niet de enige die iets wilt winnen. Heeft het bedrijf het voorkomen van discriminatie op de werkvloer hoog in het vaandel? Voldoen ze aan jouw wensen van secundaire arbeidsvoorwaarden? Voelt de sfeer goed? Belangrijke dingen om vooraf al een beetje in te verdiepen. 

Daarnaast is het handig om wat extra informatie te verzamelen van degene met wie je het gesprek voert, zoals zijn/haar functie binnen het bedrijf en eventuele gemeenschappelijke interesses. Deze kan je namelijk meenemen in het gesprek, waardoor je geïnteresseerd en enthousiast overkomt.

  1. Juiste kledingkeuze

Help! Wat moet ik aan? Het is belangrijk om hier goed over na te denken voor je naar je gesprek gaat, kleding heeft namelijk invloed op de (eerste) indruk die je maakt. Houd bij het kiezen van je kleding rekening met de cultuur van het bedrijf. Is het bedrijf formeel? Zorg dan dat je nette schoenen, een nette broek/rok en (eventueel) een jasje aan hebt. Bij een informeel bedrijf ben je vaak iets vrijer en is een spijkerbroek met een blouse genoeg. Daarnaast biedt jouw outfit gelijk de kans om een deel van je persoonlijkheid te laten zien. Let wel op: een joggingbroek of een shirt of broek met vlekken is een absolute no go! Het belangrijkste van je outfit is namelijk dat je er verzorgd uit ziet. 

  1. Durf terug te vragen

De kans is groot dat er nog een aantal dingen onduidelijk zijn die je nog over het bedrijf of de functie wilt weten. Schroom je dan vooral niet om vragen te stellen! Vragen stellen komt namelijk enthousiast en leergierig over en is een goede toevoeging aan een goed lopend gesprek.

Volg deze tips en je gaat ongetwijfeld een goed sollicitatiegesprek neerzetten. We wensen je veel succes bij het vinden van jouw nieuwe droomjob!

Previous «
Next »