IJsklimmen; een van de meest gevaarlijke sporten ter wereld
Als je van avontuur houdt en zonder dralen opstaand ijs beklimt, dan is ijsklimmen echt iets voor jou. Met name bevroren watervallen en gletsjers zijn ideale locaties om aan ijsklimmen – of ice climbing zoals men het in Engeland noemt- te doen. IJsklimmen is een afgeleide van alpinisme. Ook hiervoor was je aangewezen op pikkels en stijgijzers en hoe hoger de alpinisten kwamen en hoe kouder en steiler de omstandigheden werden moesten gaandeweg de klim al beginnende ijsklimtechnieken worden toegepast. IJsklimmen of ice climbing was toen geboren; een sport die volop in ontwikkeling is.
IJsbijlen, stijgijzers en ijsschroeven
Toen steeds meer mensen er een uitdaging inzagen om opstaand ijs te gaan bedwingen, werden er ook steeds beter en specifieker materialen en kleding voor deze sport ontworpen. IJsklimmen is dus niet de invulling van de zomerklimmer die zich in de wintermaanden wat verveelt. Integendeel. De moderne ijsklimmer komt goed beslagen ten ijs en beschikt behalve over geschikte (en warme) kleding over speciale ijsbijlen, stijgijzers en ijsschroeven. Bij ijsklimmen speelt de techniek de meest voorname rol. Alleen de ervaren klimmer is geschikt om de uitdaging die ijsklimmen heet aan te gaan. Want deze sport staat ook wel te boek als een de gevaarlijkste sporten, ook vanwege afbrekende ijsschotten of plotseling instortende ijsvallen.
Duurzamer ijs
Behalve techniek is ook kennis van ijs beslist noodzakelijk om in, op, tussen en onder het ijs door te klimmen. Zo is het uitermate belangrijk te weten met welk ijs je te maken hebt. Insiders weten bijvoorbeeld dat ijs dat langzaam ontstaat, veel duurzamer is dan ijs dat door extreem lage temperaturen snel – in enkele nachten- ontstaan is. Het is moeilijk dit onderscheid te maken, ijs is immers ijs voor het blote oog ijs. In ijs maak je ogenschijnlijk zo geen onderscheid.
IJsklimmen in Den Haag
IJsklimmers maken uiteraard gebruik van ijsschroeven. Maar zelfs deze schroeven bieden geen optimale zekerheid. Behalve de technische uitvoering van de sport, de juiste uitrusting en een gezonde dosis lef is ook nog eens kennis van ijs en met name over de opbouw van ijs noodzakelijk. En dus is ice climbing een intensieve sport, een sport ook die veel voorbereiding vraagt. Overigens kunnen durfals ook in Nederland aan de slag, al is er dan uiteraard geen sprake van gletsjers of bevroren watervallen. In Den Haag is echter wel een prachtige ijswand gebouwd met een hoogte van liefst twaalf meter. En ook in Den Haag sta je letterlijk in de kou met een gemiddelde temperatuur die schommelt tussen de min vijf en min tien graden. Klimmers in Den Haag maken tijdens het klimmen gebruik van stijgijzers, ijsbijlen, gordels en de onvermijdelijke veiligheidsbril. Je dient als je in Den haag wilt klimmen wel tenminste veertien jaar oud te zijn.