Eenvoudige tips om zelf energie te besparen

  • Menfacts
  • maart 15, 2018
  • Comments Off

Krijg jij ook elk jaar weer de schrik van je leven als je de afrekening van je energieleverancier ontvangt? Kijk jij elke maand weer reikhalzend uit naar het moment dat je salaris wordt gestort? Zou je graag over een wat dikkere portemmonee willen beschikken en ook nog ruimte overhouden om te sparen voor grote uitgaven of de toekomst? Neem dan de onderstaande tips van harte. Geen zin om je levensstijl om te gooien? Bekijk dan verschillende energie aanbiedingen. Overstappen op energie kan soms wel honderden euro’s per jaar schelen.

1. Energie besparen op wassen

De was: er lijkt wel nooit een einde aan te komen. Dit is dan ook de reden dat de wasmachine en wasdroger behoren tot de grootste energie slurpende apparaten in huis. Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch nog energiezuinig om te gaan tijdens het draaien van de was. Zorg er allereerst voor dat je op een wat lagere temperatuur gaat wassen. Voor de meeste wasgoed is 30 graden een prima temperatuur. Is het wasgoed erg vuil? Zet de wasmachine dan niet hoger, maar gebruik de eco-stand om langer te wassen. Hierdoor bespaar je alsnog wat geld.

Een wasdroger kost erg veel energie. Door te bezuinigen op het gebruik hiervan kan je een hoop energie besparen. Hang je was wat vaker op en droog alleen de hoognodige spullen. Wil je toch de wasdroger gebruiken? Droog dan meerdere ladingen achter elkaar. Zo heeft de droger geen tijd om af te koelen en verspil je minder energie.

2. Gebruik niet teveel water bij koken of het zetten van thee

Veel mensen vullen de hele waterkoker met water voor slechts twee kopjes thee. Dit is natuurlijk enorme waterverspilling. Een slimme manier om niet teveel water te gebruiken is om kopjes water in de waterkoker te gooien. Zo weet je precies voor hoeveel koppen je thee maakt. Ook met koken is het meestal niet nodig om een hele pan met water op te zetten. Meet het water netjes af en gebruik nooit meer dan je nodig hebt.

3. Ontdooi de vriezer minstens 1 keer per jaar

De vriezer en koelkast behoren tot de grootste energievreters van het huis. Het wordt aangeraden om de vriezer regelmatig volledig te ontdooien. Zo kunnen ijsresten de werking van de vriezer niet hinderen. Als er genoeg ijs ontstaat zal de vriezer extra hard moeten werken om alles koud te houden, dit kost dan ook een hoop energie.

4. Zet de temperatuur van de douche wat lager en douche korter

Douchen doen we eigenlijk elke dag en hiermee verspil je heel veel water. Het verwarmen van water kost een hoop energie. Je kan dus veel geld besparen door iets minder warm te douchen. Ook korter douchen kan het waterverbruik doen verminderen. Gebruik bijvoorbeeld een douchewekkertje zodat je nooit te lang doucht.

5. Wees creatief met douchewater

De douche heeft vaak nog even tijd nodig om op temperatuur te komen. Veel mensen laten hem dan ook even aanstaan voordat ze eronder gaan staan. Zonde van dat water natuurlijk! Zet een emmer onder de douche en vang het eerste koude water op. Deze kan je gebruiken tijdens het koken of om je planten water te geven.

 

Previous «
Next »