Heb je plannen om je auto te pimpen door middel van het blinderen van je ramen? Dan zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Het blinderen van je autoruiten heeft veel voordelen, die verder gaan dan het upgraden van de uitstraling van je auto, maar er zitten ook wettelijke bepalingen aan. Je mag bijvoorbeeld niet alle ruiten volledig blinderen. Daarom is het goed om je hierin te informeren om problemen te voorkomen. Dit moet je weten als je blindeerfolie voor je auto gaat aanschaffen!
Waarom je autoruiten blinderen?
Er zijn diverse goede redenen te benoemen om je autoruiten te blinderen. Allereerst geef je jouw voertuig hiermee een extra stoere uitstraling. Daarnaast hebben geblindeerde ramen in veel opzichten ook een nuttige functie. Je kunt hiermee bijvoorbeeld voorkomen dat je verblind wordt door de zon tijdens het rijden. Daarnaast zorg je ervoor dat het in je auto niet super heet wordt als gevolg van dezelfde zon en dat je interieur zal verkleuren door de UV straling. Een ander groot voordeel is dat niet iedereen meer makkelijk in je auto kan kijken. Hiermee bevorder je uiteraard je privacy maar maak je het voor inbrekers ook minder aantrekkelijk om jouw auto open te breken. Ze kunnen immers niet zien of er een interessante buit in de auto ligt. Tot slot zal de folie die aan de binnenzijde van de ruit wordt geplakt ervoor zorgen dat glasscherven minder snel in de rondte zullen vliegen als gevolg van een impact van een ongeluk. Hiermee is het blinderen van je autoruiten in zeker zin ook een veiligheidsvoorziening.
Welke keuzes heb je als je blindeerfolie voor je auto gaat aanschaffen?
Blindeerfolie is een dunne laag polyester film die aan de binnenzijde van je autoruit wordt geplakt. In veel gevallen worden er twee lagen aan de ruit bevestigd aangezien je meerdere keuzes hebt je als je blindeerfolie voor je auto gaat aanschaffen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een inbraakwerende veiligheidsfolie maar ook voor een getinte autoruitfolie dat warmte- en inkijk werende eigenschappen heeft. Binnen deze twee keuzemogelijkheden heb je weer diverse opties die betrekking hebben op de totale warmtewering, de zichtbare lichtreflectie en de lichtdoorlating. Vooral dit laatste is van belang om aan de wettelijke eisen van het gebruik van autoruitfolie te voldoen.
Wettelijke eisen van het gebruik van autoruitfolie
Zoals aangegeven zijn er wettelijke eisen verbonden aan het gebruik van autoruitfolie. Het is niet toegestaan om je autoruiten volledig te blinderen zodat het onmogelijk is om op enige manier naar binnen te kijken. Om je een beeld te geven: de achterruit mag volledig geblindeerd worden maar het is wel wettelijk verplicht om de voorruit en voorportieren een minimale lichtdoorlating van 70% te geven, zodat de bestuurder zichtbaar blijft. De politie controleert hier streng op waarbij ze de lichtdoorlating meten met behulp van sensoren. Als de autoruiten niet aan de gestelde voorwaarden voldoen, wordt het kentekenbewijs ingevorderd. Je wordt dan een specifieke periode in de gelegenheid gesteld om ervoor te zorgen dat de ruiten wel aan de wettelijke eisen voldoen. Dit is een situatie waar je niet graag in terecht komt want het verwijderen van autoruitfolie is een lastige klus.
Waar kun je blindeerfolie voor je auto kopen?
Blindeerfolie auto kopen? Dit kun je het beste doen bij een gespecialiseerde aanbieder. Zij kunnen je precies adviseren welke blindeerfolie het beste aansluit op je wensen en voldoet aan de wettelijke bepalingen. De betere aanbieders bieden meerdere pakketten aan en kunnen zelfs de folie voor je bevestigen. Dit laatste is zeker aan te raden omdat dit een vrij specialistische klus is. Het is niet eenvoudig om de folie op een nette en strakke manier aan te brengen als je hier geen handigheid in hebt. Daarnaast wordt je zelfs een garantieperiode aangeboden op het loslaten, schilferen en scheuren van de folie. Ga jij dan nog zelf aan de gang?