Hoe voorkom je een miskoop?
Mannen die een tweedehands auto willen kopen, vergeten vaak om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Met als risico dat je een miskoop doet. Je auto blijkt technische mankementen te vertonen. Of je komt er bijvoorbeeld achter dat je eigenlijk te veel hebt betaald voor je wagen. Maar hoe voorkom je dat je een tweedehands miskoop doet? Trap niet in de valkuil waarin al veel mannen voor jou beland zijn. En gebruik onderstaande drie tips om dé perfecte tweedehands auto in de wacht te slepen.
- Kies jouw ideale auto en vergelijk!
De eerste stap is het kiezen van een auto die volledig aan jouw wensen voldoet. Kies een of meer merken en modellen in de voor jouw betaalbare prijscategorie. Via het bouwjaar, merk en model kun je online of bij garages en autobedrijven op zoek gaan naar potentiële tweedehands auto’s. De keuze voor een online aanbieder of garage die BOVAG-gecertificeerd is, is daarbij verstandig. Je weet dan zeker dat automaterialen en auto-onderdelen van jouw tweedehands aankoop deugdelijk en betrouwbaar zijn. In deze oriëntatiefase vergelijk je natuurlijk ook de prijzen en de technische specificaties van het autoaanbod, zodat je een goede selectie kunt maken.
- Onderzoeksplicht voor verkoper én koper
Stel dat de occasion die je wilt kopen mankementen heeft, dan moet de autoverkoper dat bij je melden. Je moet hier dus naar vragen. Misschien zijn er mankementen of koop je een oude opknapper. Dan is het extra belangrijk om precies te weten welke automaterialen en onderdelen eventueel vervangen moeten worden. Want de onderhoudsstaat van de auto heeft direct invloed op de koopprijs.
Maar ook als koper ben je verplicht om te controleren of de auto technisch in orde is. Kijk dus onder de motorkap. Zien de technische onderdelen, zoals de motor, de carburateur en de uitlaat er goed uit? Of zijn diverse automaterialen al flink verroest? Verder controleer je voor je aankoop, als je verstandig bent, via de website van De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) of de kilometerstand van de auto overeenkomst met de geregistreerde stand. Ten slotte maak je natuurlijk nog een proefrit. Rijdt de tweedehands auto goed? Werken gaspedaal, de rem, koppeling en versnellingsbak naar behoren? En maakt de auto geen vreemde geluiden
- Prijsonderhandeling een garantie
Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen en je bent overtuigd van de kwaliteit van de occasion, is het slim om over de prijs te onderhandelen. Vooral als je een opknapper koopt, waarbij nog nieuwe auto-onderdelen aangeschaft moeten worden, kun je meestal nog wat afdingen op de prijs. En houd ook in de gaten dat als je jouw occasion aanschaft bij een BOVAG-bedrijf, er bij een aankoopprijs van meer dan 4.500 euro een garantieperiode geldt.